Relaties: leuk en gezellig, maar o vaak zo vermoeiend. Iedere relatie is anders, dus iedereen pakt bepaalde dingen aan op zijn of haar eigen manier. Je eigen relatie vergelijken met de ander heeft dus weinig zin. Echter doen we dat alsnog. Niets houdt ons tegen en eindstand belanden we in een onzekere bubbel. We speuren het hele internet door om het juiste antwoord te vinden, maar een juist antwoord bestaat helaas niet. Gelukkig zijn er wel een heleboel onderzoeken, om je hopelijk toch een beetje op weg te helpen.

relatie feitjes
Bron: @egorchernovv

1. De meeste stellen duiken 1 tot 4 keer in de maand tussen de lakens

We hebben allemaal die ene vriend of vriendin die voortdurend aan het opscheppen is over hoe vaak hij of zij, tussen de lakens duikt met de partner. Vol verbazing en respect luister je naar deze dromerige verhalen en vervolgens stel jij jezelf élke keer dezelfde vraag: doen ik en mijn partner hét dan te weinig? Wees gerust… volgens een algemeen sociaal onderzoek heeft namelijk van de 660 mensen, slechts maar 5% van de koppels, vier of meerdere keren per week een avontuurtje in de slaapkamer. De meerderheid (25%) heeft één keer per week, 19% twee tot drie keer per maand en 17% één keer per maand een pretmoment in bed.

Of jij en je partner dan minder gelukkig zijn als jullie minder rollebollen? Onzin! Volgens een ander onderzoek, gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science, blijkt namelijk dat stelletjes die meerdere keren per week aan het vrijen zijn, niet gelukkiger zijn dan stellen die één keer per week tussen de lakens duiken.

2. Stellen die elkaar online hebben ontmoet, zijn minder tevreden over hun relatie

O, online daten, dat is lang niet meer zo gek. Vanuit je luie stoel, geen blauwtje lopen en heel veel keus: datingapps als Tinder, Happn en Bumble zijn niet meer weg te denken uit deze generatie. Echter lijkt dat niet helemaal de beste manier te zijn, om de liefde van je leven te vinden. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in Computers in Human Behavior, bleek dat getrouwde stellen die elkaar online hebben ontmoet, gemiddeld minder tevreden zijn over hun relatie, dan getrouwde stellen die elkaar in het écht hebben ontmoet.

Wat voor reden hierachter zit? Of je het wil of niet: online daten is én blijft bij velen mensen een taboe. Heb je het gevoel dat je swouple niet geheel gesteund wordt door je dierbaren? Dan kan dat grote gevolgen hebben. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoe meer vrienden, familie de relatie van iemand goedkeuren, hoe meer liefde, tevredenheid en toewijding ze voelen tegenover hun partner.

3. Een heleboel singles, wisselen nummers met elkaar op een concert of festival

Hoewel online daten dus misschien niet de beste manier is om de liefde van je leven te vinden, zijn er een heleboel mensen die hier wel gebruik van maken. Feitje: bijna de helft van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar, heeft een profiel aangemaakt op een datingapp zoals Tinder, Happn of Bumble. Maar een andere manier om de liefde van je leven te vinden, is door een concert of festival bij te wonen. Helemaal begrijpelijk, want jullie hebben dan alvast één ding gemeenschappelijk: de liefde voor een artiest of een bepaald genre.

De warmere dagen staan op de planning, dus je weet wat je te wachten staat. Boek meerdere festivals, ga naar het concert van je favo artiest en vergeet niet om je heen te kijken. Wie weet staat jouw prins op het witte paard daar wel ergens ;).

4. Koppels die samen sporten zijn volgens onderzoek gelukkiger

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je loopt de sportschool binnen en voor je het weet, kom je een stelletje tegen die samen aan het squatten is. Bleh! Maarree, oordeel niet te snel. Je kijkt naar ze met afschuw, maar heel eerlijk ben je simpelweg jaloers. Tja, begrijpelijk. Want koppels die samen sporten, zijn volgens onderzoek veel gelukkiger. Hoe meer activiteiten stelletjes ondernemen, hoe meer hun geluksniveau stijgt. Enne, één van de partneractiviteiten die het geluk het meest vergroot, zijn work-outs. Verrassend genoeg heeft samen sporten zelfs dezelfde positieve impact op geluksniveau als date-avonden en het heeft zelfs meer impact dan relatietherapie of quality time. 

Je bent blijer met je relatie, de aantrekkingskracht naar elkaar stijgt alleen maar meer (dus de zin om wilde avonturen te hebben samen zal ook een stuk meer zijn dan normaal) en daarnaast krijgen jullie een mooie, emotionele band. Jullie zweten namelijk niet alleen met elkaar, maar jullie steunen elkaar, zullen compromissen sluiten en gaan samenwerken.

5. Bijna de helft van de daters heeft wel eens iemand geghost

Iemand ghosten: dat houdt in dat je plotseling verdwijnt, terwijl je met iemand datet of contact hebt. Je kent het wel… het soort persoon dat opeens niets meer van zichzelf laat horen. Het soort persoon dat als een spook verdwijnt. Verschrikkelijk om te doen, zou je denken. Echter is bijna de helft van de daters hier schuldig aan, als we het onderzoek uit 2019 in de Journal of Social and Personal Relationships, mogen geloven.

Volgens onderzoek vindt de meerderheid van de mensen, ghosting onacceptabel. Het is onbeleefd, niet netjes en voornamelijk kwetsend en niet volwassen. Maar deze zelfde mensen, zijn verrassend genoeg geen heilige boontjes wat dit onderwerp betreft. Kortom: bijna de helft van de daters maakt zich schuldig aan ghosting, ook al erkennen de meesten dat het onbeleefd is. Oei!