Die ene vriendin vraagt of je haar wilt helpen verhuizen en je baas vraagt of je nog een extra opdracht wil doen. Shit! Je wilt onwijs graag ‘nee’ zeggen, maar dat kan soms ontzettend moeilijk zijn.  Om ervoor te zorgen dat je nooit meer iets doet waar je tegenop ziet, puur om een ander te pleasen, geven wij je want handige tips. Nah to the ah to the, no, no, no. 

@easya
@easya

Nee zeggen doe je zo!

Just saying: Je mag altijd ‘nee’ zeggen. Heb je ergens totaal geen zin in? Of ben je veel te druk om wat extra klussen aan te nemen? Wat je excuus dan ook mag zijn: je mag altijd ‘nee’ zeggen. Je bent niets verplicht, zeker niet als je er niet voor in de mood bent of je jouw planning ermee in de war schopt. Remember that honey!

Nee is het antwoord op een vraag en hoort niet gezien te worden als een afwijzingWe snappen het: soms voelt het alsof iemand je in steek laat als zijn/haar antwoord ‘nee’ is. Toch maakt het je geen slecht persoon en het zegt het niets over de ander of jezelf.

Denk eventjes na.  Ben je iemand die nogal snel akkoord gaat met plannen en taken? Leer jezelf dan aan om even een denkpauze te nemen. Weeg in deze tijd af wat de voor- en nadelen zijn van keuzes die je hebt. Zo voorkom je impulsieve beslissingen, stress en spijt.

Toegestemd? ‘Nee’ zeggen kan nog hoor. Het overkomt iedereen wel eens: je hebt ergens mee toegestemd terwijl je eigenlijk helemaal niet kan of wil helpen. Zelfs nadat je ‘ja’ hebt gezegd, heb je vooralsnog het recht om van mening te veranderen. Wacht hier niet al te lang mee en vertel het zo snel mogelijk aan de ander. Op deze manier kan hij of zij op zoek naar een andere oplossing. Win-win!

Je schuldgevoel is hartstikke overbodig. Heb je al snel de neiging om toe te geven aan je schuldgevoel? Het kan helpen om een lijstje te maken over waarom je iets niet hoeft te doen. Zoals we al eerder schreven zijn voor- en nadelen afwegen helemaal geen slecht idee. Dit lijstje maak je bijvoorbeeld zo:

Als ik hierop in ga, heb ik geen schuldgevoel. Wel baal ik dat ik:

– mijn vrije tijd inlever.

– niet voldoende rust krijg.

– deze tijd onwijs goed aan iets anders had kunnen besteden.

– niet voor mijzelf ben opgekomen of niet voor mijzelf heb gekozen.

Deze manier dwingt je om langer na te denken, waarna je er al vrij snel achter komt dat je je totaal niet schuldig hoeft te voelen. You do you sweetie!

Je hoeft jezelf helemaal niet te verantwoorden. Je bent aan niemand een excuus verschuldigd. ‘Nee’ zeggen mag ook zonder een excuus. Of je nu ziek op bed ligt of dat je even een avondje voor je zelf nodig hebt en daarom geen zin hebt in een extra klus: allemaal jouw zaak. ”Nee sorry, dat komt mij niet uit,” is een top antwoord. Geloof ons, in de meeste gevallen zullen ze niet een vragen om een verklaring.

Wees heel duidelijk. Je weet eigenlijk al dat je ‘nee’ wil zeggen, maar hoe? De beste manier is om gewoon zo duidelijk mogelijk te zin. Draai niet om je antwoord heen en geef zo vroeg mogelijk aan waarom je niet kan/wil. Op deze manier kan de ander je antwoord maar op 1 manier opvatten en voorkom je ruzie. Vind je dit toch even iets te pittig? Maak je antwoord wat milder door de ander te bedanken, dat hij/zij jou heeft gevraagd.

Lees ook: De 4 dingen die je tegen houden om je doel te bereiken