Of je nu een fanatieke gym lover bent of gewoon regelmatig wilt bewegen, het is hoe dan ook belangrijk dat je goede voeding binnenkrijgt voor je gaat sporten. Heel veel mensen slaan eten over voordat ze gaan trainen, maar dit is niet handig. Wanneer je de juiste voeding eet voor je work-out, heb je meer energie, waardoor je training beter gaat. Enne, laten wij nou net een lijstje hebben met wat je het beste kunt eten voor het sporten!

eten voor het sporten
Bron: @esmeecox

Wat kan je het beste in de ochtend eten voor het sporten?

Als je ’s ochtends vroeg gaat sporten, is het belangrijk om je lichaam van brandstof te voorzien. Een goede keuze is havermout. Havermout bevat complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken, waardoor je langer energie hebt tijdens je work-out. Daarnaast bevat het ook vezels en eiwitten, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Een gekookt ei is ook een prima optie, omdat het rijk is aan proteïnen die helpen bij spierherstel en -opbouw. En als je wel wat cafeïne kunt gebruiken om je op te peppen, dan is een kopje koffie een goede toevoeging aan je ochtendritueel!

Wat kan je het beste als snack eten voor het sporten?

Als je tussen maaltijden door gaat sporten en behoefte hebt aan een energieboost, zijn er verschillende snacks die je kunt overwegen. Een banaan is altijd een goede keuze, omdat deze fruitsoort snelle koolhydraten bevat die snel worden opgenomen door het lichaam en direct energie leveren. Daarnaast zit de banaan ook vol met kalium, wat helpt bij het voorkomen van kramp tijdens het sporten. Als variatie kun je ook denken aan wat noten of yoghurt met fruit als gezonde snackopties.

Wat kan je het beste in de avond eten voor het sporten?

Als je ’s avonds gaat sporten na een lange dag werken of studeren, wil je waarschijnlijk iets eten dat licht verteerbaar is, maar toch voldoende energie geeft. Volkoren producten zijn hiervoor ideaal! Denk hierbij aan volkoren brood, pasta of rijst. Deze bevatten complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken en je gedurende je work-out van energie voorzien. Combineer dit met wat groenten en magere eiwitten, bijvoorbeeld kip of vis, voor een complete maaltijd.

Of je nu ’s ochtends, tussendoor of ’s avonds gaat sporten, het is belangrijk om de juiste voeding te kiezen om optimaal te kunnen presteren. Havermout, een gekookt ei en koffie zijn goede keuzes voor de ochtend, terwijl een banaan en andere gezonde snacks je energie geven tijdens je work-out. Voor het avondeten kun je het beste volkorenproducten combineren met groenten en magere eiwitten. Maarre, vergeet vooral niet voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven! Wedden dat je je volgende work-out door deze voeding gaat knallen?