Je wordt enorm prikkelbaar omdat je al een tijdje niks hebt gegeten. Herkenbaar? Je hebt nul zin om nu gezellig te doen en in plaats van dat mensen een gesprek met je aangaan wil je niks liever dan je mond vol proppen met eten. Je bent gewoon hangry en helaas hebben wij vrouwen daar meer last van dan mannen..

eten

Hangry

Het fenomeen ‘hangry‘ ken je vast al. Je bent hungry dus ook angry – het nare gevoel wat je krijgt wanneer je hongerig bent, maar wat is het dan? Heb je te weinig gegeten dan heeft dit invloed op je pre-frontale cortex, het voorste gedeelte van je hersenen. Dit gedeelte van je hersenen is betrokken bij cognitieve en emotionele functies van het brein. Als je te weinig hebt gegeten, krijgt je brein niet genoeg voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat je moeite hebt om je emoties te controleren met als gevolg: je bent hangry.

Lage bloedsuikerspiegel maakt boos

Dat je dan chagrijnig kunt worden, blijkt uit een opmerkelijke studie van onder andere de Amerikaanse Ohio State University. Aan hun experiment deden 107 getrouwde stellen mee. De onderzoekers leerden de participanten hoe ze hun bloedsuikerspiegel konden meten. Dit moesten ze drie weken lang doen: ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Ook kregen alle 214 deelnemers een voodoopop en 51 spelden.

De onderzoekers vertelden iedere deelnemer dat de voodoopop hun echtgenoot voorstelde. En elke avond voor de deelnemers naar bed gingen, moesten ze spelden in de pop steken. Hoe vaker ze de pop prikten, hoe bozer ze op hun partner waren. Ze konden er ook voor kiezen om niet te steken. De ander mocht niet weten hoeveel speldenprikken hij of zij die dag had gekregen.

Na 21 dagen maakten de onderzoekers de balans op. En wat bleek? Deelnemers die ’s avonds een lage bloedsuikerspiegel hadden, staken meer pinnen in de voodoopoppen dan deelnemers met een hoge bloedsuikerspiegel. De mensen met de minste suikers in hun bloed voor het slapengaan, staken gemiddeld zelfs twee keer meer naalden in de pop dan de mensen met de hoogste suikerniveaus.

Nog een uitkomst van dit onderzoek is dat mensen die hier vaak last van hebben ook vaker een moeizamere relatie hebben. Het komt over het algemeen ook iets vaker voor bij vrouwen (oeps). Simpele tip: mocht je merken dat jouw partner regelmatig prikkelbaar is: geef hem/haar iets te eten.

De oplossing

De oplossing zit in de glucosespiegel. Wanneer de glucosespiegel stabiel is, heb je minder last van prikkelbaarheid en is het makkelijker om jouw emoties onder controle te houden. Ben je toevallig hooggevoelig? Lees hier hoe je dan om moet gaan met je emoties.