opgeblazen buik

Alles wat je moet weten over een opgeblazen buik tijdens je menstruatie

Body & Mind23 mrt , 13:00 doorAurora Ferrari
Maandelijks menstrueren: iets waar wij vrouwen dankbaar voor mogen zijn, maar waar vaak heel wat negatieve symptomen bij komen kijken. Naast pijn, ook een opgeblazen buik. En eh... daar wordt niemand gelukkig van. Wanneer je ongesteld bent, lijkt je buik twee keer zo groot, maar waarom is dat? En wat kun je hiertegen doen?
opgeblazen buik

Een opgeblazen buik tijdens je menstruatie: hierdoor komt het

Zodra je menstruatie nadert, begin je het al op te merken: je buik zwelt op. Je krijgt je spijkerbroek minder goed dicht en het zit ook niet zo heel erg lekker. Niets is vervelender dan dat, maar wat is hier de reden van? Hoe komt het dat we tijdens onze menstruatie een opgeblazen buik krijgen? Dit is een veelvoorkomende PMS-klacht en dat komt, omdat er vóór je menstruatie schommelingen zijn in oestrogeen en progesteron. De hoeveelheid progesteron neemt af, waardoor je lichaam meer vocht en zout vast gaat houden. Eindstand? Een opgeblazen buik. Bleh!
Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende manieren om dit maandelijkse spektakel te temmen.

Onze gouden tips:

1. Eet geen dierlijke producten

Niets is vervelender dan een opgeblazen buik wanneer je ongesteld bent, maar gelukkig kun je dit oplossen door te letten op wat je eet. Tja, het gaat allemaal om voedingsmiddelen . Wat blijkt namelijk? Eet helemaal geen dierlijke producten tijdens je menstruatie en je vermijdt niet alleen een opgeblazen buik, maar menstruatiekrampen worden ook stukken minder. Vind je dat lastig? Dan kun je beginnen met alleen het vermijden van zuivel. Dat kan hevige menstruaties, menstruatiepijn en premenstruele stemmingssymptomen verlichten.

2. Drink genoeg water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maar drink genoeg water. Of je nu wel of niet ongesteld bent, het is altijd belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Scoor een fijne waterfles en probeer minstens één liter per dag te drinken. Vind je dit ook lastig en ben je bang dat je hier écht niet aan komt? Je kunt ook vocht binnen krijgen via voedsel. Denk hierbij aan komkommer, asperges, gember, knoflook en perziken.

3. Ga sporten

Misschien wel het laatste wat je wil, maar sporten tijdens je menstruatie vermijdt een opgeblazen buik. Je hoeft niet intensief te sporten, als je maar beweegt. Een stukje fietsen of een wandeling door het park is al genoeg. Als je er maar even op uit bent en je lichaam aan het werk zet.

4. Neem genoeg rust

Maar wat ook heel belangrijk is, is om genoeg rust te pakken. Stress helpt zeker niet tegen een opgeblazen buik, dus zorg ervoor dat je zo zen mogelijk bent. Neem in het ergste geval een yoga lesje of ga even mediteren. Kom tot rust en onthoud: adem in, adem uit.

5. Omarm het

Tot slot: vergeet je lichaam niet te omarmen. We kunnen begrijpen dat jij je misschien niet helemaal op je gemak voelt wanneer je buik (voor je gevoel) twee keer zo groot is geworden, maar omarm de verandering in je lichaam. Het is tenslotte niet voor altijd. Je buik zwelt op, omdat je ongesteld bent. Wees dankbaar dat je lichaam werkt en je menstruatie krijgt. Omarm dus de verandering in je lichaam en onthoud dat dit niet blijvend is. En, eh, je ziet er hoe dan ook prachtig uit!