Iedereen met een vagina heeft er wel een last van gehad: irritaties down under. Voor iets waar een baby uitgeperst wordt en wat zichzelf schoonmaakt is het dan ook wel heel snel geïrriteerd. Scheren, te sterke zepen, slechte hygiëne, de verkeerde bodylotion: het kan je vagina allemaal laten jeuken, opzwellen of zelfs een naar geurtje geven. Behalve dit blijkt er nog een boosdoener te zijn van je irritaties, die ook nog eens vaak over het hoofd gezien wordt: kleding.

ongezonde gewoontes vagina FEM FEM

Welke kleding is slecht voor je vagina?

Natte zwemkleding

Net lekker een duik genomen in het zwembad? Blijf dan niet te lang in je natte zwemkleding rondlopen. Zoveel vochtigheid rond je vagina is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Als je een beetje gevoelig bent voor vaginale infecties, kan dit het recept zijn voor een onaangename verrassing. Als je na je duik snel weer opdroogt in de zon, heb je trouwens niks om je zorgen over te maken.

Gekleurd ondergoed

Oké, deze claim is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar gekleurd ondergoed kán voor v-jay irritaties zorgen. Mocht je alles al geprobeerd hebben en nog steeds last hebben van irritaties, ruil dan eens je roze ondergoed om voor een wit setje!

Niet-katoenen ondergoed

Al het ondergoed wat niet van katoen gemaakt is, kun je beter mijlenver van je vagina vandaan houden. Zo zorgt satijn, zijde, kant, polyester en nylon voor een absolute hel voor je vagina’s kwetsbare ecosysteem. Je lady parts zullen namelijk verhit raken door deze stofjes, waardoor het een vochtige boel wordt. Alles wat je niet wil dus! Als je toch voor een sexy setje wilt gaan, ga dan tenminste voor een slip waar de binnenkant van het kruis bedekt is met een lapje katoen.

vagina fruit

Strings

Slecht nieuws: ook strings blijken geen pretje te zijn voor je vagina. Zo zitten deze zo strak tegen je lijf aan dat ze in contact komen met je anus. Dit maakt strings een goede transporteur van bacteriën in je vaginale gedeelte en kan leiden tot blaasontstekingen, geïrriteerd weefsel en funky afscheiding. Kom maar door met die oma onderbroeken…

Bodysuits

Hoe mooi bodysuits ook zijn, ze zijn een absolute marteling voor je vagina. Dit soort rompertje zit namelijk veel te strak om je vagina heen en laat je vagina alles behalve afkoelen. Je kunt er voor kiezen om de knoopjes van de body suit niet dicht te doen, of om er geen ondergoed onder aan te doen.

Zweterige sportkleding

Net als met natte zwemkleding geldt: hou je zweterige sportkleding niet te lang aan. Dit kan namelijk leiden tot een schimmelinfectie. Spring daarom meteen onder de douche en neem een schoon katoenen (!) setje ondergoed en een andere broek mee. Your vagina will thank you later. 

Strakke broeken

Yup, je favoriete broek kan zo maar eens de boosdoener zijn. Dit betekent niet dat je gelijk al je strakke broeken de prullenbak in moet gooien, maar wat afwisseling kan zeker geen kwaad. Zijn wij even blij dat de skinny jeans uit zijn…

Lees ook: Down under: 6 veelvoorkomende vaginageuren en wat ze betekenen