Het is heel simpel om te zeggen dat we bepaalde dingen op onze bucketlist willen zetten. Deze bucketlist zit slechts in ons hoofd. We zien iets tofs voorbij komen en zeggen dat dit echt iets is voor op onze to-do lijst. 10 jaar later staat dit er nog steeds op. Hoe zorgen we ervoor dat we een goede bucketlist maken en ook daadwerkelijk punten afstrepen?

goede-bucketlist-afvinken-femfem

Stel jezelf vragen

Door jezelf concrete vragen te stellen, dwing je jezelf na te denken wat je echt graag wilt doen. Wat wilde je als kind altijd doen? Waar zou je spijt van krijgen als je het nooit hebt gedaan? Wat zou je doen als je te horen kreeg dat je nog maar een maand te leven had? Dit klinkt misschien heftig, maar door het stellen van deze vragen kom jij er wel achter wat je echt graag nog zou willen doen.

Begin klein

Je mag best meerdere bucketlisten hebben. Begin bij een kleine. Eerst ga je nadenken wat jou echt gelukkig maakt. Welke dingen wil jij binnen nu en twee jaar gedaan hebben? Zeggen jij en je vriendinnen al maanden dat jullie nog eens een ouderwets vriendinnenweekend moeten plannen? Waarom wachten? Regel het! Of misschien wil je binnen nu en twee jaar een eigen bedrijfje hebben gestart. Dan is nu het moment om hier alvast plannen voor te maken. Maar ook het lezen van dat ene boek, een yoga cursus volgen of de Amsterdamse Winterparade bezoeken kan op deze bucketlist staan. Begin zelf met het bedenken van punten die op je lijst komen te staan. Schrijf alleen de dingen op die je écht op korte termijn wilt bereiken en wat ook realistisch is. Kom je er even niet meer uit? Vraag het dan aan je vrienden en familie of ga rondneuzen op internet. Je bucketlist kun je altijd nog aanvullen.

Maak concrete plannen

Staat die lange reis al jaren op de planning en heb jij volgend jaar eindelijk een paar maanden vrij waarin dit mogelijk is? Maak dan concrete plannen. Met het zeggen ‘ik wil een grote reis maken’ komen we geen stap verder. Ga op onderzoek uit welke landen je graag wilt zien en maak een lijst van 3 landen. Zo zie je gelijk welke landen je het liefst wil bezoeken. Kijk of je samen met iemand wilt reizen of als solovrouw de wereld over wilt gaan. Is dit dé tijd om op reis te gaan, maar blijf je het toch uitstellen? Misschien is het dan toch niet echt iets voor jou. Het kan zijn dat het je heel gaaf lijkt om een grote reis te maken, maar wanneer je het uit blijft stellen moet dit punt misschien nog even van je bucketlist af. Wie weet ben je er over een aantal jaar wel klaar voor.

Ouderwets

Maak je bucketlist niet digitaal, maar ouderwets met pen en papier. Wanneer je digitaal een bestandje hebt met punten die je graag zou willen doen, zul je er sneller naar vergeten te kijken. Door alles op te schrijven ben je bewuster van de punten die op je lijst komen te staan. Geef je lijst een mooi plekje, waardoor je er regelmatig aan herinnert wordt en kunt checken of je al wat puntjes kunt afvinken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere maand met twee punten van je bucketlist aan de slag gaat. Waarom zouden we alleen een bucketlist maken om er naar te kijken? Het wordt tijd dat we een goede bucketlist gaan maken, zodat we punten daadwerkelijk kunnen afvinken, we het meeste uit ons leven halen en de dingen gaan doen waar we écht gelukkig van worden!

Lees ook:

Met deze punten sta jij positiever in het leven.