Wanneer je met iemand date die trust issues heeft, kan dit soms nogal lastig zijn. Later in jullie relatie kan dit ook voor problemen zorgen. Voor beide partijen is dit heel lastig. Daarom zetten wij acht tips op een rijtje voor wanneer je iemand date die trust issues heeft.
Waar komen trust issues vandaan?
Wanneer jij zelf geen last hebt van trust issues, kan het lastig zijn om te begrijpen waar dit vandaan komt. Vaak krijgt iemand trust issues, omdat ze gekwetst zijn door iemand die dichtbij hun staat. Denk aan een ouder, broer, zus of ex-partner. Ook kan het ontstaan doordat een authority figure, bijvoorbeeld een leraar of dokter die in het verleden iets vervelends heeft gedaan.
Iemand daten met trust issues
Ondanks dat het niet altijd makkelijk zal zijn, kan iemand daten die last heeft van trust issues uitlopen tot iets heel moois. Het is een echte journey en wanneer diegene jou vertrouwd, hebben jullie een ontzettend sterke relatie opgebouwd. En omdat diegene weet hoe het is om gekwetst te raken door een geliefde, zal diegene dit nooit bij jou doen. Je kan er dan dus vanuit gaan dat jij jouw partner ook 100% kan vertrouwen.
Maar, zoals we al zeiden, zal het niet altijd makkelijk zijn. Daarom zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje.
1. Acties zeggen meer dan woorden
Je kunt iemand met vertrouwensproblemen vertellen dat je van ze houdt en dat je ze nooit zult verlaten, maar woorden zeggen niet zo veel. Degene die jouw partner heeft gekwetst, heeft waarschijnlijk iets soortgelijks gezegd. Je hebt misschien het gevoel dat je ze geruststelt door te zeggen dat ze je kunnen vertrouwen, maar de beste manier om ze gerust te stellen is door écht betrouwbaar te zijn. Laat dit zien in je acties.
2. Geen geheimen
Natuurlijk hoef je niet je wachtwoorden en bankgegevens met je partner te delen, maar houd geen kleine details achter alleen omdat je ruzie wil voorkomen. Wanneer iemand die last heeft van trust issues erachter komt dat je over iets kleins hebt gelogen, schaadt dit hun vertrouwen. Vertel dus alles eerlijk, ook als dat betekent dat dit uitloopt tot een discussie.
3. Vraag wat je partner nodig heeft
Nadat iemands vertrouwen is geschaad, heeft iedereen een andere manier om daar overheen te komen. De één heeft slechts wat tijd nodig, terwijl de ander gerustgesteld wil worden of bewijs nodig heeft. Vraag daarom je partner wat diegene van jou nodig heeft. Door het ze te vragen, laat je ze weten dat je wilt dat jullie relatie werkt en dat je meer dan bereid bent om te doen wat ze nodig hebben.
4. Praat erover
Wees niet bang om over het verleden te praten. Jullie ervaringen hebben jullie gemaakt tot wie jullie zijn. Het delen van wat er met exen is gebeurd, is geen red flag. Als je weet dat je iemand date die trust issues heeft, vraag dan wat er is gebeurd. Let wel op dat je de gevoelens van diegene niet invalideert. Voor jou kan het misschien lijken alsof ze jou de schuld geven wat hun ex heeft gedaan. Ook kan het overkomen alsof ze niet over diegene heen zijn. Maar je moet begrijpen dat ze wel over die persoon zijn, maar niet over de situatie. De pijn blijft hangen en vertrouwensproblemen zijn een natuurlijke verdedigingsreactie. Ze wíllen je wel vertrouwen, maar vinden dit lastig. Toon begrip, ook als je het zelf niet herkent.
5. Laat weten dat je om ze geeft
Een simpele, maar effectieve tip is om simpelweg te laten weten dat je om ze geeft. Stuur door de dag heen wat lieve appjes of bel ze om te laten weten dat je aan hen denkt. Wees er wanneer diegene je nodig heeft en onthoud – ook de kleine dingetjes – die ze je vertellen. In iedere relatie is dit een belangrijk aspect, maar al helemaal als je een relatie hebt met iemand die vertrouwens problemen heeft.
6. Heb geduld
In deze relatie is geduld van levensbelang. Je kan iemands verleden niet veranderen en je kunt hen je ook niet laten vertrouwen met één zin of slechts een romantisch gebaar. Vertrouwen winnen kost tijd. Wees dan ook niet iemand die je niet bent. Ben jij geen betrouwbaar persoon? Ga dan iemand anders daten en maak het niet moeilijker voor de ander. Als je met iemand wilt daten met vertrouwensproblemen, moet je daarmee omgaan.
7. Grenzen
Een veelvoorkomende valkuil in een relatie met iemand die trust issues heeft, is dat ze aanhankelijk worden en veel van je vragen. Hierdoor krijg je een
onafhankelijke relatie en dit wil je voorkomen. Geef duidelijk je grenzen aan en zorg dat jouw partner niet afhankelijk van je wordt. Dit kan lastig zijn omdat je diegene niet wil kwetsen, maar het is wel heel belangrijk. Doe dit dus voorzichtige manier.
8. Vat het niet persoonlijk op
Last but not least, vat het niet persoonlijk op. Als iemand ons niet vertrouwt, hebben we de neiging dit persoonlijk op te vatten. Het is makkelijk om in zelfverdediging te schieten als je weet dat je niks fout hebt gedaan. Je moet je dus realiseren dat hun vertrouwensproblemen niet door jou komen – ze projecteren ze alleen op jou. Het is niet eerlijk, maar het komt vaak voor.