Ruiken is één van de zintuigen van ons menselijk lichaam naast voelen, zien, proeven en horen. Je neus verwarmt en filtert de lucht die je inademt voordat het bij je longen terechtkomt. Je reukzintuig zit boven in je neusholte. De lucht die je hebt ingeademd wordt hier opgevangen. Via je zenuwen gaat er een signaal naar je hersenen die vervolgens de geur herkent van een lekker parfum als La Vie Est Belle of juist de stank van uitlaatgassen. Wist je dat je reukorgaan ook een belangrijke rol speelt bij het proeven van eten? Als je niet kan ruiken onderscheid je minder smaken. Je smaakzintuig kan namelijk alleen bitter, zuur, zoet en zout onderscheiden.

@pexels.com
@pexels.com

Waarschuwing voor gevaar!

Je neus waarschuwt je voor gevaar. Voor mens en dier is het reukorgaan daarom heel belangrijk. Geuren die gevaar opleveren vinden we vaak ook niet lekker ruiken. Zo heeft gas van zichzelf geen geur. De geur die we ruiken als er gas ontsnapt, is aan het gas toegevoegd om ons te waarschuwen. In Nederland wordt de stof tetrahydrothiofeen toegevoegd aan het gas. In andere landen worden andere stoffen gebruikt.

Aantrekkingskracht

Geuren spelen ook een belangrijke rol in de aantrekkingskracht tussen mensen. Het zijn in dat geval de feromonen die het werk doen. Feromonen zijn stoffen die we uitscheiden om de aandacht te trekken van het andere geslacht. Ook in dames parfums zitten vaak feromonen verwerkt om de natuur een handje te helpen. Feromonen spelen niet alleen een belangrijke rol bij de voortplanting. Het helpt ook bij sociale contacten. We laten ons in de contacten met mensen dus vaak leiden door onze neus. Of feromonen ook een rol spelen in de aantrekkingskracht bij hetzelfde geslacht is volgens wetenschappers nog niet helemaal duidelijk.

Er spelen ook andere elementen een rol bij menselijke aantrekkingskracht, zoals de bouw en de vorm van het lichaam en natuurlijk het karakter. We kijken ook echt wel verder dan onze neus lang is!

Welke geur vind je lekker?

Niet iedereen vindt elk parfum even lekker ruiken. Ook ruikt een parfum bij de ene persoon anders dan bij de andere persoon. De geurvoorkeur van de vrouw verandert van dag tot dag. Dit hangt samen met hormonale schommelingen. Dat merk je misschien wel het beste als je zwanger bent. De aftershave of het parfum van je partner vond je voor je zwangerschap heerlijk, maar nu moet je partner met deze geur absoluut niet in je buurt komen. Als je jong bent, vind je vaak zoete en bloemige geuren aantrekkelijk. Dat verandert met de jaren.

Ook het seizoen speelt een rol. In de winter draag je vaak een zwaardere geur dan in de zomer. Zodra de zon gaat schijnen geven veel vrouwen de voorkeur aan een bloemige geur of een geur in combinatie met citrus. Het tijdstip van de dag heeft ook invloed op jouw keuze. Overdag draag je meestal een lichter geurtje dan ’s avonds.

Lees ook: Down under: 6 veelvoorkomende vaginageuren en wat ze je vertellen