pexels roberto nickson 2775196

Dit is waarom de lucht rood, oranje of roze kleurt met zonsondergang

Fun & Living28 mei 2021, 7:30 doorLois Kievietsbosch
Hoeveel foto's van de zonsondergang staan er eigenlijk op jouw telefoon? Honderden? Het kan natuurlijk elke dag gebeuren, maar het beeld van de zon die langzamerhand onder de horizon van de oceaan zakt, is toch wel echt picture perfect . Maar waar komen die kleuren vandaan? Dat is een vraag die ook wij érg interessant vonden. Hieronder kom je alles te weten over waarom de lucht bij zonsondergang rood, oranje of roze wordt. So pretty!
pexels roberto nickson 2775196
@Pexels

Waarom ziet een ondergaande zon er oranje uit?

Een ondergaande zon heeft een prachtige natuurlijke oranje kleur, maar hoe kan een felgele vuurbal plotseling uit het zicht verdwijnen?
Als de zon ondergaat, streelt het licht niet alleen over de plek waar jij bent, het komt ook over andere gebieden van onze wereld. Dit betekent dat veel moleculen en kleine deeltjes in de lucht, de richting van de lichtstralen veranderen. Licht bestaat namelijk uit veel verschillende golflengtes, daarom zien we deze adembenemende kleur . Blauwer licht daarentegen weerkaatst gemakkelijker moleculen in de lucht, terwijl roder licht dat niet echt doet. Dit komt omdat blauwer licht kortere golflengtes heeft, en het daarom ook gemakkelijker verstrooid wordt. De standaard kleur van de lucht is daarom ook blauw.
Dus als je naar een ondergaande zon kijkt, zijn het de meer gedempte zonnestralen die je aanschouwt. Het blauwe licht trekt dan weg uit gezichtsveld. Precies hetzelfde gebeurt ook tijdens een zonsopgang.

Waarom wordt de lucht bij zonsondergang rood, oranje en roze?

Het fenomeen van verstrooiing is ook de reden waarom de lucht bij zonsondergang rood, oranje en roze wordt. Het belangrijkste is dan wel dat je een wolk nodig hebt om dit te zien. De wetenschap is overigens ook hetzelfde, blauw en violet licht met een korte golflengte wordt verstrooid in de lucht. Rood, oranje en roze licht met een langere golflengte gaat erdoorheen en raakt de wolken. Als de wolken er niet zijn, kan het gekleurde licht namelijk niet reflecteren.

Waarom is de lucht niet violet?

Als blauw licht met een korte golflengte wordt verstrooid, dan moet de lucht violet zijn en niet blauw. Dit komt omdat violet licht de kortste golflengte van allemaal heeft. De lucht is dus eigenlijk violet, alleen mensen kunnen zich deze kleur niet zo goed waarnemen, waardoor de lucht er blauw uitziet.

Waarom ziet een opkomende volle maan er oranje uit?

Als je tijdens de schemering een volle maan ziet opkomen -iets dat maar één keer per maand gebeurd- ziet de satelliet in de ruimte er oranje uit. But why? Het is om dezelfde reden als waarom de ondergaande zon er oranje uitziet. De maan geeft namelijk licht af, maar reflecteert alleen zonlicht. Als je dit licht ziet, kijk je eigenlijk nog steeds door een deel van de atmosfeer naar de aarde. Blauw licht wordt dus verstrooid en rood licht niet.

Waarom ziet een 'Bloedmaan' er rood uit?

Een ''Bloedmaan'' - de informele naam voor een totale maansverduistering- wordt aangezien als rood. Maar eigenlijk is het meer een koperkleurtje met stukjes oranje en roze. Wat er gebeurt bij een ''Bloedmaan'' is dat de maan een paar minuten of uren in de schaduw van de aarde doorbrengt. De aarde heeft namelijk een schaduw in de ruimte en deze is rood. Deze staat Ruim 1350.000 kilometer van de aarde vandaan en is gefilterd zonlicht. Eigenlijk is het dus verstrooid blauw en rood licht.

Waarom heeft Mars een blauwe zonsondergang?

Ja zonsondergangen op Mars zijn blauw. Huh? Dit komt omdat deze planeet overdag een roodachtige lucht heeft. Opnieuw is kleur dus verbonden met de verstrooiing van licht door deeltjes. Om dat de deeltjes in de stoffige atmosfeer van Mars rood licht verstrooien, is de lucht dus roodachtig. Tijdens een zonsondergang is er een blauwachtige gloed in de lucht boven de zon. En dat is de reden waarom Mars blauw kleurt tijdens een zonsondergang.