Nederlanders lijken geen hele grote fan van naakt slapen. Onderzoeksbureau Novio Research hield een onderzoek met iets meer dan duizend Nederlanders, waarvan de helft man en de andere helft vrouw.

Screenshot 2021-01-11 at 11.58.39

Voorkeur

Van de mannen sliep 22% het liefst naakt, van de vrouwen gaf 13% de voorkeur aan niets dragen. Mannen stappen het vaakst met hun onderbroek aan in bed terwijl vrouwen zich het fijnst voelen bij het dragen van een pyjama of nachtjapon.

Blijkbaar moet je ook ouder zijn om te genieten van pyjamaloos slapen, want het aantal naaktslapers was in de leeftijdscategorie 46-65 het hoogst. Van hen slaapt zo’n 20 procent naakt, tegenover 9 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Kortom: de pyjama en de onderbroek lijken populairder onder de jeugd.

Voordeel en nadeel van naakt slapen

De kerntemperatuur van je lichaam is tussen 3 en 5 uur ’s nachts op zijn laagst. Als je lichaam zijn warmte ’s nachts niet kwijt kan, bijvoorbeeld omdat je een veel te warme pyjama aan hebt, word je vanzelf een keer wakker. Daar heeft een naaktslaper niet zoveel last van: in je blootje kan je lichaam prima zijn warmte kwijt.

Moeten we dan nu allemaal onze pyjama’s ritueel verbranden? Nou, nee. Want het te koud hebben is ook weer niet fijn. ‘Als de kerntemperatuur van ons lichaam op zijn laagst is, kun je wakker worden als je niet warm genoeg bent’, vertelt slaapexpert Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam. ‘Vooral onze handen en voeten moeten warm blijven.’ Iedereen die weleens met zijn armen boven de dekens slaapt, kent het gevoel van een ijzige arm bij het wakker worden. In zulke gevallen is een pyjama juist weer handig.

Wollen of katoenen pyjama

Een onderdeel van het onderzoek ging over of het uitmaakt of je de nacht in een wollen of een katoenen pyjama doorbrengt. Dat hing nogal af van de kamertemperatuur. Was de kamer 17 graden Celsius, dan bleken de deelnemers met een wollen pyjama sneller in slaap te vallen. Een laagje wol tegen de huid werkt isolerend, en houdt je warm genoeg als je lichaamstemperatuur zakt. Wel zo comfortabel.

Maar was de kamer 22 graden Celsius, dan kon je beter een katoenen pyjama aantrekken. Want, zo bleek, de deelnemers in katoen sliepen in de hitte veel dieper dan de deelnemers in wol.

Waarom het heerlijk is om met je lover te slapen!