maaltijd overslaan

Skip jij wel eens een maaltijd? Deze impact heeft het op jouw lichaam

Body & Mind25 mei 2022, 9:06 doorRoos Stevens
Het kan zijn dat je in het weekend langer in je bed ligt en daardoor je ontbijt skipt, geen hap door je keel krijgt in de ochtend of te druk bent met meetings waardoor je lunch erbij inschiet. Maar wat heeft dit eigenlijk voor een impact op je lichaam?
maaltijd overslaan e1653461688811

Niet regelmatig eten

Hier kunnen we heel kort over zijn: het overslaan van maaltijden is slecht voor je gezondheid. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je een maaltijd overslaat, dit gebeurt ons allemaal wel eens, maar als je consistent maaltijden skipt kan het een negatieve impact op je gezondheid hebben. Je bouwt namelijk tekorten op en kan je moeilijker focussen.
Om een dag vol energie door te komen heb je in principe 'brandstof' nodig. Het regelmatig eten op een dag zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt voor de dag en dat je geen dipjes krijgt. Het eten zorgt ervoor dat je alert en gefocust blijft. Door vaker niet regelmatig te eten, raakt je lichaam in de war.

Gevolgen

Wanneer je al voor een langere tijd slecht regelmatig hebt gegeten, zul je merken dat je een erg lage bloedsuikerspiegel hebt. Eén van de belangrijkste brandstoffen voor je hersenen is glucose. Dit krijg je dagelijks binnen door middel van voedsel. Sla je wel eens een maaltijd over? Dan raakt je directe glucosevoorraad op. Door een lage bloedsuikerspiegel krijg jij ook een stuk minder energie om de dag mee door te komen. Zorg er voor dat je genoeg eet op een dag, want anders zul je snel last krijgen van trillingen, zweten en prikkelbaarheid!

Nog meer klachten

Nadat je hersenen gaan merken dat je eten nodig hebt, neemt je maag de gevoelens over. Wanneer je dan ook echt eten nodig hebt, kan je moeilijk aan andere dingen denken dan voedsel. Dit is dan ook zeker niet goed voor jou productiviteit!
Wanneer je regelmatig een maaltijd skipt maakt je lichaam ook meer cortisol aan, dit is het stresshormoon. Dit zorgt ervoor dat jij je gestresst en hangry voelt. Daarnaast kan ook nog eens je metabolisme vertraagd worden, wat ervoor kan zorgen dat je juist meer gewicht aankomt. Je lichaam gaat op dit moment eigenlijk in 'survial mode' en slaat alles op wat het binnen krijgt.