Laat ik het maar gelijk eerlijk zeggen: ik vind daten in principe verschrikkelijk. Als extraverte introvert die zichzelf uren kan vermaken, zit ik toch liever thuis in mijn eigen bubbel dan met iemand geforceerd gezellig een wijntje te drinken. Toch heb ik door de jaren heen alsnog flink wat gedatet. Je bent jong en je wilt (weleens) wat. Er zaten leuke dates tussen, gekke dates en onvergetelijke dates. In die laatste categorie wil ik er vandaag één uitlichten.

iStock

Als 25-jarige single girl in the city vind ik dat ik het mezelf verplicht ben soms toch eens rond te kijken. Op Inner Circle, Happn of Hinge, that is. Als echte dating-app aso kies ik de bij aanzicht aangenaamste exemplaren uit, die voorzien worden van een like. Op berichten in dating apps reageer ik zelden. Tot ik dus weer vind dat ik over die drempel heen moet van mezelf. Afgelopen zomer was het opnieuw zover. Ik scrollde, likete en swipete, en de berichtjes stroomden binnen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Via Inner Circle over naar Whatsapp was ik aan het heen en weer berichten met een tamelijk arrogante jongeman. Het was irritatie bij het eerste bericht, en laat dat nu net een gevaarlijke trigger voor mij zijn. Na meerdere foute, uitdagende opmerkingen van de andere kant slingerde ik deze whatsapper toch op de block. Meneer werd woest en stuurde er een boos smsje achteraan! Hoe durfde ik wel? Stiekem moest ik lachen om de moeite die iemand stak in het versturen van een sms.

Na vijf dagen besloot ik als grap per sms te reageren op het heethoofd, dat ‘ie iemand anders de gek aan kon steken. Hij stelde een ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ voor. En zo geschiedde. De eerste rode vlaggen werden door mij genegeerd en dat resulteerde achteraf in een goed verhaal én het schaamrood op m’n kaken. De goed gebekte jongeman en ik spraken na nog wat whatsappen af eens op date te gaan.

Bij twijfel…wel doen

Charmante voorstellen bleken uiteindelijk thuisdates te worden, waar de date telkens aangeschoten aan deelnam. Plannen voor dates buiten de deur werden toevallig steeds lastminute gewijzigd. Meestal is dit het type dat zich het liefst zonder al teveel moeite zo snel mogelijk je appartementje binnenwurmt, omdat ‘ie nou eenmaal zin heeft in een wip. En wel nu. Nog steeds hangend aan de mooie woorden besloot ik na één date nog niet te gauw te oordelen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lola Tash and Nicole Argiris (@mytherapistsays) op

Spoiler: het voordeel van de twijfel bleek niet op te gaan. Note to self één: ik ben naïever dan ik dacht. Twee: niet iedereen verdient het om niet te gauw over te oordelen. Want dat laatste, dat deed meneer zelf wél. Zo was de keuze om veganist te zijn een zeer hopeloze. De traditionele man-vrouw-rolverdeling van vroeger veel beter dan nu. Anticonceptie overbodig in een relatie. Moesten allochtonen heel rap teruggaan naar hun eigen land. Hoorde Tim Hofman thuis in de categorie domme lul. En de perfecte vrouw? Dat was z’n ex. Maar die had hem verlaten, en bleek uiteindelijk ook niet die persoon te zijn wie hij dacht dat ze was.

Ex factor

Terug naar het begin. Tijdens date twee, scrolde meneer onder het film kijken over zijn telefoonscherm. Vanuit mijn ooghoek zag ik hem turen naar de stilgevallen Instagram chat met zijn ex. Ik stelde voor dat hij misschien beter kon gaan. Met tranen in zijn ogen ontkende hij zijn ex te hebben opgezocht. Na een verhitte discussie over wel of niet weggaan, besloot hij voor zichzelf dat alles beter was dan alleen zijn met teisterende gedachten. Gedachten aan zijn ex. Een verontschuldiging volgde. Hij zou het goedmaken. Was daar tenslotte voor mij. Ik herhaal: dit avontuur resulteert in een goed verhaal én het schaamrood op mijn kaken.

Bij het opstaan deelde hij mee gedroomd te hebben over, ik raadde het al, zijn ex. Dat het nu klaar was, afgesloten. Net als in zijn droom. Via Whatsapp kreeg ik achteraf aan deze eindeloos lijkende date, de vraag welke foto van hemzelf het mooist was om te posten op Instagram. Om – zomaar mijn vermoeden – indruk te maken op zijn ex.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lola Tash and Nicole Argiris (@mytherapistsays) op

Van de partij

Naast praten over zijn ex, deelde de date terloops ook mee partijlid te zijn van Forum voor Democratie. Ik wist niet welke partij dat was. Uiteraard wist ik wie Thierry Baudet was, en in een ver verleden besloot ik me zo min mogelijk in de beste man te verdiepen. Zodoende had ik geen idee wat de naam van Thierry’s partij was. Noem het onwetend. Noem het bevrijdend. Tot zover dus. De date bleek kersvers partijlid en vertegenwoordiger, en probeerde de conservatieve standpunten ook bij mij door de strot te drukken. Tevergeefs.


Dit bericht bekijken op Instagram

Oftewel: mannen die je niet nodig hebt in je leven. Okay, bye 👋🏾

Een bericht gedeeld door Glamour Netherlands (@glamournl) op


Nu zou je denken dat dit alles waarschijnlijk wel genoeg moest zijn om gillend weg te rennen. Was het niet. Met een echte VOC-mentaliteit besloot ik ten minste voor wederzijds begrip te gaan. Het in ieder geval normaal te laten eindigen. Deels uit medelijden. Heartbreak is a bitch. En als bewijs aan mezelf. Ik kón dit. Gewoon een beetje ronddaten. Relaxed, the new me. Ja, toch?

Geen like? Pijnlijk

Later gaf de voormalige date toe zich inderdaad wel ongelukkig gedragen te hebben bij mij. Dit was zo’n beetje het enige waar ik en deze date het over eens moeten zijn geweest. Later, op een avond, deelde hij een Instagram post waarin hij trots bekendmaakte deel uit te maken van Forum. Ik kreeg al gauw een appje. ‘Geen like? Pijnlijk’, toonde de tekst op mijn scherm. ‘Nooit van m’n leven’, was mijn reactie. Meneer besloot daarmee dat ik minder waard was dan stront. Ik realiseerde me dat er in sommige gevallen niet zoiets bestaat als wederzijds begrip. Ook niet als ik het écht probeerde.

We besloten individueel dat de block functie misschien wel één van de mooiste functies is, die tot de mogelijkheden van Whatsapp behoort. Disney’s ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ zou in de wereld van online daten anno 2020 vervangen kunnen worden door de hedendaagse variant ‘Eens geblokkeerd, altijd geblokkeerd‘.

Weg naar de uitgang

De block bleek niet in het echte leven door te werken en weken later kwamen ik en de noodlottige date elkaar ’s avonds tegen op een leeg Haarlem station. Tegen een muurtje leunend stond hij te appen en ik zou hem passeren op mijn weg naar de uitgang. Opnieuw aangeschoten van een borrel teveel stelde hij zijn blik met enige moeite op mij scherp en vroeg achterdochtig of ik daar al langer had gestaan. Sarcastisch lachte ik dat ik uiteraard geweten had dat hij daar op dat moment was, en me gauw gehaast had naar het station. Zijn blik verraadde dat ‘ie dat het liefst voor waarheid aannam. Ik wenste hem nog een prettige avond en ik kreeg de onoprechte ‘wel thuis’ wensen. Thuis, in mijn eigen bubbel, daar waar ik het liefste ben. Blij om die avond niet de afleiding van een ander zijn gedachten te zijn. Gedachten aan de ex.

* Deze column verscheen eerder op Better Than Goods.

Lees ook: Column: werkt een rebound nou echt?