airfryer

Dit kan wél en niet in de airfryer + favoriet recept van redactie

Food & Drinks04 mei , 16:47 doorAurora Ferrari
We kunnen niet meer zonder: de airfryer. Wie ooit kennis heeft gemaakt met het handige keukenapparaat kan niet meer zonder en dat is begrijpelijk. Er kan van alles in en het is in een mum van tijd klaar. Tientallen keren sneller dan een oven of magnetron. Maar vergis je niet: je kunt lang niet alles in de airfryer doen. Wij onthullen wat wel en niet kan, en daarnaast verrassen we je met ons favoriet airfryer recept.

Toch niet álles kan 

Ben je ook zo'n fan van je airfryer en stop jij het liefst alles wat vast en los zit erin? Leuk, maar doe dat maar niet. Er kan een heleboel gemaakt worden in de airfryer, maar lang niet alles. Wij hebben daarom de do's en dont's voor je op een rij gezet:

Don'ts

  • Burgers: verlang je naar een heerlijke en sappige burger? Dan kun je 'm beter in de ban of op de barbecue grillen. In de airfryer kun je een burger wel gaar maken, maar je krijgt niet dezelfde structuur en smaak die hij zou moeten hebben. Het gewenste korstje komt er simpelweg niet op en laten we eerlijk zijn: dat is tenslotte wel het lekkerste van een burger. Dus, niet doen.
  • (Nat) beslag: een heerlijke kroket lukt nog wel, maar uienringen, garnalen en bitterballen worden niet goed gaar. Je kunt ze wel eten, maar zoals de burgers, het is niet net zo lekker als normaal. Gebruik daarvoor gewoon de standaard frituur. In de airfryer smaken ze niet alleen minder lekker, maar het zorgt ook voor een smerige bende. Tja, moet je vervolgens ook nog een schoonmaken. Toch helemaal geen zin in?
  • Popcorn: wie denkt popcorn in de airfryer te kunnen maken, heeft het goed mis. Maïs poft namelijk pas rond de temperatuur van 200 °C, en veel airfryers kunnen die temperatuur niet (of moeilijk) bereiken.
  • Spek: effe wat spekjes in de airfryer klaarmaken voor stamppot andijvie of pasta carbonara? Doe maar niet. Het kan wel, maar de krachtige ventilator zorgt ervoor dat het vet in het rond spat en een gigantische bende van je heteluchtfriteuse maakt.
  • Toast: wat je ook écht niet wil doen, is je sneetje brood in de airfryer stoppen. Wel zo makkelijk, zou je denken. Dan hoef je die gigantische broodrooster ook niet meer te pakken, maar doe het gewoon wel. Je sneetje brood in de airfryer is allesbehalve lekker. Geloof ons maar, wij hebben het allang geprobeerd. Bah.

Do's

De vraag is dan nu: wat kan je wel in de airfryer stoppen? Alles behalve de bovenstaande dingen. Je kunt in principe bijna alles in de airfryer stoppen, of het dan ook daadwerkelijk lekker is, is een andere vraag. Maar denk aan aardappelen, vlees, snacks, vis, groente en hele zelfgemaakte recepten. Denk hierbij aan ovenschotels, pizza's en zelfs cakes. De keuze is reuze. Niet gek dus dat iedereen lyrisch is over de airfryer.

Favoriet recept van de redactie

Ons favoriet recept voor in de airfryer? Een witte chocolade, frambozen cheesecake. Ja hoor, dit recept hebben we van niemand anders dan van tv-kok Miljuschka Witzenhausen. Niet ingewikkeld en verrassend heerlijk. Zo maak je 'm:

Benodigdheden

  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten bodem

  • 150 gram koekjes bastogne
  • 60 gram boter gesmolten

Ingrediënten vulling

  • 100 gram verse frambozen of diepvries
  • 1 el suiker
  • 2 kleine eieren
  • 300 gram roomkaas
  • 150 gram witte chocolade
  • 75 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl maïzena
  • Garnering: verse frambozen en witte chocolade

Instructies

  • Begin met het verkruimelen van de koekjes in de keukenmachine en meng het vervolgens door de gesmolten boter.
  • Bekleed in de tussentijd de springvorm met bakpapier en verdeel de koekkruimels gelijkmatig over de bodem. Zorg ervoor dat je het goed aandrukt met een lepel en zet het daarna in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de airfryer op 160 °C.
  • Maal de frambozen fijn in een blender met 1 eetlepel suiker.
  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie en zet het opzij om af te koelen.
  • Klop de roomkaas glad en zacht en voeg de zure room, maïzena en vanille-extract erdoorheen. Giet de chocolade er in een straaltje langzaam bij, terwijl je blijft kloppen. Spatel de eieren erdoor tot het een glad mengsel is.
  • Giet de helft van je roomkaas mengsel op de koekjesbodem. Meng de andere helft met de frambozenpuree en hou een paar eetlepels apart. Giet dit voorzichtig over de eerste helft en strijk het geheel glad.
  • Druppel de laatste frambozensaus over de bovenkant en maak met een satéprikker een mooi patroon.
  • Bak ongeveer 20 tot 25 minuten in de airfryer tot de buitenkanten stevig is. Zet de airfryer uit, de lade open en laat 'm een half uur afkoelen. Zet de cheesecake vervolgens één tot drie uur in de koelkast om op te stijven.
  • Klaar? Garneer je cheesecake met verse frambozen en stukje witte chocolade. Zo lekker!