We begrijpen dat je het zat bent dat jouw puistjes en bultjes elke keer hun weg terug vinden op je gezicht. Daarbij zijn normale puistjes al irritant genoeg, laat staan wanneer je last hebt van een onderhuidse puist. Deze doen pijn, kun je niet uitknijpen en wil je het liefst weg hebben. Veel mensen hebben hier last van, ongeacht hoe oud.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze onderhuidse puistjes aan te pakken en kun je kijken naar de oorzaak ervan.

Wat is een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist is net even wat anders dan een normale puist. Hij bevindt zich onder je huid en is een ontsteking. Deze ontsteking is niet heel erg fris, hij zit namelijk vol met pus. Dit voel je dan ook wanneer je er met je vinger overheen gaat. Helaas kun je deze niet uitknijpen, aangezien hij onder de huid zit. Een onderhuidse puist heeft dus ook geen zwart of wit kopje, na een tijdje. Vaak is de onderhuidse puist groter dan normale puistjes. De reden waarom we deze puisten krijgen, is niet erg duidelijk. Dit kan te maken hebben met je voeding, roken of andere oorzaken. De onderhuidse puisten kunnen vaak uit het niets komen en zijn na een tijdje ook weer weg. Hier is geen peil op te trekken.

Wat moet je er tegen doen?

Een onderhuidse puist is een stuk hardnekkiger dan normale puistjes. Hij bevindt zich dan ook onder je huid en hierdoor kun je niet veel aan de buitenkant van jouw gezicht doen, om deze te kunnen verwijderen. Normale puistjes drogen na een tijdje uit, de meesten althans, en kun je allerlei dingen op smeren of tegen doen. Dit is bij een onderhuidse puist wat lastiger. Gelukkig kun je wel kijken naar wat je kunt doen om deze puisten te voorkomen. Want, liever voorkomen dan genezen vinden wij.

 • Tea tree olie
  Tea tree olie kan een stuk helpen bij jouw huid. Deze olie wordt gebruikt voor huidaandoeningen en is op natuurlijke basis. Niet alleen zorgt het voor een egale huid maar helpt het ook bij jouw onderhuidse puist. Stippel jouw puistje drie keer per dag aan met de tea tree olie. Hierdoor verwijder je dode cellen, die er voor gezorgd hebben dat jouw onderhuidse puist is begonnen.
 • Drink voldoende water
  Het klinkt wat voor de hand liggend, maar water drinken blijft enorm essentieel bij het mooi houden van jouw huid. Het zorgt ervoor dat er zich geen uitdroging in jouw gezicht opspeelt en je goed gehydrateerd de dag doorkomt. Deze uitdroging kan namelijk ook weer zorgen voor nieuwe puistjes en dat wil je liever vermijden natuurlijk.
 • Exfoliëren
  Exfoliëren blijft een belangrijk onderdeel van jouw huidroutine. Doe dit niet te vaak, ongeveer twee á drie keer per week is goed. Zodra je jouw gezicht exfolieert, zullen alle dode huidcellen en bacteriën verdwijnen en blijft alleen een nieuwe huidlaag over. Zo heb jij weer een fris huidje. Onze tip: zorg dat je dit doet met een exfoliant in lotionvorm, en liever geen grove scrub met korrels. Daarmee verspreid je de bacteriën over je gezicht namelijk alleen maar verder!
 • Vermijd slecht voedsel
  Soms even genieten van heerlijk slecht eten is natuurlijk niet fout. Dat doen we allemaal, maar zodra jij veel last begint te krijgen van onderhuidse puistjes wil je hier misschien toch wat meer mee stoppen. Voedingsmiddelen die een puist kunnen uitlokken zijn zuivel, varkensvlees, toegevoegde suikers en alcohol. Deze kunnen allemaal een grote impact hebben op je huid, zonder dat je dit doorhebt. Probeer hierdoor een goed gebalanceerd dieet te onderhouden.
 • Verkoeling!
  Heb jij net last van een onderhuidse puist terwijl je date op je staat te wachten? Of heb je iets anders belangrijks waar je er mooi uit wilt zien? Dan kun je jouw onderhuidse puist even goed laten afkoelen. Zo wordt de zwelling een stuk minder en zul je er ook nog eens minder last van hebben. Dit kan gemakkelijk door er iets koud op te houden, zoals ijsklontjes.
 • Niet knijpen
  Ook al is het zo verleidelijk om even je puist proberen uit te knijpen, dit kun je beter niet doen. Dit maakt de situatie alleen maar erger en zorgt ervoor dat jouw onderhuidse puist gaat irriteren en hierdoor nog pijnlijker zal zijn. Ook wordt de zwelling groter bij het proberen uit te knijpen.