Als je denkt aan overspel, dan denk je al gauw aan stiekeme Tinderprofielen en hotelkamers die zijn geboekt voor een uurtje. Toch is de meest voorkomende manier van vreemdgaan gaan niet altijd fysiek. Uit recente onderzoeken blijkt dat overspel namelijk voornamelijk bestaat uit emotionele affaires gebaseerd op aantrekkingskracht. Het gaat dan om een band die begint bij vriendschap en vervolgens uitgroeit tot meer dan dat. Hieronder lees je meer.

stel vreemdgaan

De manier waarop de meeste mensen vreemdgaan

The Independent schreef het volgende: “Zo’n 45 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen geeft toe ooit een emotionele affaire te hebben gehad. Het aantal seksuele affaires ligt zo’n 20 procent lager.”

Dit lijkt misschien een beetje onverwachts, maar het is wel makkelijk te verklaren. Een emotionele affaire voelt een stuk minder definitief dan echt fysiek vreemdgaan. Zodra je seks hebt gehad met een ander kun je er namelijk niet omheen dat je bent vreemd gegaan. Maar een connectie die meer dan een vriendschap is, kan veel verwarring veroorzaken bij je jou of je partner. Je kunt jezelf dan ook blijven vertellen dat je in zo’n geval niet vreemdgaat, al helemaal niet als er nog geen seksuele handelingen zijn verricht met de persoon in kwestie. Bij alledaagse taken zetten we onze geestelijke behoeftes eventjes aan de kant. We zien onze partner dan als een persoon die ons helpt om deze verplichtingen uit te voeren en niet meer als een emotioneel wezen. Het moment dat dit gebeurt is het dan ook logisch dat je deze steun ergens anders gaat zoeken.

Mentaal emotionele disconnectie

Emotionele disconnectie is een broedplaats voor overspel. Helaas word het tegenwoordig steeds gemakkelijker om die connectie met anderen te verliezen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen vriendengroep. Terwijl je gezellig met je vriendinnen een drankje doet, zit er altijd wel één te berichten via Instagram. Beetje confronterend, of niet?

Ook als je wakker wordt pak je gelijk je telefoon. Dit gebeurt zonder dat je één woord hebt uitgewisseld met diegene die naast je ligt. Dit ver weg zijn terwijl je gewoon naast je liefje ligt, zorgt ervoor dat je geheimen voor elkaar bewaard. Het is best een gek idee dat we denken dat we close zijn met iemand, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Natuurlijk willen wij binnen FEM FEM niet dat je je onnodig zorgen gaat maken over jouw relatie. Goede communicatie en tijd voor elkaar maken is daarom ook het allerbelangrijkste. Dus plan gelijk maar even een date in!

Lees ook: Alles over gaslighting en hoe je het herkent in je relatie