Je bent helemaal gelukkig met je nieuwe baan. Maar na een aantal maanden komen de eerste ochtenden opzetten dat jij totaal geen zin hebt om naar het werk te gaan en blij bent wanneer het 5 uur is. Een paar maanden geleden vond je het nog zo leuk? Op deze manieren ga jij dat gevoel weer terug krijgen:

1. Leer iets nieuws

Wanneer het nieuwe eraf is en we alles begrijpen en weten kunnen we ons gaan vervelen. We worden niet meer uitgedaagd of gestimuleerd, omdat het eerder routine werk is geworden dan echt een uitdaging en dat is jammer. Je mag dit best aangeven. Misschien kun je samen met je baas kijken waar nog een uitdaging voor je ligt. Wie weet heeft hij nog een project liggen waar jij je op kunt storten, of past een andere afdeling beter bij je. Door weer iets nieuws te leren, komt er meer dynamiek in je werkzaamheden en zul je schrikken wanneer je op je horloge kijkt en het alweer half 5 is.

2. Stap voor stap

Je hoeft niet ineens het hele roer om te gooien. Soms heeft het slechts enkele kleine veranderingen nodig, waardoor jij weer van je baan gaat houden. En hier kom je achter door dingen stap voor stap te doen. Begin bijvoorbeeld bij het opruimen van je bureau. Er zijn veel manieren hoe jij je werkplek een stuk leuker kunt maken en wie weet helpt deze kleine verandering al heel veel. Ook het opruimen van je mail of je bestanden kan al veel schelen. Een opgeruimde werkplek, betekent een opgeruimde geest en dus minder stress.

3. Neem op tijd een pauze

Een grote oorzaak van het feit dat we onze baan na een tijdje minder leuk vinden, is omdat we het te druk hebben. Door op tijd een pauze te nemen, gun je je hersenen even de tijd om te relativeren en even uit het werk te stappen. Vervolgens kun je er dan weer met een frisse blik tegenaan. Je zult merken dat je je dag zo veel gemakkelijker doorkomt.

4. Reflecteer het ‘waarom’

Soms vergeten we waarom we onze baan in eerste instantie zo graag wilden. Wanneer je hierop reflecteert, besef je je misschien weer waarom je je baan eens zo leuk vond. Reflecteer wat jij voor toegevoegde waarde aan het bedrijf bent, wat je al hebt geleerd en wat je nog wilt leren.

tegenzin-werk-femfem

5. Ontdek wat je leuk vindt en doe dit vaker

Wat vind je nu het leukste van je werk? Al is het maar iets kleins. Probeer om dit vaker te doen. Vind je bijvoorbeeld een taak leuk en heeft iemand anders hier juist een hekel aan? Kijk of je wat kunt ruilen, zodat jullie beide meer kunnen doen wat jullie leuk vinden. Kom je erachter dat je eigenlijk niets kunt bedenken wat je leuk vindt om te doen? Dan wordt het misschien tijd om naar iets anders te zoeken..

6. Houd werk en privé gescheiden

Een andere reden dat we onze baan niet meer leuk vinden, kan zijn omdat we er te veel mee bezig zijn. ’s Avonds zit je thuis op de bank en krijg je een mailtje binnen van je werk die je toch maar weer even snel beantwoordt. Wanneer je dit doet, geef je je hoofd niet de rust die het nodig heeft en associeer je je baan automatisch met iets negatiefs. 5 uur is 5 uur, dan ben je klaar met werken en is het tijd om te ontspannen.

7. Herlees je motivatiebrief

Pak je motivatiebrief er weer bij die je voor je huidige functie hebt geschreven en lees hem aandachtig door. Herinner je je nog dat meisje dat zo enthousiast was toen ze het telefoontje kreeg dat ze de baan had gekregen? Blik terug op die tijd en kijk wat je in de tussentijd hebt bereikt en wat je hebt geleerd.

Het is heel normaal dat we af en toe een dipje hebben wat werk betreft. Hopelijk zorgen deze punten ervoor dat jij morgen weer met goede moed opstaat om je werkdag te beginnen en anders kun je altijd de 5-uur regel nog proberen.