Een wereld zonder social media is tegenwoordig ondenkbaar. Zelfs op liefdesgebied zoeken de meeste mensen liever iemand online dan daadwerkelijk de hort op om iemand in levende lijven tegen het lijft te lopen. Daarnaast wordt zelfs ons seksleven, en over het algemeen de romantiek, grotendeels beïnvloedt door social media. Maar wat blijkt, het zijn voornamelijk meiden die meer gebruik maken van social media dan mannen.

social media FEM FEM

We leven nu in een tijdperk dat social media en enorm grote rol heeft in ons dagelijks leven. Of we daar iets tegen konden doen? Eigenlijk niet. Maar toch zijn we (met dank aan de technologisering) steeds bezig met wat we op social media plaatsen of zitten we op de algemene datingapps zoals Tinder. De liefde vinden op social media bijvoorbeeld blijft populair, maar kan ook leiden tot een relatiebreuk.

Onderzoek

Social media platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter worden vaker gebruikt door meisjes dan door jongens. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. In 2012 was dit al onderzocht en onlangs weer om te kijken naar het verschil in internetgebruik het afgelopen paar jaar. Met dit onderzoek keken ze naar jongeren tussen de 12 en 25 jaar en konden ze zien dat de grote meerderheid bij de jongeren die (bijna) iedere dag online is, niet is veranderd. Maar de manier waarop jongeren het gebruiken wel. Wat blijkt dus nu? In 2012 gebruikte 84% van de jongeren een pc of desktop, en in 2018 was dat nog maar 63%. Terwijl dat is gedaald, is de populariteit van de telefoon wel enorm gestegen: met maar liefst 99% is het vergeleken met 5 jaar geleden met 86% het populairste middel geworden om online te zijn.

Screen Shot 2019-05-27 at 13.58.42

Over sociale netwerken gesproken, dit onderzoek liet ook weten dat meisjes vaker gebruik maken van platformen zoals Facebook en Instagram dan jongens. In 2018 gebruikten zo’n 91 procent van de meiden dit tegen 83 procent van de jongens. Qua andere online communicatievormen was er vrijwel geen verschil te vinden.

Kortom, het lijkt erop dat het gebruik van social media de komende paar jaar nog wel zal blijven groeien. Maar wees wel op je hoede want social media kan de liefde ook enorm verpesten.