Onbeantwoorde liefde, daar is niks romantisch aan. Alle ‘what if”s en dan hebben we het niet eens over het liefdesverdriet die er ook nog bij komt kijken. Heb jij je gevoelens geuit? Of werd het toch te heet onder je voeten? Dat maakt voor je liefdesverdriet niks uit, het gevoel blijft k*t. Misschien word je wel boos op jezelf en vraag jij je af waarom het zo moeilijk is om over iemand heen te komen waar je nooit een relatie mee hebt gehad, gelukkig hebben wij de antwoorden.

liefde breakup FEM FEM

Het klinkt misschien raar maar dat is het helemaal niet. Over iemand heenkomen waar je nooit iets mee hebt gehad voelt vrijwel hetzelfde als dat het zou voelen met een ‘officiële ex’.

Maak geen onderscheid

Je gebroken hart maakt geen onderscheid in de tijd dat jij met iemand ging of het label dat jullie hadden. Je kan je enkel verliefd voelen of van iemand houden. Hou je van iemand of vind je iemand hartstikke leuk? Als iemand je liefde niet beantwoord is het voor je gebroken hart dus precies hetzelfde verhaal. Ook hoop speelt een grote rol in dit verhaal. In een relatie heb je simpelweg de zekerheid dat je lief bij je is. Jullie zijn samen en iedereen mag het weten. Bij onbeantwoorde liefde zit vaak ook nog een geheim dus keer jij je meer in jezelf. Je houd je vast aan de hoop dat jullie ooit op een dag wel samen zijn maar helaas blijkt dit toch niet het geval. Je hebt heel veel (emotioneel) geïnvesteerd in je relatie. Het is logisch dat het best pijnlijk is om erachter te komen dat je nu tegen een muur aanloopt. Je hield van ze alsof het ‘echt’ was.

Je hield van ze alsof het ‘echt’ was.

Iets wat je goed moet onthouden: je hoeft iemand niet te daten om van ze te houden. Wanneer de mensen om je heen (of jij) verwachten dat je na deze affaire weer gewoon oké bent hoeft dit dus niet altijd het geval te zijn. Waar liefde zit, zit ook pijn. Wanneer je van iemand houd investeer je in diegene, je denkt aan diegene en je geeft om diegene. Wanneer je oprechte gevoelens niet beantwoord worden doet dit dus even veel pijn als bij elke andere relatiebreuk.

Waar liefde zit, zit ook pijn.

Hoe heel je dit gebroken hart?

Een verschil wat wel duidelijk zichtbaar is? Het feit dat diegene waar je van houd waarschijnlijk niet eens doorheeft wat er aan de hand is. Je probeert waarschijnlijk sterk te zijn en het van je af te schudden maar dit is niet de manier om je gebroken hart te helen. Ik zeg vaker dat het cruciaal is om afstand te nemen van je ex wanneer de relatie voorbij is. Dit omdat je voldoende tijd moet hebben om je hart in je eentje te helen. Je moet weer opnieuw leren hoe het is om alleen te zijn en dat alleen zijn genoeg voor je is. Bij onbeantwoorde liefde is dit precies hetzelfde geval. Het beste advies wat ik je kan meegeven? Behandel je gebroken hart door onbeantwoorde liefde hetzelfde als elk rouwproces. Wees lief voor jezelf, neem voldoende afstand en investeer je tijd in jezelf.

Behandel je gebroken hart door onbeantwoorde liefde hetzelfde als elk rouwproces.

Zoals ik al eerder zei is hoop een groot deel van je gebroken hart. Het klinkt misschien eng omdat je misschien al (bijna) zeker weet wat je antwoord gaat zijn maar zoek contact met diegene. Soms is het juist goed om ze te laten weten hoe jij je voelt. Het is net een stukje afsluiting die je zo lang hebt gemist. En je komt binnen no time met beide beentjes op de grond. Nee, dit is zeker geen afwijzing van jou als persoon. Er komt een heel klinisch proces bij verliefdheid kijken. Je geur, de plek en zelfs de dag zouden bepalend zijn in het ontwikkelen van die vlinders in je buik.

Investeer in jezelf

Afijn, je weet nu dus 100% zeker dat diegene je liefde helaas niet kan beantwoorden? Dan is het nu tijd voor jezelf. Laat al die rotgevoelens toe, het is juist goed dat je alle gevoelens die jouw kant op komen accepteert. Geef alleen niet jezelf de schuld. Misschien zijn er wel dingen die jij niet weet en waarschijnlijk zul je die dingen nooit weten. Dingen gaan nou eenmaal zoals ze gaan, dat is het leven. Het enige waar je controle over hebt ben jij. Je moet nog een heel leven met jezelf, dus zorg goed voor jezelf.

We know, over iemand heenkomen is geen pretje, maar geef jezelf tijd. Het zal misschien niet morgen zijn maar op een dag is de persoon waar je zo vaak aan dacht geen prioriteit meer voor jou.