istock 1189180576 lactose vrije kaas

Kazen die je wel kunt eten met een lactose intolerantie

Food & Drinks15 apr 2020, 10:36 doorNadja Knol
Een heerlijk plakje kaas op je boterham of een kaasfondue, we kunnen er niet zonder. We gunnen het dan ook niemand om zonder kaas te leven. Toch is het voor mensen met een lactose intolerantie net wat moeilijker. Veel mensen denken dat zij gelijk helemaal geen kaas meer kunnen eten, maar dit blijkt - gelukkig - niet waar. Wij vertellen je graag van welke kazen jij alsnog kunt genieten.

Wat houdt lactose-intolerantie in?

Lactose wordt ook wel gezien als melksuiker. Het is namelijk een suiker dat in veel melkproducten zit. Het komt bijvoorbeeld voor in karnemelk, geitenmelk, vla, slagroom en yoghurt. Daarnaast ook natuurlijk in verschillende soorten kazen zoals smeerkaas of smeltkaas. Wanneer jij lactose intolerant bent betekent dit dat jij de lactose niet goed kunt verteren. Voor het verteren hiervan hebben we het enzym lactase nodig, dit wordt in je dunne darmwand gemaakt. Wanneer er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kun je veel last krijgen van darmklachten.

Hoe ouder, hoe beter

Omdat lactose in zoveel zuivelproducten zit, denken veel mensen dat zij gelijk geen kaas meer kunnen eten. Toch zijn er heel wat kazen die je wel kunt eten. In kazen zitten namelijk ook melkzuurbacteriën, dit zuursel neemt een deel van de lactose weg. Hoe langer de kaas dus rijpt, hoe minder lactose hierin zit. Wanneer jij dus van kaas wilt blijven genieten zul je voor de wat oudere kaassoorten moeten gaan.

Welke kazen kun jij eten?

  • Parmezaanse kaas (0,15 lactose op 100 gram, neem hier niet te veel van)
  • Extra gerijpt Kees kaas stuk of plakken
  • Old Amsterdam kaas
  • Hollandse harde kazen zoals Goudse, Edammer of Geitenkaas
  • Gorgonzola en andere blauwe kazen
  • Gerijpte cheddar
  • Pecorino
Genoeg keuze dus! Jonge kaas gaat hem helaas niet worden, maar van deze kazen kun jij wel extra genieten. Ben jij vegan en eet je geen kaas? Ook dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven waardoor jij alsnog van 'kaas' kan genieten! ;-).