Een taartje hoort erbij als er iets te vieren valt, maar heb jij ook zo het gevoel dat je iets te vaak iets te vieren hebt? Een taartje, koekje, smoothie, fruitsapje… Het zijn allemaal producten die ontzettend veel suikers bevatten. Zijn we dan met z’n allen verslaafd? Dit kun je merken aan vaak moe zijn of dipjes na het eten. Oké, het is tijd om hier iets aan te gaan veranderen. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je gaat stoppen met het eten van suiker?

@pinterest
@pinterest

Je huid verandert

Het eten van te veel suiker zorgt voor een belemmering in het herstel van collageen, die de huid soepel houdt. Als je regelmatig veel zoetigheden naar binnen werkt, kan het zijn dat je op vroegere leeftijd rimpels krijgt… Dat is iets wat we natuurlijk willen voorkomen. Door minder suikers te eten blijft je huid jonger en gezonder.

De hoeveelheid die je eet verandert

Suikers zijn snelle koolhydraten. Als je dus iets met veel suiker hebt gegeten, is de kans groot dat je snel weer trek hebt in iets lekkers. Wanneer je minder suikers gaat eten, ga je waarschijnlijk ook minder snelle koolhydraten eten, waardoor je langer vol blijft. Als je minder suiker eet, ga je dus ook van andere dingen minder eten.

Je krijgt afkickverschijnselen

Suiker werkt net als cafeïne, drugs en roken ontzettend verslavend. Als je dus stopt met het eten van suiker, kan het zijn dat je ontzettende afkickverschijnselen krijgt. Je zult je de eerste dagen moe en futloos voelen en ontzettende cravings krijgen.

Het kan zijn dat je gaat afvallen

Overtollige suikers worden in je lichaam opgeslagen als vet, dit zorgt voor dat mooie extra beschermlaagje voor je buikspieren ;). Als je minder suiker gaat eten, wordt dit overtollige vet afgebroken en ga je waarschijnlijk wat afvallen. Mooi meegenomen! Ook zul je waarschijnlijk wat afvallen doordat je minder gaat eten.

Als ik geen suiker mag eten, wat mag ik dan wel?

Minder suiker heeft niet alleen bovengenoemde voordelen, het zorgt er ook nog eens voor dat je bloeddruk en cholesterol verlagen. Alle reden dus om morgen meteen te beginnen. Maar wat moet je dan wel eten in plaats van suiker? Zorg ervoor dat je genoeg groente, fruit en producten met vezels. Dit is niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat je langer een vol gevoel behoudt. Daarnaast is het de bedoeling dat je veel onverzadigde vetten binnenkrijgt; bijvoorbeeld olijfolie, vette vis en noten. Een glaasje alcohol kan op z’n tijd, maar flink zuipen is helaas echt een no-go. Gelukkig blijven er genoeg dingen over die je wel kunt eten. Succes!

Lees ook: 7x tekenen dat je lichaam niet zo goed tegen suiker kan