Verliefd zijn is hartstikke leuk: je hart gaat tekeer en als jij je partner ziet ben je natuurlijk gelukkig. Eerder schreven we over flirty berichten die je naar je partner kan sturen als jullie elkaar een aantal dagen niet zien. Hoewel dit zeker goed is voor jullie relatie is er natuurlijk ook gemis vanuit jouw kant. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal van binnen? Wij leggen het je allemaal uit!

lichaam partner mist FEM FEM

Emotioneel

Hoe logisch het ook klinkt, we zeggen het nog maar even: het missen van je partner heeft alles met je emoties te maken. Het is natuurlijk volkomen normaal is dat jij je partner mist na een paar dagen. Jammer genoeg kan het zelfs voorkomen dat het gemis begint wanneer-ie net de deur uit is. Als dat jou is overkomen zeg je waarschijnlijk tegen jezelf dat je normaal moet doen. Er zijn mensen die hun partners immers alleen in het weekend zien, díé hebben het pas moeilijk. Niks is minder waar. Volgens de wetenschap is het missen van je partner, zelfs nadat hij of zij nét weg is, totaal verklaarbaar.

Oxytocine en dopamine zijn al vaker aan bod gekomen bij FEM FEM. Deze hormonen en neurotransmitters zorgen er onder andere voor dat jij helemaal hoteldebotel bent als jij je partner ziet, kust, seks hebt en noem maar op. Lijkt allemaal leuk en onschuldig, die neurotransmitters, maar deze stofjes zijn ook enigszins verslavend. Zoals met veel verslavingen is je lichaam als het ware op zoek naar die ‘rush’ en laat dat nou net je partner zijn. Wanneer jij je partner niet ziet en hem of haar dus mist is het alsof je oprechte afkickverschijnselen hebt, not so fun!

Obsessief

Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan dit verhaal en kan je gezonde (en best schattige) verslaving uitlopen tot een nachtmerrie. Volgens een studie uit 2017 is het zelfs zo dat verliefd worden op iemand hetzelfde effect heeft als een verslaving aan verboden middelen. Veranderd er ineens iets drastisch? Dan is het voor je lichaam dus net alsof je aan het afkicken bent van een drug. Het is zelfs zo erg dat je tijdens het ‘afkicken’ niet eens meer alledaagse taken uit kan voeren.

Hoewel dit natuurlijk wel aan de extremere kant van liefdesverdriet zit, weten we dit met z’n allen eigenlijk al lang. Er wordt namelijk vaak gezegd dat je tijdens het verwerken van je gebroken hart lusteloosheid, somberheid kan ervaren. Ook het gevoel van zinloosheid en depressie zijn niet gek als jij bezig bent met het verwerken van een gebroken hart. Deze symptomen komen (onder andere) ook voor bij een afkickverschijnselen van cocaïne. Helemaal niet leuk, daar zijn we het met z’n allen natuurlijk over eens. Combineer dat met bepaalde persoonlijke, sociale en biologische factoren in een persoon en voila, je hebt een obsessie. Heb jij een gebroken hart en ervaar je deze gevoelens? Dan is het belangrijk dat je op een gezonde manier met je liefdesverdriet omgaat.

Omgaan met gemis

Wat je uit dit verhaal kan uitmaken is dus dat er een hele klinische kant aan het missen van je partner zit. Hormonen, neurotransmitters en allemaal andere stofjes zorgen er namelijk voor dat het gemis van je partner steeds een grotere leegte in jou achterlaat. Zie jij je partner weer? Dan wordt je verslaving weer ‘gevoed’. De perfecte oplossing voor dit probleem is het gevoel proberen te vervangen. Hoe je dit doet? Simpel, knuffel je familie en vrienden. Ook het kijken naar een foto van je partner of het beoefenen van yoga helpt een hoop. Verwen jezelf of pak je hobby op, al deze activiteiten vervangen als het ware het gemis van dopamine en oxytocine die jij ervaart door de afwezigheid van je partner. Ook wat doen met je huisdier doen je dopamine levels heel goed.

Liefde is kunst, het (niet) missen van je partner wanneer hij of zij weg is ook. Ga jij op een gezonde manier met je gevoelens om? Dan maakt het echt niet uit of jij je partner mist naar 7 dagen of 5 minuten. It’s all good. Enne, anders kun je hem of haar altijd nog flirty berichtjes versturen.