Een leugentje om bestwil, we vertellen er allemaal wel eens een. Toch zouden we onze gesprekspartner af en toe het liefst aan een leugendetector willen vastbinden. Want hoe fijn zou het zijn als je zeker weet dat ze de waarheid spreken? Toch hebben wij de FBI hier niet voor nodig, dit is hoe jij je partner op elke leugen betrapt.

@theotherwoman
@theotherwoman

Vertrouwen

Laten we voorop stellen dat vertrouwen het belangrijkst is in elke relatie en ook de fundering is voor het hebben van een goede en langdurige relatie. Als je je partner dus vaak wantrouwt, is het goed om bij jezelf na te gaan of deze partner wel de ware is voor jou. Toch kan het af en toe best handig zijn om je partner te kunnen betrappen op een leugentje om bestwil. Lees verder om erachter te komen hoe dit moet.

Stem

Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs, hebben uitgezocht of het mogelijk is om iemand te betrappen op een leugen, door alleen maar te luisteren naar iemands stem. Hiervoor deden ze verschillende experimenten. Ze lieten bijvoorbeeld deelnemers van het experiment luisteren naar verschillende toonhoogtes en intonaties. Hiermee probeerden ze het stemgeluid na te bootsen van mensen die liegen, of juist eerlijk zijn. Ze kwamen erachter dat wanneer iemand langzaam praat, dit een groter teken is dat hij/zij liegt. Ook leggen mensen die een leugen vertellen minder nadruk op het midden van een woord.

Imitatie

Niet alleen stem, maar ook gezichtsbewegingen zorgen ervoor dat je er achter kunt komen wanneer iemand liegt. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben uitgevonden dat iemand die liegt, onze bewegingen na kan gaan doen. Het is moeilijker voor ons brein om een leugen te vertellen, dan de waarheid te spreken. De kans is daarom groot dat je, wanneer je een leugen vertelt, de ander zijn bewegingen en mimiek imiteert. Dit imiteren gebeurt onbewust, omdat onze hersenen al hun energie gebruiken voor het vertellen van de leugen.

Zelfverzekerd

Om tijdens een gesprek zelfverzekerd en niet ongeloofwaardig over te komen is het dus belangrijk om je te focussen op je stem en mimiek. Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat je praat met een goed tempo en de nadruk legt op het midden van je woorden. Ook is het belangrijk om aan het eind van je zin je toonhoogte te veranderen, deze moet namelijk omlaag. Als allerlaatste is het belangrijk dat jij je eigen spraak signature behoudt. Iedereen heeft zijn/haar eigen manier van praten, je zult dus geloofwaardiger overkomen als je hier niet van afwijkt.

Lees ook: dit is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke leugens