De feestdagen komen eraan, en dat betekent: gourmetten. Of je er nu van houdt of het haat; deze 7 stadia van het gourmetten kent iedereen wel.

gourmetten

Boodschappen

Geen diner zonder de voorbereidingen! Met als eerst de boodschappen. Je moet natuurlijk inschatten hoeveel eten en drinken je nodig hebt en dat is best lastig als de hele familie komt..

Tafeldekken

Het tafeldekken kan beginnen! In iedere familie zit er wel iemand die deze taak op zich wilt nemen. Van de borden tot aan het bestek, alles ligt kaarsrecht. Vergeet ook niet de vleesmessen! Vreselijk wanneer mensen met hun eigen mes door het vlees gaan. Heb jij de taak op je genomen om de tafel te dekken? Check dan vooral deze tips om de tafel te dekken met het kerstdiner.

Volproppen

Ondertussen heeft iedereen wel trek gekregen, maar dan kan het diner ook eindelijk beginnen. Een nadeel: het duurt nog super lang voor je eten dan ook eindelijk klaar is. De oplossing; je volproppen met brood. Voor je het weet is je eten klaar, maar zit je al vol..

Eten

Nu eindelijk je eten klaar is kan je beginnen. Je kan natuurlijk niet al dat lekkere eten laten liggen en wilt alles wel een keertje proeven, met als gevolg; meer eten dan je lichaam aan kan.

Wachten

En wederom weer: wachten. Dit keer niet op je eigen eten, maar tot iedereen klaar is, en dat kan lang duren.. De een is nou eenmaal een grotere eter dan de ander. Ben jij nou in dit geval de kliko? Dan heb je geluk.

Opruimen

Zit je eindelijk vol? Dan kan het opruimen beginnen.. Waarschijnlijk past alle vaat ook nog eens niet in de vaatwasser, dus dat wordt met de hand afwassen. Tot slot: de gourmetplaat schoonmaken. Vre-se-lijk.

Vet, vet en nog eens vet

Dan heb je eindelijk alle vaat weggewerkt, maar dan ben je er nog niet: het dweilen kan beginnen! Vergeet ook niet de ramen en de lampen mee te nemen, alles zit onder het vet! Een extra tip: eerder schreven wij hoe je je huis weer fris kan laten ruiken na het gourmetten.

Lees ook: De manier om gezond te gourmetten met kerst