fem fem 2024 01 02t212147685

Perfect moment syndroom: dit is waarom je hier anxiety van krijgt

Body & Mind04 jan , 20:20 doorAurora Ferrari
In een perfecte wereld, worden we mooi oud, verlopen alle feestdagen en verjaardagen vlekkeloos en is een vakantie in het buitenland altijd tot de volle 100 procent geslaagd. Het perfecte plaatje is alleen allesbehalve realistisch. Je hebt torenhoge verwachtingen, maar zodra één ding niet volgens plan gaat, ben je nog allesbehalve te genieten. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van de perfect moment syndrome. Hoog tijd om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken.
fem fem 2024 01 02t212147685
Bron: Gossip Girl

Perfect moment syndrome

Beeld het je even in: jij en je partner gaan binnenkort een weekendje weg en je kan gewoon écht niet meer wachten. Waarom? Omdat dit het beste weekend ooit gaat worden! Heerlijk vertoeven in een luxe hotelkamer, lekker eten en goede avontuurtjes tussen de lakens ;). Wat kan er nog misgaan, zou je denken. Totdat de kamer er anders uitziet dan op de foto's, het eten niet te pruimen is en je wilde stoeipartij gewoon helemaal niet plaatsvindt. Shit! Is dit heel erg herkenbaar? Maak je geen zorgen, je hebt geen last van ongeluk en pech, maar van het perfect moment syndrome, dat ook wel PMS wordt genoemd, niet te verwarren met premenstrueel syndroom.
Het klinkt verzonnen, maar is het niet: het perfect moment syndrome is écht iets. De term komt uit het boek First, we make the best beautiful van Sarah Wilson. Het boek is bedoeld voor mensen, die denken dat het leven op een bepaalde manier moet lopen. Dus in plaats van te kunnen lachen om het niet-zo-comfortabele bed of het regenachtige weer, valt voor jou heel je vakantie in duigen. En zo met alles, wat niet volgens plan loopt. Puur omdat je zulke hoge verwachtingen had, dit, geeft uiteindelijk een teleurstellend gevoel.

Gevolg: anxiety

Amerikaanse psycholoog Kamran Eshthardi bevestigt het aan Bustle: het perfect moment syndrome lijdt altijd tot pijn en stress. De torenhoge verwachtingen zorgen allemaal voor teleurstelling wanneer moment, níet zo gaan als verwacht. Bovendien geef jij jezelf de illusie dat alles in het leven te controleren is, terwijl je zelf donders goed weet dat het onmogelijk is. Hoge verwachtingen kunnen uiteindelijk leiden tot overspanning- of burn-outklachten, en dat is misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Een burn-out of depressieve gedachtes , al helemaal niet.
"Mensen die hier mee worstelen zijn vaak onbewust op zoek naar problemen of tekortkomingen, omdat zij er door hun jeugd gewend aan zijn geraakt dat dingen vaak bij hen misgaan", legt de psycholoog uit. "Op belangrijke momenten verwachten ze dat het weer gaat gebeuren". Dat moet stoppen, want dat pakt alleen maar averechts uit. Die gedachten werken namelijk als een self fulfilling prophecy : je krijgt wat je denkt en verwacht.

Zó kom je van het perfect moment syndrome af

Wat je er aan hebt? Helemaal niks. Door zulke gedachtes te hebben, maak jij je leven alleen maar zuurder en is het ongezellig voor de mensen om je heen. Nergens voor nodig! Enne, in de meeste gevallen valt het enorm mee: het leven gaat gewoon door, maak je niet zo druk en heb het leuk met degene waarmee je op dat moment bent. Dit is een gevalletje zelfontwikkeling, en dat begint allemaal bij minder zwart-wit te denken en minder negatieve gedachtes hebben. Vind je het alsnog moeilijk om er van af te komen? Hier volgen een paar tips:

1. Zoek uit waar het vandaan komt

Wil je iets stoppen, dan moet je beginnen bij waar het is ontstaan. Denk goed na waarom je zulke torenhoge verwachtingen hebt, behoefte hebt aan controle en waarom jij zo obsessief bent met dat alles zo perfect moet zijn. Door deze punten te verbinden met de patronen uit onze jeugd, kunnen we bewust worden en inzicht krijgen in de reden waarom we een perfect moment syndrome hebben. Bewustzijn, is uiteindelijk de sleutel tot het uitschakelen van dit probleem.

2. Probeer mindfulness of meditatie

Is dit heel allemaal erg herkenbaar en denk je last te hebben van dit syndroom? Overweeg dan om te beginnen met mindfulness of meditatie . Meditatie zorgt ervoor dat je je gedachten van een afstand leert bekijken. Stel jezelf de volgende vragen: zijn mijn gedachten waar, weet ik zeker dat ze echt waar zijn en wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren? Vaak is het ergste wat kan gebeuren óf niet zo erg óf zeer onwaarschijnlijk.
Bij mindfulness leer je eerder om meer in het moment te zijn, met als gevolg dat je niet bezig bent met of alles wel perfect gaat zoals het zou moeten gaan. Het geeft heel veel rust en volgens onderzoek vermindert het zelfs depressieve- en angstgevoelens en vermoeidheid

3. Schrijf je verwachtingen op

Als laatste, is het belangrijk dat je daadwerkelijk ziet dat de verwachtingen die je hebt, niet te behalen zijn. Vaak helpt het dan om ze even voor jezelf op te schrijven. Neem daarom een dagboek en schrijf al je verwachtingen op van de eerstvolgende gebeurtenis of situatie. Vervolgens ga je er kritisch naar kijken en vaak kom je er achter dat het heel onrealistisch is, omdat je veel dingen niet in handen hebt.