Elke maand begint het riedeltje opnieuw: je krijg je loon binnen, je viert dit groots met een lekker diner, doet de rest van de weken nog wat drankjes met vriendinnen en je hebt natuurlijk ook een nieuwe garderobe nodig! Voor je het weet heb je niks gespaard en ben je weer met smart aan het uitkijken naar het einde van de maand. We herkennen je hier compleet in, maar er moet natuurlijk wel verandering in gebracht worden. De Japanse spaarmethode genaamd Kakeibo wordt al jaren gebruikt en is misschien ook wel wat voor jou!

kakeibo sparen geld fem fem

Gat in je hand

Vooral nu alles langzamerhand weer opengaat, is het moeilijk om de flappen in je portemonnee te houden. Je hebt een anderhalf jaar niks kunnen doen, dus nu mag je het er van nemen, toch? Tuurlijk mag een beetje genieten echt wel, maar om te zorgen dat je niet elke maand krap bij kas zit gaat de Kakeibo methode wonderen voor je doen!

Kakeibo

Kakeibo is een Japanse spaarmethode en gaat je helpen om overzicht te krijgen in je toch wat problematische uitgavenpatronen. Deze methode stamt al uit 1904, maar honderd jaar later houden veel Japanners zich er nog steeds strikt aan. We snappen helemaal waarom want door middel van deze methode zou je, hou je vast, 35 procent van je inkomsten kunnen besparen! Sign us up!

Goede combo

Deze Japanse spaarmethode is uniek omdat het zowel financiën als mindfulness combineert. Zo creëer je niet alleen een overzicht van je inkomsten en uitgaven, maar ben je ook bewuster bezig met wat je allemaal uitgeeft. Kakeibo betekent letterlijk ‘huishoudboekje’ en het notitieboekje waar je de methode in uitvoert wordt ook wel een kakeibo genoemd. Vervolgens stel je jezelf kritische vragen en zet je doelen voor jezelf. Je maakt dus als het ware een financieel dagboek!

@pinterest
@pinterest

Stappenplan

Het zogeheten budget journal werkt volgens vijf grote stappen die we stuk voor stuk met je doornemen. Je stelt jezelf allereerst drie vragen en schrijft deze vervolgens in een overzicht op.

  1. Wat zijn je vaste inkomens en uitgaven? Schrijf deze tot op de cent nauwkeurig op! Door je vaste lasten van je salaris af te halen weet je precies hoeveel je elke maand mag spenden.
  2. Hoewel geld wil je sparen deze maand? Bedenk hoeveel je op je spaarrekening wilt zetten deze maand en doe dit dan ook gelijk! De kans is dan minder groot dat je nog aan dit geld komt.
  3. Met welk doel spaar je? Schrijf je spaardoel elke maand weer opnieuw op om niet te vergeten waar je voor spaart. Als je telkens weer aan die mooie tas of een wereldreis wordt herinnerd, is je motivatie om wat geld opzij te zetten een stuk beter!
  4. Schrijf al je uitgaven op in je Kakeibo. Je verdeelt hierbij je uitgaven in vier categorieën: overleven, optioneel, cultuur en extra (uitzonderlijke uitgaven). Zo zie je precies waar je wat aan hebt uitgegeven… Shockerend om te zien, maar oh zo nodig!
  5. Schrijf op hoe je je financiële gewoontes kan verbeteren. Elke maand maak je de balans op en bekijk je je uitgaven kritisch. Wat heb je nou daadwerkelijk gespaard en waar had je kunnen besparen? Schrijf op hoe je het volgende maand beter kan doen en onthoudt dit!

Lees ook: Studieschuld sneller aflossen? Deze tips gaan je daarbij helpen