Verliefdheid wordt eigenlijk altijd gekoppeld met een fladderend gevoel in je buik. Dit gevoel omschrijven we altijd als het hebben van vlinders in je buik, een fysiek fenomeen dat wijst op een diepe band tussen lichaam en geest. Maar wat gebeurt er eigenlijk écht fysiek met je wanneer je dit voelt?

vlinders in je buik FEM FEM

Vlinders in je buik

Wanneer je iemand écht leuk vindt en diegene nog maar net kent dan vliegen de vlinders als een dolle rond in je buik. Heerlijk toch? Bij alleen al het denken aan diegene zijn ze aanwezig. Het is een soort stress gevoel maar dan fijn, of naja, ook niet altijd.

De effecten

Vlinders zijn meer dan alleen een zenuwachtige gevoel in je maag. Vaak gaat het ook gekoppeld met klamme handjes, trillende benen en een snel kloppend hart. Hoe denk jij dat verliefdheid ontstaat? Je zal vast denken dat dit pure aantrekkingskracht en liefde is. Maar het is meer! Het gevoel in je buik heeft zowel een natuurlijke als psychologische verklaring. Je hersenen worden veel energieker. Dit komt door de hormonen die vrij komen. Er is een stofje dat ontstaat bij verliefdheid genaamd norepinephrine. Dit stofje heeft veel weg van het stofje dopamine, maar is net wat heftiger. Het zorgt voor adrenaline, wat ook weer voor stress kan zorgen met als consequentie dat je dus die warrelende vlinders in je buik krijgt.

Het psychische

Wat doet verliefdheid dat psychisch met je? Een gevolg is dat je anders gaat denken. Ook veranderd jouw beeld met het beeld van de werkelijkheid. Je zit in een soort bubbel en leeft als het ware op een andere planeet. Degene waar jij verliefd op bent is het allerleukst. Later ga je ook de andere kant ontdekken van die persoon. Dan zijn de vlinders iets meer uitgewerkt, maar de verliefdheid (hopelijk) niet.

Vermindering van eetlust

Als je smoorverliefd bent kan het lastig zijn om te eten. Best gek hé? Wat wij zien is een overeenkomst tussen verliefdheid en liefdesverdriet. Dat je nu ineens moeite hebt met een paar happen door je keel te krijgen, daar hebben meer mensen last van. Sterker nog, je kunt niet aan eten denken. Je bent namelijk totaal bezig met iets anders. En dat gevoel van totaal geen eetlust, heb je ook bij liefdesverdriet.

Over verliefdheid gesproken, ben je ooit op twee mensen tegelijkertijd verliefd geweest?