Slapen is een van onze favoriete bezigheden, en het liefst doen we het heel de dag door. We vinden het heerlijk om in de avond lekker onder de warme dekens te kruipen en af te reizen naar dromenland. Dit is het ideale scenario, maar het komt ook vaak voor dat we nog even een paar uur liggen te woelen voordat we in slaap vallen. Dit zou te maken kunnen hebben met de maanstand, maar of dit ook werkelijk zo is?

slecht slapen volle maan

Veel wetenschappers buigen zich over de vraag of de maan ons slaappatroon beïnvloedt. Een groep Zwitserse wetenschappers leek per ongeluk het effect van de volle maan te hebben bewezen. Ze deden onderzoek naar slaappatronen en bedachten pas later dat ze hun resultaten konden vergelijken met de maankalender.

Rond volle maan bleken de proefpersonen er vijf minuten langer over te doen om in slaap te vallen. Ook maakten ze minder melatonine aan. Dit hormoon regelt het slaap-waakritme.

Proefpersonen sliepen 20 minuten korter bij volle maan

In 2014 publiceerden Zweedse wetenschappers een onderzoek. Zij lieten 47 proefpersonen enkele nachten doorbrengen in een kamer zonder ramen. Daarmee voorkwamen ze dat licht invloed had op hun logees. Door die nachten te analyseren, ontdekten wetenschappers dat we gemiddeld 20 minuten korter slapen tijdens volle maan.

De REM-slaap duurt langer

De REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer. Tijdens die REM-slaap draaien je hersenen op volle toeren en droom je veel.

Of is slecht slapen tijdens volle maan toch onzin?

Tsja, die Zwitserse en Zweedse onderzoekers hebben misschien wel een punt, maar het beroemde Max Planck Institute vergeleek de nachten van ruim duizend proefpersonen met elkaar en vond juist geen enkel verband tussen de maanstand en hoe we slapen. De onderzoekers van dit instituut wijzen erop dat alle andere studies zonder objectieve meetapparatuur (zoals een hersenscan) zijn uitgevoerd.

En nu? Zoals onderzoekers wel vaker zeggen: er moet meer onderzoek gedaan worden om de onderste steen boven te halen. Deze vraag blijft dus voorlopig nog even onbeantwoord…

Onthoud jij ook nooit je dromen? Dat zou hieraan kunnen liggen.