Zwanger proberen te worden is uiteraard iets heel moois (als het lukt), maar het brengt soms ook stress en andere zorgen met zich mee. En dat is iets waar vaak minder over wordt gepraat. Want wat als het niet meteen lukt. Of wat als het al jarenlang niet lukt? Soms is het best fijn om hier ook verhalen over te horen. Want (helaas) gaat het leven niet altijd over rozen, ook niet als je zwanger probeert te worden…

Zwanger FEM FEM

Daarnaast is het uiteraard niet voor de hand liggend dat elke vrouw vruchtbaar is. Proberen zwanger te raken kan een enorme emotionele roller coaster zijn. En deze verhalen zie je (vaak) niet voorbij komen. Maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Daarom geven wij je een paar voorbeelden die jou niet worden verteld als je zwanger probeert te worden, maar die je wel graag had willen weten. Lees je mee?

Iedereen is zwanger behalve jij

Als je op straat loopt, lijkt het soms alsof de hele wereld zwanger is, behalve jij. Overal zie jij zwangere buiken. Bereid jezelf hierop voor. Niet alleen op straat, maar ook in je familie is opeens iedereen in verwachting. Laat staan alle berichten die je op social media tegenkomt. Hier moet je even doorheen, blijf erin geloven dat het bij jou op een dag ook goed zal komen.

Ongesteld worden is (nog) erger dan normaal

Je menstruatie is vaak al geen pretje, maar als je zwanger probeert te worden is het al helemaal vreselijk wanneer je ongesteld wordt. Er is geen andere manier om het te zeggen, het is gewoon mega balen…

The two-week-wait voelt als een eeuwigheid

Na je ovulatie is het wachten aangebroken….je wacht…. en wacht en wacht. En nog een tijdje. Deze dagen voelen als een eeuwigheid. Probeer jezelf niet te erg gek te maken door elke dag je kalender te controleren. Of nog erger: alle mogelijke symptomen over en over analyseren…..”Zijn mijn borsten pijnlijk omdat ik zwanger ben of omdat mijn menstruatie op het punt staat te beginnen?” Who knows? De tijd zal het leren.

Zoek ondersteuning bij je naasten

Misschien wel het aller belangrijkst van allemaal: zoek steun bij je naasten. Het is misschien erg moeilijk om over te praten, maar uiteindelijk is dit ook fijner voor jezelf. Hiermee kun je namelijk ook ‘pijnlijke’ vragen zoals: ”wanneer krijgen jullie nou een kleintje?” of ”wanneer gaan jullie nou eindelijk beginnen” zoveel mogelijk proberen te vermijden. Daarnaast is het uiteraard fijn om je hart te luchten, en je verhaal te kunnen doen. Zo zorg je ervoor dat een aantal mensen in jouw kring snappen wat jij doormaakt, en dat is heel fijn. Zij kunnen jou weer overeind trekken als jij verdrietig bent.

Kortom: het is en blijft super frustrerend en emotioneel als het niet lukt om zwanger te worden. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. En daar is helaas niks aan te doen. Probeer de moed niet te verliezen, en blijf er vooral over praten met anderen.

Lees ook: de belangrijkste tips waar je rekening mee moet houden als je zwanger probeert te worden