Jij en je Instagram kunnen maar geen genoeg krijgen van je hond. Hij of zij is gewoon té schattig! We zouden willen dat onze trouwe viervoeter ons hele leven meeging, maar helaas is dat een droom die niet kan uitkomen. Wél kunnen we door dit onderzoek goed inschatten hoe oud hij nou is in mensenjaren. De populaire gedachte dat één hondenjaar ongeveer 7 mensenjaren zou zijn is namelijk onjuist gebleken door een nieuwe studie! We vertellen je er alles over en hoe oud je hond nou eigenlijk is!

hond FEM FEM
@riannemeijer Instagram

Oud verhaal

De oude gedachte ging dat de ratio tussen hondenjaren en mensenjaren 1:7 zou zijn. Dat zou betekenen dat je hond 56 jaar zou zijn als hij 8 jaar is. Dit blijkt alleen helemaal niet te kloppen. Een hond kan bijvoorbeeld al na negen maanden puppies krijgen. Dat is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met een mens die dan, omgerekend, 6 jaar is.

Nieuwe studie

Een nieuwe studie van de Univerity of California San Diego School of Medicine heeft een betere indicator uitgevonden. 105 verschillende labradors werden geanalyseerd op verschillende patronen van zogeheten methylgroepen en hoe deze verschillen tussen de leeftijden van de honden. Zo vonden ze een ratio die alles behalve op 1:7 leek.

Formule

Volgens de studie zouden honden namelijk veel sneller ouder worden wanneer ze nog jong zijn. Dat zou betekenen dat een hond van één jaar oud vergelijkbaar is met een 30-jarige. Deze snelle groei neemt wel af naarmate je doggie ouder wordt. Een 4-jarige hond is bijvoorbeeld vergelijkbaar met iemand van 52. Vanaf zeven jaar gaat het verouderingsproces bij een hond dan weer erg langzaam. De groei van een hond is dus geen rechte lijn, maar een exponentiële (komt wiskunde toch nog goed van pas).

Oldie but Goldie

In onderstaande grafiek kun je zelf berekenen hoe oud je hondje nu is in mensenjaren! Misschien wordt hij wel op dezelfde leeftijd 30 als jij. Dat betekent dubbel feest! Gelukkig kun je het bij de verjaardag van Blaffie gewoon bij hondenjaren houden. Dat zouden namelijk wel erg veel cadeautjes worden in het eerste jaar!

@ucsd
@ucsd

Lees ook: Waarom praten in babytaal tegen je hond goed werkt