Veel mensen hebben last van drukte in hun hoofd. De voornaamste activiteit om dat te verhelpen is natuurlijk een goede meditatie, maar het kan zijn dat je daar helemaal niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er veel meer manieren om je hoofd leeg te maken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

manieren om je hoofd leeg te maken
Bron: Pinterest

Manieren om je hoofd leeg te maken zonder te mediteren

Voor veel mensen werkt het heel goed om te mediteren, maar sommigen worden er juist onrustig van. Grote kans dat je op zoek bent naar een andere manier om je hoofd leeg te maken. Wij vertellen je zes manieren om te ontspannen zonder allerlei ingewikkelde ademhalingsoefeningen te doen.

1. Creëer groene vingers

Ga aan de slag met je groene vingers (to be). Dit kan door héél veel planten in huis te halen of aan de slag te gaan in je eigen (moes)tuin. Hoe dan ook: door met planten bezig te zijn, ben je niet bezig met wat er in je hoofd gebeurt. Je zal merken dat het enorm ontspannend werkt om korte metten te maken met al dat onkruid.

2. Ga opzoek naar een creatieve hobby

Om je hoofd leeg te maken, kun je het beste bezig blijven. Door je creativiteit te uiten, zal je merken dat je vanzelf loskomt van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. Je hoeft natuurlijk echt niet iedere dag uren te schilderen of te breien. Start gewoon eens met één of twee keer in de week. Overigens zijn er meer creatieve hobby’s dan je zou denken. Tip: ga erop uit om te fotograferen. Ook dat is een creatieve bezigheid.

manieren om je hoofd leeg te maken
Bron: Pinterest

3. Wandelen met een podcast

Tegenwoordig is er keuze zat als we het hebben over podcasts. Zo schreven we eerder al over tips voor podcasts over sporten, true crime podcasts en podcasts waar je goed bij kunt relaxen. Door te focussen op een podcast weet je in ieder geval zeker dat je niet focust op al die gedachten in je overvolle hoofd. Combineer dat ook nog eens met een wandeling en je zal merken dat de frisse lucht je ook heel goed doet.

4. Start een journal of dagboek

Of het nu een journal met tekst en tekeningen is, of juist een dagboek waarin je alles kunt opschrijven: het werkt. Ze zeggen niet voor niets dat je het het beste van je af kunt schrijven. Dat geldt voor to do lijstjes, maar ook zeker voor zorgen of andere hersenspinsels. Doe dit zo vaak als je zelf denkt dat nodig is. Je kunt er bijvoorbeeld elk weekend voor gaan zitten of juist iedere ochtend of avond.

5. Sporten

Als je bezig bent met een potje tennis of een 10 kilometer run zal je merken dat je niet eens de tijd hebt om ergens over na te denken. Naast dat het dus goed is voor je fysieke gezondheid, is het ook nog eens onwijs goed voor je mentale gezondheid. Ook zul je meteen ervaren dat je meer energie hebt dan dat je niets aan sport doet. Iets wat je misschien wel eens mist, doordat je gedachten juist veel energie kosten.

manieren om je hoofd leeg te maken
Bron: Pinterest

6. Neem een warm bad

Hoewel je jezelf juist de tijd en ruimte geeft om heel veel na te denken, geef je je lichaam en hoofd juist ook veel rust wanneer je in een warm bad stapt. Pak er een boek bij of kijk een leuke film. Relaxen gegarandeerd!

Lees ook: Zo creëer je een minder druk leven