Kwam je vroeger in de overgang? Dan werd dat gezien als het einde van je vrouwelijkheid. Tegenwoordig zit dat wel anders. Je overgang is het einde van een fase, een fase waarin je kinderen kan krijgen. Maar het is zeker niet het einde van je leven, sterker nog, voor veel vrouwen is de overgang een nieuw begin. Toch is de menopauze niet allemaal rozengeur en zonneschijn, er komen ook veel ongemakken bij kijken. Er is een manier om je overgang als het ware uit te stellen en je zal je verbazen als je weet hoe simpel het is.

menopauze FEM FEM

Wanneer ben je in de menopauze

De overgang is een fase die elke vrouw in haar leven meemaakt. Je menstruaties worden steeds onregelmatiger totdat je maandelijkse ongemakken geheel wegblijven. De overgang begint ergens tussen je 45e en 55e, soms zelfs eerder. Je menopauze kan een best lastige periode zijn. Je lichaam eist namelijk heel veel van je. Je vagina word droger, je krijgt last van opvliegers of zweetaanvallen en seks kan een stuk onaangenamer worden.

In je lichaam verandert er ook een hoop: je eierstokken stoppen met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon. Oestrogeen, het hormoon in kwestie, zorgt voor veel dingen in je lichaam. Gaat de productie van oestrogeen naar beneden? Dan kunnen er bepaalde klachten optreden. Je slaapt slechter, je kan last krijgen van stemmingswisselingen, je hebt minder zin in seks en hebt vaker last van spier- en gewrichtspijn.

Je menopauze uitstellen

Dus, hoe zit het met je menopauze uitstellen? Voor dat antwoord grijpen we naar een onderzoek uit Amerika waar 3.000 vrouwen aan mee hebben gedaan. Heb je elke week (of vaker) seks? Dan zit je goed! Alle vrouwen die mee hebben gedaan aan het onderzoek hadden, ongeacht hun leeftijd, 28 procent minder kans om in de overgang terecht te komen dan vrouwen die minder dan een keer per maand seks hebben.

Heeft een vrouw geen seks? Dan is er logischerwijze geen kans op een zwangerschap. Omdat je geen seks hebt ‘kiest’ je lichaam er als het ware voor om niet meer te investeren in je ovulatie en raak je dus sneller in de overgang. Maar waarom raken vrouwen überhaupt in de menopauze? Daar zijn verschillende theorieën over. De evolutietheorie, een natuurwetenschappelijke verklaring voor al het leven op aarde, stelt dat de menopauze vooral bedoeld is om ‘generatieconflicten’ tussen vrouwen te verkleinen. In andere woorden: de menopauze bestaat zodat onze stambomen niet helemaal in de knoop raken. Door de menopauze zouden vrouwen zich meer kunnen richten op de opvoeding van hun kleinkinderen.

Dus, heb je vaker seks? Dan kan het best zo zijn dat het langer duurt voordat je in de overgang komt. Ben jij je partner (of scharrel) nu al aan het appen?