Het is niet gek dat mensen verschillende voorkeuren hebben als het gaat om sociale interacties, zelfs binnen een relatie. Soms kan het voorkomen dat je partner liever in groepsverband of met die ene vriend erbij tijd doorbrengt dan alleen met z'n tweeën. We kunnen ons wel voorstellen dat dit verwarring bij je wekt en misschien zelfs teleurstelling. Dus hoe los je dit op? En is dit schadelijk?
Je partner wil alleen dingen doen met andere mensen
Niets is fijner dan een-op-een tijd als je in een relatie zit. Het biedt namelijk de mogelijkheid om jullie band sterker te maken, de communicatie te verbeteren en de
intimiteit te versterken. Zonder enige afleiding van de buitenwereld kunnen jij en je lief je volledig op elkaar richten. En heel eerlijk? Niets is mooier dan dat. Maar dan moet dat wel gebeuren, want in sommige gevallen komt het voor dat één van de twee liever in groepsverband iets doet, dan alleen. Hebben jij en je lief eindelijk qualitytime op de planning staan, wil hij of zij weer die ene vriend erbij hebben. "Gewoon voor de gezelligheid", krijg je dan als antwoord. En hoewel die vriend of vriendin erg aardig is, zou je het ook weleens fijn vinden om je partner helemaal voor jezelf te hebben. En dat is meer dan logisch.
Gebeurt dit niet, dan kan dit wel erg schadelijk worden voor je relatie. Jij en je partner bouwen namelijk geen band meer met elkaar op. Jullie kunnen samen een-op-een geen herinneringen maken, wat alleen met jullie tweeën te maken heeft. En we kunnen ons voorstellen dat dit heel verdrietig kan zijn. Je voelt je hierdoor gewoon niet meer genoeg, en dat is een gevoel wat je partner je nooit zou mogen geven. Maar om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om er achter te komen wat de reden van je partner is. Wat is de achterliggende gedachte van je lief? Je kunt gokken, maar dat raden we je af. Het allerbelangrijkste?
Communicatie.
Wat te doen wanneer je partner liever in groepen afspreekt dan alleen
1. Zeg het gewoon en communiceer hierover
Communication is key en dat is niet de eerste keer dat we dit vertellen. Zit je hiermee, dan moet je dit aangeven aan je partner. Voor hetzelfde geld, heeft hij of zij het namelijk helemaal niet door. Alhoewel dat heel gek zou zijn. Maar praat hierover. Probeer te begrijpen waarom je partner liever in groepsverband afspreekt en deel ook je eigen gevoelens hierover.
2. Zoek naar compromissen
Vind je het moeilijk om áltijd in groepsverband af te spreken, maar lijkt je partner dit fijn te vinden. Zoek dan naar compromissen. Ga samen aan een tafel zitten en ga op zoek naar een balans tussen de tijd doorbrengen met anderen en tijd alleen. Spreek samen iets af waar jullie beiden akkoord mee gaan.
3. Respecteer elkaars grenzen
Tot slot is het erg belangrijk om elkaars
grenzen te respecteren, zelfs als ze verschillen van die van jou. Forceer je partner dus niet om alleen met jou af te spreken als ze zich daar ongemakkelijk bij voelen, Het hoort niet zo te zijn, maar hier zal een duidelijke reden achter zitten. Maar laat hierbij dan ook weten dat als je geen geldige reden krijgt, je dit ook niet langer aankan. En jouw partner zal hierin ook je grenzen moeten respecteren.
Het is uiteindelijk belangrijk dat jullie hierover gaan praten. Doen jullie dat niet of heeft je partner hier helemaal geen behoefte aan? Overweeg dan of dit dé persoon is waarmee je de rest van je leven wil doorbrengen.