Zeker nu er voorlopig even geen netwerkborrels zijn, is het toch belangrijk om je professionele netwerk te onderhouden en op te verder bouwen. Gelukkig bestaat er LinkedIn. Toch zijn er mensen die nog geen LinkedIn hebben of niet actief gebruiken. Terwijl de app inmiddels bijna cruciaal is voor het vinden van een baan. Wij geven tips voor een optimaal LinkedIn-profiel.

laptop
@pinterest

Zorg voor een goede basis

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze altijd. En in dit geval is dat zeker zo. De eerste indruk die mensen van jouw gaan krijgen, hangt af van hoe jouw profiel in elkaar zit. Zorg er dus voor dat deze altijd up-to-date is. De juiste basis van je profiel leg je als eerste met een professionele profielfoto en jouw studeer- en werkervaring. Vergeet ook niet om eventuele contactgegevens toe te voegen. Daarnaast is het belangrijk dat je in de achterbanner met een foto laat zien wat jouw baan inhoudt. Deze achterbanner wordt nog weer versterkt door de koptekst, je moet deze zien als je eigen persoonlijke krantenkop.

Bouw een netwerk

Op Instagram is je grootste angst misschien wel om per ongeluk een foto te liken. Op LinkedIn is er dan helemaal niks aan de hand, het is niet awkward om ineens iemand aan je netwerk toe te voegen. Wel is het belangrijk voor het opbouwen van je netwerk dat je even een berichtje meestuurt waarom je die connectie wil maken. In dit soort berichten moet je heel concreet zijn, laat merken dat jij graag wil connecten, maar laat ook weten wat het voordeel hiervan is voor de ander. In het meegestuurde bericht kun je bijvoorbeeld advies vragen, reageren op een vacature, of iemand complimenteren met een post die je voorbij hebt zien komen.

Houd je profiel up-to-date

Om zoveel mogelijk profijt te kunnen hebben van jouw profiel, moet je zorgen dat deze up-to-date blijft. Voeg daarom ook al je werkervaring of andere relevante dingen die je hebt gedaan kort nadat je deze gedaan hebt toe. Zo weten andere mensen in jouw netwerk dat ook jij bezig bent met interessante dingen of projecten. Ook is het handig om telkens wanneer je iemand hebt ontmoet die voor jouw (in de toekomst) interessant kan zijn, op tijd aan je netwerk toe te voegen.

linkedin FEM FEM
@pinterest

Wees creatief

LinkedIn heeft miljoenen gebruikers, daar zitten waarschijnlijk ook heel veel mensen uit jouw vakgebied bij. Het is dus belangrijk om heel creatief te zijn met jouw profiel en de berichten die je hierop zet. Ben je bijvoorbeeld grafisch ontwerper of videomaker? Zorg dan dat jij eruit springt door jouw professionele skills ook in te zetten in jouw profiel. Maak bijvoorbeeld een vet introductiefilmpje, waarin eventuele werkgevers meteen kunnen zien waar jouw talenten liggen.

Zorg voor reviews

Om nog beter aan potentiĆ«le werkgevers of andere mensen met wie je kunt samenwerken te kunnen laten zien wie jij bent, heb je reviews nodig. Dit laat zien dat anderen jouw werk en kwaliteiten kunnen waarderen. Ook geeft het de mensen die jouw profiel bekijken een beter beeld van jouw als (professioneel) persoon. Het is aan te raden om minimaal 3 van dit soort aanbevelingen te hebben. Deze kun je verzamelen door er gewoon om te vragen bij je collega’s of klanten, dit is helemaal niet raar. Wel is het voor die ander ook leuk en handig als jij hen ook een review aanbiedt.

Lees hier hoe je de liefde kunt vinden via een LinkedIn-profiel.