In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende lichaamstypes geweest, die werden gezien als het schoonheidsideaal. Inmiddels gaan veel mensen in tegen dit schoonheidsideaal, lichamen komen in allerlei soorten en maten. We mogen blij zijn met ons lichaam en wat het allemaal voor ons doet. We vertellen je alles over body neutraal zijn en hoe je dit kunt worden.

@pinterest
@pinterest

Body positive vs. Body neutraal

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel verschil te zijn tussen Body Positivity en body neutraal zijn. Maar toch hebben deze twee stromingen een hele andere insteek. In plaats van ervoor te zorgen dat je van je lichaam gaat houden, gaat lichaamsneutraliteit er juist vanuit dat je op een neutrale manier naar je lichaam kijkt. Er wordt niet gekeken naar hoe je lichaam eruit ziet of hoe mooi je lichaam is, het gaat er juist om wat je lichaam allemaal kán. Je lichaam is namelijk geen deel van je persoonlijkheid en bepaalt dus ook niet hoe mooi jij bent.

Je mag ook negatief zijn

Helemaal van je lichaam houden is een grote stap, die aardig wat tijd in gaat nemen. In deze tijden kun je ook even niet tevreden zijn met je lichaam of zelfs negatief zijn en dat is oké. Body neutraal zijn kun je zien als een soort tussenstation. Je accepteert je lichaam zoals het is, zonder dat je het gevoel hebt deze te hoeven veranderen. Dit kan, omdat je je niet focust op hoe je lichaam eruit ziet, maar door te kijken naar wat je lichaam voor je doet. Je lichaam is eigenlijk het middel dat ervoor zorgt dat je kunt doen wat je leuk vindt. Door je lichaam kun je werken, eten, lopen, sporten en met vriendinnen afspreken. Lees verder voor de tips om body neutraal te worden.

1. Kies je kleding op basis van wat lekker zit

Spendeer geen uren voor de spiegel, maar kies je kleding gewoon op basis van wat lekker zit. Kies je broek niet op basis van het feit dat deze je lichaam flatteert, maar gewoon om het feit dat jij die broek mooi vindt. Even in de spiegel kijken om te checken of je geen tandpastavlek op je kleren hebt of dat er iets tussen je tanden zit en gewoon weer door. You got this!

2. Focus niet op je lichaam

Body neutraal zijn heeft niks te maken met hoe je lichaam eruit ziet, leg de focus daar dus niet op. Vermijd je lichaam niet, maar geef er ook geen oordeel aan. Je lichaam is er gewoon en dat is oké. Je hoeft niet te houden van je benen of je stretchmarks, maar je hoeft ze ook niet vreselijk te vinden. Je benen zijn er gewoon, dat verandert niks aan wie jij bent.

3. Schrijf op wat je lichaam voor je doet

Om lichaamsneutraal te worden en je lichaam accepteren, is het belangrijk dat je kijkt naar wat je lichaam allemaal voor je doet. Dit kunnen heel veel verschillende dingen zijn. Je lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat je naar je werk kunt fietsen, met vriendinnen kunt afspreken, kunt sporten, kunt dansen op je favoriete muziek… Je lichaam zorgt ervoor dat jij je leven leeft. Dat is heel wat waard. Schrijf elke dag een paar dingen op die jouw lichaam voor je doet. De kans is groot dat je een stukje positiever wordt. Misschien ben je daarna klaar voor de volgende stap.

Lees ook: Dit is jouw spoedcursus Body Positivity