Prikkelende ogen, niesbuien en kriebelhoest: hooikoorts is absoluut geen pretje. Je zet één stap buiten de deur en voelt je al belabberd. Ongeveer 1 op de 5 mensen hebben aan het eind van de winter last van deze vervelende allergie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de klachten te verminderen. Hier zijn 6 tips om je hooikoorts onder controle te houden!

@Weheartit
@Weheartit

1. Check het weerbericht

Het weer heeft veel invloed op hoeveel last je hebt van hooikoorts. Bij zonnig weer zijn er veel stuifmeelpollen in de lucht waardoor je veel last kan krijgen van hooikoorts. Wanneer het nat, regenachtig weer is, vliegen er veel minder pollen door de lucht. Natuurlijk betekent het niet dat je bij zonnig weer alleen maar binnen moet zitten, maar het loont om wanneer je ziet dat het gaat regenen, even de bui af te wachten. Wanneer het net geregend heeft, zal je buiten minder last krijgen van hooikoortsklachten!

2. Houd je kamer pollenvrij

Aangezien je natuurlijk zonder vervelende allergieklachten wil kunnen slapen, is het verstandig om je kamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden. Dat doe je onder andere door een douche te nemen voordat je naar bed gaat, je haar goed door te borstelen, je kamer regelmatig te stofzuigen en je beddengoed vaker te verschonen. Zo neem je minder snel pollen mee naar binnen!

3. Gebruik vaseline

Om te zorgen dat de stuifmeelpollen niet je ogen en neus in komen, kan je het beste een dun laagje vaseline rond je ogen en aan de binnenkant van je neus smeren. De pollen blijven aan de vaseline plakken, waardoor je ze niet inademt of in je ogen krijgt.

4. Zet een goede zonnebril op

Naast dat een zonnebril je ogen natuurlijk beschermt tegen de zon, beschermt het ze ook tegen rondvliegende pollen. Zet een zonnebril op die groot genoeg is om je ogen en de plek rondom je ogen te beschermen. Zo heb je geen last meer van rode, prikkende ogen!

5. Zorg dat je niet wrijft!

Hoe graag je misschien ook even in je jeukende oogjes wil wrijven, zorg dat je het niet doet! Pollen kunnen namelijk ook via je handen in je ogen terecht komen. De kans is dus groot dat je je ogen alleen nog maar meer geïrriteerd maakt. Het is daarom beter om een nat washandje op je ogen te leggen om de irritatie te verlichten.

6. Houd je huisdieren schoon

Niet alleen mensen nemen pollen mee naar binnen, maar ook huisdieren. Zorg er daarom voor dat je je huisdieren schoonmaakt nadat ze buiten zijn geweest. Dat kan door ze even onder de douche te zetten of simpelweg om even de vacht te kammen. De kans is namelijk groot dat er stuifmeel in hun vacht is blijven hangen.

Kan je nog een extra tip gebruiken? Gin-tonic schijnt dé oplossing te zijn tegen hooikoorts!