Als het gaat om koffie is tegenwoordig niets meer te gek. We hebben inmiddels de roze macchiato, de proffee, en zelfs de charcoal latte. Ondanks dat de combinatie van koffie en houtskool misschien niet erg lekker klinkt, is de zwarte latte voor genoeg mensen een vaste bestelling bij de koffietent geworden. Maar is dit aesthetically pleasing drankje wel zo gezond?

Charcoal latte

Aangezien je dit drankje niet zo snel op het menu bij de Starbucks zal zien staan, zal je hiervoor naar een hippe koffietent moeten. De charcoal latte wordt gemaakt van espresso, melk, honing en je raadt het al, actieve houtskool. Het is niet de smaak die deze latte zo bijzonder maakt, maar de gezondheidsvoordelen die het met zich mee zou brengen. Actieve houtskool staat namelijk bekend om zijn zuiverende krachten. De charcoal latte wordt ook wel een detoxdrankje genoemd, een drankje dat giftige stoffen uit je lichaam verwijdert. Aangezien je lichaam van nature deze gifstoffen probeert te verwijderen, is er echter nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat detoxdrankjes daadwerkelijk effect hebben. Wil je meer weten over detox kuren? Klik dan hier!

Risico’s

Hoewel zo’n zuiverende koffie natuurlijk heel gezond klinkt, zitten er toch wat risico’s aan vast. Actieve houtskool maakt namelijk geen onderscheid tussen de schadelijke stoffen en de nuttige of zelfs noodzakelijke stoffen in je lichaam zoals vitamines en medicijnen. Het gevolg hiervan is dat de medicijnen die je hebt ingenomen hun werking verliezen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het innemen van actieve houtskool effect kan hebben op de werking van de anticonceptiepil. Hoewel het risico relatief klein is dat dat gebeurt, wordt aangeraden om twee uur voor en twee uur na je de anticonceptiepil hebt ingenomen geen producten met houtskool te nuttigen.

Conclusie

Hoe gezond een charcoal latte ook klinkt, je moet altijd rekening houden met de risico’s die het met zich meebrengt. Je kan het drankje het beste ’s avonds drinken zodat het minder effect heeft op je medicijnen. Een charcoal latte op zijn tijd zal weinig kwaad doen, als je maar met mate drinkt en op je gezondheid let!

Meer weten over detoxing? Lees hier wat een sapkuur precies inhoudt!