Op het gebied van verbazingwekkende natuurverschijnselen kunnen we naast het roze strand in italië er weer eentje toevoegen: deze rode rivier in Cusco, Peru. Ook in Nederland is er een roze paradijs te vinden, maar dan net even ietjes anders. Afijn, vandaag dus voor op jullie bucket list: Cusco.

rode rivier Peru FEM FEM

Rode rivier

De vraag is natuurlijk hoe deze natuurverschijnselen tot stand komen. Want zeg nou zelf, dit gebeurt niet zomaar. Deze rode rivier werd gevormd door de regen die van het nabijgelgen Palcoyo Rainbow berg afspoelt. Nu hoor ik je denken: ‘Hoe kan regen nou in de kleur rood veranderen?’ Het heeft alles te maken met de verschillende lagen mineralen die er in te vinden zijn. Door erosie worden de mineralen zichtbaar gemaakt en dankzij de ijzeroxide, lopen er rode delen van de heuvel af wat in de rivier terecht komt.

Ben je van plan om een reis naar Peru te boeken en vooral deze rivier te bewonderen, hou dan rekening met het volgende: deze rivier is alleen zichtbaar in het regenseizoen (december tot maart). Gedurende de rest van het jaar kun je natuurlijk ook het prachtige land bezoeken, maar is de kans dat je de rode rivier ziet een stuk kleiner. In deze periode is het namelijk eerder bruin dan echt rood. Misschien dat het op de foto er al onwerkelijk uitziet, maar als je de rivier in het echt ziet, zul je versteld staan van de knalrode kleur.

Over rood gesproken, wist je dat een rood hoofd na het sporten een teken is dat je kneitergezond bent?