Er is meer te vinden op Spotify dan alleen maar muziek. Ook Spotify heeft de trend van podcasts opgepakt en heeft een giga aanbod aan luisterplezier. Mocht je nog zoekende zijn maar kan je wel wat advies gebruiken? No worries, we hebben onze favoriete podcasts voor verschillende momenten en stemmingen voor je op een rijtje gezet.

podcast spotify FEM FEM
Bron: Pexels

5 podcasts om heerlijk bij te relaxen

1. Nothing Much Happens

In de podcast Nothing Much Happens vertelt yoga en meditatiecoach Kathryn Nicolai simpele, rustgevende verhalen. Tijdens het luisteren naar haar fijne stem, ontspant je brein en komt je lichaam heerlijk tot rust. Deze podcast is perfect voor mensen die het moeilijk vinden om hun gedachtes stil te zetten en alles even los te laten. Focus je enkel en alleen op Kathryns stem en het lieve verhaaltje dat ze aan het vertellen is. Deze verhalen zijn ook perfect als bedtime stories!

2. The Daily Meditation Podcast

Wie graag meer wil leren over meditatie en ontspanning, zal The Daily Meditation Podcast aan zijn lijstje moeten toevoegen. Niet alleen is het beluisteren van deze podcast een fijne manier om te relaxen, ook leer je over methodes en lifestyles die je kan gebruiken om in het dagelijks leven vrolijker, gezonder en meer ontspannen te zijn. Misschien is meditatie wel iets voor jou!

3. Radio Headspace

De podcast Radio Headspace is de perfecte manier om de hectiek van je dagelijkse leven even op pauze te zetten. Laat elke dag even voor een paar minuten alles uit je handen vallen om een aflevering te beluisteren. Niet alleen kom je een paar minuutjes volledig tot rust dankzij de fijne, rustige stem van de podcast, ook leer je reflecteren op je dagelijkse doen en laten. Wie weet leer je weer iets nieuws!

4. Slaaptijd

Mensen die hun relaxmomentje het liefst voor het slapengaan inplannen, zullen de podcast Slaaptijd perfect vinden. In deze podcast worden verschillende oefeningen en technieken uit mindfulness en meditatie ingezet om jouw lichaam en brein volledig te laten ontspannen. Je zal hierdoor sneller en fijner in slaap vallen, waarna je weer fris en gefocust wakker wordt. Een goede nachtrust gegarandeerd!

5. The Moth

Wie juist ook wat afleiding zoekt tijdens het relaxen, moet de podcast The Moth eens uitproberen. In The Moth vertellen verschillende mensen een persoonlijk, waargebeurd verhaal. Niet alleen is het luisteren van deze podcast een fijne bezigheid, ook raak je sowieso geïnspireerd door de uplifting verhalen van deze mensen. Zeker het luisteren waard!

5 podcasts voor iedereen die van reizen houdt

1. Zero To Travel

Zero To Travel is een podcast over reizen dat er vooral voor zorgt dat je de eerste stap zet om daadwerkelijk de deur uit te gaan. En niet alleen dat, het zorgt er ook voor dat je weg blijft. Wat we daar mee bedoelen is dat deze podcast een hoop tips heeft om je te helpen ook met het zoeken naar werk in het buitenland, hoe je het beste kan reizen met een budget en eigenlijk het beste manier om een digital nomad te worden.

2. Amateur Traveler

Ben je nog nooit alleen weggeweest? Dan is Amateur Traveler gegarandeerd iets voor jou. Deze podcast moet je meer zien als een reiscoach die je helpt met het uitzoeken van bestemmingen en hoe je daar het beste rond kan komen. Een aantal van hun afleveringen zijn toegewijd aan het noorden van Chili, Belarus, Albuquerque en Napa.

3. The Budget-Minded Traveler

The Budget-Minded Traveler is eigenlijk bedoelt voor vrouwen die solo gaan reizen. En naast een podcast houden ze ook een blog bij én kan je een online cursus volgen wat Jackie Nourse, de eigenaresse van The Budget-Minded Traveler, beschrijft als een blueprint voor solo reizen.

4. Travel with Rick Steves

Wellicht kennen jullie de reisboeken van Rick Steves al, maar hij deelt nu ook zijn reis expertise via een podcast. Wil je meer weten over reizen in Europa en welke landen echt op je bucketlist moeten staan, waar de leukste restaurants zitten en hoe je een land écht ervaart als een local dan is dit absoluut een podcast voor jou.

5. As Told By Nomads

Tayo Rockson is de host van de As Told By Nomads podcast, hiervoor interviewt hij verschillende mensen die veel van de wereld hebben gezien. Het reizen zelf wordt uiteraard ook besproken maar zo verdiepen zich ook meer in de verschillende culturen die de reizigers hebben ervaren.

Toe aan een nieuwe reis? Ontdek de beste plekkken om de zon op te zoeken in februari?

5 fijnste Nederlandstalige podcasts

1. Een fris en vurig liedje: een Game of Thrones podcast

Een Nederlandse podcast over de über populaire serie Game of Thrones! In de podcast bespreken ze de aflevering dus ben jij mega fan van de serie? Dan wil je vooral dit gaan luisteren.

2. Omdenken

In Omdenken voert Berthold Gunster openhartige gesprekken met mensen over specifieke problemen in hun leven. Denk hierbij aan een moeilijke familieband, hoe het is om spreekangst te hebben, wat te doen wanneer je moeite hebt met kiezen. Elk aflevering probeert Berthold zijn sprekers te helpen om van hun problemen af te komen. Of er in ieder geval zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.

3. Vandaag

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Hierin bespreken presentator Thomas Rueb en NRC-redacteuren binnen twintig minuten nieuwswaardige items van de dag of week.

4. Yous & Yay: New Emotions

Elke maand spreken Rappers Yousef Gnaoui (Yous) en Pepijn Lanen (Yay) met een interessante mensen, inspirerende mensen of mensen met een vervelend randje. Deze gesprekken zijn zonder voorbereiding en ze worden ook niet achteraf nog geknipt en geplakt waardoor ze volledig puur zijn. Ze beginnen altijd met de vraag: ‘Wat doe jij eigenlijk op een dag?’ Lijkt simpel, maar daar komen een hoop interessante dingen uit.

5. De Grote Vragen

De podcast waar de vragen net iets uitgebreider worden besproken. Denk hierbij aan vragen zoals; “Zit er een limiet aan mensen kennen?” “Sterven achternamen uit?” en “Kun je nog een origineel idee hebben?” Afijn, dit alles wordt uitgebreid besproken in verschillende podcasts van zo’n dertig minuten.

5 podcasts voor ambitieuze vrouwen

1. Girlboss Radio

Deze podcast is er een uit duizenden en wil je absoluut niet missen. In de afleveringen van Girlboss Radio neemt de succesvolle ‘girlboss‘, Sophia Omoruso, je mee in het leven van succesvolle powervrouwen die ze interviewt over een specifiek onderwerp. Dit kan gaan hoe je als vrouw naar de top klimt, maar ook hoe je jouw creativiteit kan inzetten in een succesvolle baan of onderneming. Sophia is de oprichter van kledingbedrijf Nesty Gal wat een omzet van wel 100 miljoen dollar draait en weet dus precies waar ze het over heeft.

2. All the Social Ladies

In deze podcast luister je naar verschillende verhalen en perspectieven van burgerlijke vrouwen over hun carrière en hun succes. Ze vertellen je hoe hun carrière is gevormd, wat hun blik is op succes en vooral over hoe social media hier een rol bij heeft gespeeld. Deze vrouwen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen, waardoor je veel herkenning kunt vinden. Plus: door de motivatie van deze vrouwen raak je geïnspireerd en lijkt een goede carrière ineens veel bereikbaarder.

3. The Confessions of a Female Entrepreneur

In deze podcast spreekt entrepreneur, copywriter en coach Alyssa Martin met vrouwen aan het toppunt van hun carrière. Ze begint haar podcast met de woorden: ‘Let’s talk about all the scary moments that add up to succes’. In deze podcast worden alle hoogtepunten besproken bij het opbouwen van een succesvol bedrijf, maar ook de problemen en de tegenslagen die je kunt tegenkomen. Met de eerlijkheid in deze podcast wordt je vast geïnspireerd.

4. GRRRLS

Luister je liever naar een Nederlandse podcast? Dan is de podcast van Roufaida wat voor jou. In deze podcast worden maatschappelijke problemen en psychische problemen eerlijk besproken en vertellen vrouwen eerlijk over hun weg naar succes en de obstakels die ze daarbij tegen komen. Met problemen in het werkveld als autisme, omgaan met kritiek en racisme krijg jij een goede kijk op de huidige maatschappij en de (persoonlijke) weg naar succes.

5. Kleine Meisjes Worden Groot

Kleine Meisjes Worden Groot is een podcast van Lola Lotta Ross en Daphne Blokland. Ze hebben het in deze podcast over de weg die je bewandelt naar het worden van een volwassen vrouw. Ze bespreken onderwerpen zoals daten, lichaamshaar, bodyshaming, hun liefdesleven en nog heel veel meer. Ook geven ze advies aan jonge meiden en vertellen ze over hun eigen ervaringen. In de aflevering hieronder hebben ze het over hoe je moet om gaan met een gebroken hart, echt super nuttig!

Heb jij doelen voor jezelf gesteld over je carrière? Zo bereik je deze carrièredoelen sneller.

5 beste Nederlandse podcasts over zelfontwikkeling

1. Eindbazen

Wiggert en Michiel zijn in de podcast ‘Eindbazen’ niet bang om diepgaande onderwerpen uitvoerig te bespreken. Ook komt er iedere aflevering een bekende gast om te praten over sport, wetenschap, ondernemen en cultuur. Mega interessant!

2. Omdenken Podcast

In de podcast ‘Omdenken’ kun je luisteren naar openhartige gesprekken van mensen met een probleem. Hoe kunnen ze dit probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?

3. Leven zonder stress

In de podcast ‘Leven zonder stress’ hoor je alles over het gebied van zelfontwikkeling. Denk aan onderwerpen als uitstelgedrag overwinnen, het maximale uit jezelf halen, de kracht van ademhalen en faalangst.

4. Held in eigen verhaal

In de podcast van Iris Enthoven vertellen mensen hun verhaal over wat voor heftigs zij hebben meegemaakt. Hierbij vertellen de gasten ook hoe ze dit hebben omgezet in iets positiefs. Zeker een aanrader!

5. Leef je mooiste leven

De podcast ‘Leef je mooiste leven’ gaat over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, innerlijke rust en mindfulness. Het gaat erover hoe jij je beste leven kan leven. Leerzaam!

5 podcasts voor een carrièreboost

1. Hoeveel ben ik waard – podcast

Als je de zin ‘hoeveel ben ik waard’ hoort, kun je aan veel verschillende dingen denken. Maar in dit geval gaat het om keihard carrière maken. In deze podcast gaat Rolien Magendans in gesprek met verschillende zakenvrouwen. Ze interviewt hen over hun eerste stappen naar het ondernemerschap en zoektocht naar hun eerste bedrijf. Ook komen er vragen aan bod zoals: Hoeveel vraag je per uur? Hoe bereken je een uurprijs? Kortom, wat ben jij waard als ondernemer.

2. Rise and conquer – podcast

In deze podcast worden er discussies gevoerd door echte carrierevrouwen over gezondheid, relaties, mindset, geld en carriere. Het doel van de podcast is om vrouwen de tools te geven die zij nodig hebben om zichzelf te motiveren en actie te ondernemen. De host van de podcast is Georgie Stevenson, met haar podcast heeft zij, naast haar succesvolle bedrijf, 1.2 miljoen unieke downloads en 110 duizend downloads per maand. Je kunt nog even doorluisteren want inmiddels zijn er al meer dan 50 afleveringen online gekomen.

3. 100% inspiratie – podcast

Dit is een van de populairste Nederlandse podcast op het gebied van succes en carriere. Host Thijs Lindhout bespreekt in deze podcast van alles op het gebied van geluk en succes. Dit doet hij niet alleen, regelmatig zijn er ook bekende Nederlanders aan het woord zoals André Kuipers, Gerard Ekdom, Kim Holland en Guido Weijers. Ze hebben het niet alleen over het succes dat deze BN’ers nu hebben, maar vooral de weg ernaartoe.

4. Workjuice

Al doet de naam het niet geloven, ook deze podcast is Nederlands. In de podcast workjuice hebben Sharon en Tessa het over allerlei werkgerelateerde zaken. Er komen vele onderwerpen voorbij over carriere, persoonlijke groei en geld. Maar ook minder leuke dingen komen aan bod zoals stress en Burn-out klachten. De podcast motiveert je om uit je comfortzone te stappen en echt te doen wat je leuk vindt, het maakt niet uit of je ondernemer bent of tevreden bent met je 9-5 job.

5. Adulthood Made Easy – podcast

Deze podcast is ideaal voor jongvolwassenen die net het werkende leven zijn ingestapt of net op zichzelf zijn gaan wonen. De podcast wordt gerund door Sam Zabell, die in gesprek gaat met experts die antwoord geven op verschillende vragen. Er komen heel veel verschillende onderwerpen aan bod zoals, salarisonderhandelingen, belasting, leven met een budget en nog veel meer. Ook geeft deze podcast ontzettend veel tips voor solliciteren en het zoeken naar een baan.

Benieuwd of je dit jaar een carrièreboost gaat maken? Deze sterrenbeelden maken grote carrière stappen in 2024.

5 leukste podcasts om te luisteren tijdens het wandelen

1. Damn, honey

Alles waar je als vrouw mee moet dealen nowadays. Van onderwerpen als: Duurzaam leven tot tips tegen migraine. Als jij gewoon even lekker wil luisteren naar een relatable en informatieve podcast: Well damn, honey dan is dit is dé podcast voor jou.

2. Crime Junkie

Oké, klinkt misschien niet als een hele chille podcast. We raden het dan ook niet zeker aan om deze te luisteren tijdens een avondwandeling (of misschien wel if that’s your cup of tea). Velen vinden ‘Crime Junkie’ een hele chille podcast om naar te luisteren, ook als ze een rondje door het park lopen. Benieuwd naar spannende podcasts, check ze hier!

3. The family hour

Als je ‘Midnight Gospel’ hebt gezien, dan herken je deze podcast vast wel. Comedian Duncan Russel bespreekt met verschillende gasten; verschillende onderwerpen. Als je zin hebt in een ietwat zweverige/filosofische podcast, dit is ‘m. Van conversaties over de dood, mindfulness en vragen over het hiernamaals.

4. Philosophize This

Do we need to say more? Filosofie, gedachtes over het leven/de wereld en verschillende theorieën worden besproken tijdens deze interessante podcast. Deze podcast zorgt ervoor dat je gaat nadenken over.. well, basically every-thing. Perfect voor tijdens een wandeling.

5. Your inner glow

Dit is een podcast die focust op ‘your inner glow‘. Self love, eenzaamheid, geluk vinden, dankbaarheid en afwijzing. Dit zijn maar een aantal onderwerpen van de vele onderwerpen die worden besproken tijdens deze podcast. Deze podcast sluit helemaal aan bij het vinden van jezelf. We raden deze podcast dan ook zeker aan!

6 podcasts die je inspireren om het beste uit jezelf te halen

1. Mayra Louise

‘Het is niet je lijf dat je in de weg zit, je bent het zelf.’ Mayra Louise haar podcast gaat over alles omtrent gelukkig zijn met jezelf. Happy is not a dress size, het gaat over je goed voelen in je lijf welke maat je ook hebt. Mayra gaat in haar podcast in gesprek met vrouwen die haar inspireren op het gebied van selflove en selfcare. Zij wilt hiermee ook jouw zelfliefde een boost geven in je leven. Met onderwerpen als ‘Yup, ik ben dik. En dat is oké.’ en ‘Dag dieet, tot nooit meer ziens’ geeft Mayra Louise je een frisse blik op een lastig onderwerp. We say: go listen!

2. Dipsaus

De podcast Dipsaus, gemaakt door Anousha, Ebissé en Mariam, is door en vóór vrouwen van kleur. Voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in een ander geluid dan dat er in de standaard media vertoond wordt. Wat je kunt verwachten van de podcast? Politiek, een flinke dosis humor en originaliteit. De afleveringen zijn ontstaan uit de behoefte om verhalen en maatschappelijk relevante onderwerpen vanuit het perspectief van vrouwen van kleur te vertellen. Zo krijg je een breder beeld dan de standaard meningen. Onderwerpen als ’99 problems, but my afro ain’t one’ tot #metoo komen aan bod. Al met al in één woord omschreven: inspirerend!

3. Artjanna’s succesverhalen

Wat is er meer inspirerend dan succesverhalen van anderen, met daarbij hun ups en downs? Wij zouden het niet weten. Wanneer je hier geïnteresseerd in bent en zelf aan het begin staat van je ondernemerschap, dan is Artjanna’s podcast jouw ultieme bron van inspiratie. Hierin worden verhalen verteld die je vaak niet publiekelijk hoort. De moeilijkheden die komen kijken bij een vak en de fijne kneepjes komen aan bod. Zo hoor je échte verhalen over de weg naar succes. Eén bron aan realness dus.

4. Gurls Talk

Gurls Talk is een engelse podcast dat wordt gemaakt door het Britse model Adwoa Aboah. Mental health staat hierin centraal. Het is dé podcast waar vrouwen samenkomen, praten en voor dingen opkomen waar zij het niet mee eens zijn. Adwoa is bijvoorbeeld erg open over haar eigen ervaringen met geestelijke gezondheid en wil daarmee een veilig plek opbouwen voor mensen om ook na te denken over hun gesteldheid. In de podcast maakt zij zich hard voor onderwerpen die zij ertoe vindt doen zoals seks, politiek en liefde. Zo heeft ze bijna elke aflevering een gast die komt meepraten voor extra inspiratie.

5. TED Talks daily

Je hebt vast weleens van Ted Talks gehoord. Dit zijn inspirerende verhalen van mensen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo kan het gaan over flirten, feministische aspecten of het geloof. Alles wat jij je maar kan bedenken. Deze verhalen worden verteld om jou aan het denken te zetten of je van een nieuwe kijk op onderwerpen te voorzien. Al met al zijn Ted Talks enorm leerzaam en kun je hier een heleboel inspiratie uithalen. Dit is dan ook precies wat de podcast van Ted Talks is. Met deze verhalen creëer je gemakkelijk de beste versie van jezelf.

5 leerzame podcasts voor wanneer je je verveelt

1. Kennisnet

Wil jij je iets meer verdiepen op het gebied van relatie en onderwijs, luister dan naar de podcasts op Kennisnet. In deze Nederlandse podcast worden de recente ontwikkelingen vrijgegeven via de ICT-technologie. Klinkt misschien heel boring, maar hier interviewen ze mensen over actuele thema’s zoals AI (Artificial Intelligence), programmeren en de digitale samenleving.

2. UNICEF

Voor podcasten over gezondheid, educatie, gelijkheid en bescherming voor kinderen moet je bij UNICEF zijn. Zo vertellen verslaggevers over de hele wereld hun verhaal over allerlei belangrijke onderwerpen zoals onderwijs voor meisjes, klimaatverandering, hoe het is om op te groeien in het armste land ter wereld en maak je kennis met het team wat vecht voor kinderrechten in Syrië.

3. Every Classroom Matters

Dit is een podcast wat eigenlijk vooral interessant is voor iedereen die in het onderwijs werkt. Verschillende leraren vertellen in zo’n 15 minuten over hun methodes van lesgeven met een focus op het huidige tijdperk waarin we leven.

4. The Green Quest

Wil jij je verdiepen in duurzaamheid, luister dan naar de podcasts van The Green Quest. Ze bespreken namelijk de manieren waarop Nederland klimaatdoelstelling kan halen. Denk hierbij aan podcasts over het stimuleren van circulaire economie, het belang van laadpalen en hoe bepaalde bedrijven schone scheepsvaart stimuleren.

5. Healthlovers

Bij de podcasts van Healthlovers verklapt Anna Neijens hoe je het beste gezond en bewust kan eten en leven. Dat doet ze door middel van interviews afleggen met foodbloggers en healthy ondernemers. Die vertellen over hun voedingspatroon, sportroutine en ontspanningstechnieken.

Ook hebben we de spannendste podcast van het land gevonden, mocht je zin hebben in spanning en sensatie.

5 leukste podcasts over liefde & relaties

1. Datevermaak

De meesten zullen deze podcast al wel kennen. Mocht je hem nog niet hebben geluisterd, dit is het teken waarop je hebt gewacht! In de podcast Datevermaak gaan 3 vrienden opzoek naar wat daten betekent in 2021. Onderwerpen als dating apps, profielen en break-ups komen aan bod, maar ook gaan ze op veldonderzoek uit! Eén en al vermaak (én herkenbaarheid).

2. Girls Gotta Eat

Deze podcast is werkelijk heerlijk. In Girls Gotta Eat luisteren we naar Ashley Hesseltine en Rayna Greenberg die hun ongezouten mening geven over álles wat te maken heeft met seks, daten, relaties, mannen en meer! De dames nemen geen blad voor de mond en het lijkt net of je één van hun bent. De podcast is een comedy en je zult ook regelmatig even stiekem moeten grinniken. Girls are funny too!

3. Dear Sugars

Deze podcast geeft je emphatisch advies als het gaat om romantische liefde. Cheryl Strayed, die jaren anoniem schreef onder de naam “Sugar”, is nu de podcast host (samen met Steve Almond) van Dear Sugars. De podcast geeft antwoord op al je vragen over de liefde en meer – het maakt niet uit hoe donker of diep!

4. Savage Lovecast

Deze podcast wordt gehost door niemand minder dan Dan Savage (auteur, journalist en LGBT+ activist). In de Savage Lovecast is er wekelijks een celeb of expert te gast en worden er vragen beantwoord rondom het thema seks en liefde op een manier waarop alleen Dan dat kan!

5. Broers

Misschien had je deze Podcast niet helemaal in dit lijstje verwacht, maar toch hoort hij erin! In de podcast Broers (door Sam en Rijk Hofman) komt letterlijk álles aan bod! De twee broers praten op een luchtige en humorischtige manier over dingen die ze meegemaakt hebben (en vaak gaat dit over vrouwen). Rijk noemt zichzelf seksgod en Sam moet iedere aflevering langs de GGD voor een Chlamydia test. Voor relatie-advies zou ik niet langsgaan bij deze mannen, maar voor je dagelijkse dosis aan humor wel!

5 podcasts om te luisteren tijdens het zonnen

1. Echt Gebeurd

In de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium over mooie, vreemde of bijzondere dingen die ze in hun leven hebben meegemaakt. Je hoort in deze podcast de grappigste, liefste of meest bizarre verhalen die mensen te vertellen hebben. Daarnaast leest elke maand iemand voor uit zijn of haar puberdagboek, wat niet alleen heel awkward kan zijn maar ook heel herkenbaar. Deze podcast zal je laten lachen, verbazen en vooral lekker vermaken!

2. De Podcast Psycholoog

Wie tijdens zijn vrije tijd in het zonnetje ook nog wat bij wil leren, moet De Podcast Psycholoog eens uitproberen. In deze podcast worden verschillende psychologische onderwerpen besproken zoals motivatie, stress en humor. Niet alleen wordt je algemene kennis bijgespijkerd, ook zal je misschien nieuwe dingen over jezelf te weten komen en krijg je handige tips!

3. TED Talks Daily

Een andere leerzame podcast is TED Talks Daily. Je kan kiezen uit verschillende TED Talks over diverse maatschappelijke onderwerpen. Van wetenschap tot opvoeding, van relaties tot economie: welk onderwerp je ook kiest, je zal er altijd iets nieuws over leren.

4. Dom Doen

Wie liever een meer luchtige podcast beluistert, kan de podcast Dom Doen aan zijn lijstje toevoegen. In deze podcast bespreken drie vriendinnen hun alledaagse gedachtes, avonturen en problemen als twintigers. Ze praten over actualiteiten, doorbreken taboes en kunnen lekker discussiëren over verschillende onderwerpen. Het liefst zou je gewoon met ze meekletsen!

5. Te Lui om te Lezen

In de podcast Te Lui om te Lezen worden een heleboel Vice artikelen speciaal voorgelezen voor de mensen die liever luisteren dan lezen. Een comfortabele houding vinden om een tijdschrift te lezen is zo makkelijk nog niet wanneer je tegelijkertijd lekker bruin wil worden. Kies een onderwerp dat je aanspreekt en ga er lekker bij in het zonnetje liggen!

5 podcasts die je moet luisteren voor Body Positivity

1. She’s All Fat: A Fat Positive Podcast

Deze podcast is echt dé ideale plek voor zelfliefde en Body Positivity, gerund door Sophia Carter-Khan. Wanneer je meerdere afleveringen hebt geluisterd, zal de manier waarop je naar jezelf en je lichaam kijkt veranderen. Ook probeert de podcast jezelf verantwoordelijk te stellen voor de manier waarop je niet alleen anderen, maar ook jezelf behandelt. Zelfreflectie is een groot onderwerp in deze podcast.

2. Body Kindness

Gezond in elke maat, dat is de kern in de podcasts van Rebecca Scritchfield. In haar podcast Body Kindness bespreekt ze verschillende onderwerpen zoals Body Positivity, seks en bijvoorbeeld burn-outs. Maar de kern van de podcast blijft: als je goed in je vel zit ben je op je gezondst, maakt niet uit in welke maat.

3. Mayra Louise

Mayra Louise de Wilde is natuurlijk een van de meest bekende Body Positivity influencers. Ze besteed hier op haar Instagram veel aandacht aan en schreef hier zelfs een boek over, ‘Op je lijf geschreven’. Nu heeft ze ook een podcast om dit onderwerp nog verder aan te snijden. In de podcasts bespreekt de influencer verschillende onderwerpen over Body Positivity, maar ook dingen die hier haaks opstaan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld diëten, overgewicht en zelfvertrouwen. 

4. Food Heaven Podcast

De ‘Food Heaven Podcast’ wordt gerund door Wendy Lopez en Jess Jones, BFF’s en voedingsdeskundigen. In hun podcasts helpen zij mensen naar een gezonder en gebalanceerd leven. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Elke woensdag bespreken zij verschillende onderwerpen als cultuur, mentale gezondheid, het accepteren van je lichaam en normaal eten.

5. Wellness Lately

Deze podcast gaat op en top over welzijn en jezelf goed voelen. De power van je mindset komt heel erg naar voren en zorgt ervoor dat je beter voor jezelf gaat zorgen en een betere lifestyle opbouwt. Ook zorgt het voor meer zelfvertrouwen en plezier in het leven. Hosts Bridget Shannon en Dana Barron gaan in tegen de dieetcultuur en praten over verschillende onderwerpen als intuïtief eten, gezond zijn in elke maat, spiritualiteit, carrière en ondernemerschap.

6. Break the Diet Cycle

‘Break the Diet Cycle’ is net als ‘The Food Heaven Podcast’ gerund door voedingsdeskundigen. In hun podcast praten Dalina Soto en Melissa Landry over hun struggles met gewicht en lichaamsbeeld. Ze praten over hoe het is om een gezonde relatie met eten te hebben en geven hier tools voor. Ook ruimen ze misopvattingen die hierover bestaan uit de weg.

7. Eat the rules

In deze podcast gaat Summer Innanen compleet in tegen de dieetcultuur, als een echte rebel. Volgens haar is een dieet een vorm van straffen en zorgt de hele dieetcultuur ervoor dat mensen met een andere lichaamsvorm dan ‘de standaard’ worden buitengesloten. In de podcast praat ze over eigenwaarde en hoe je dit kunt opbouwen. Het maakt niet uit hoe ver je bent op je eigen weg, deze podcast is altijd interessant.

Lees ook: Body Positivity, zó voel jij je zelfverzekerd in bikini!

5 podcasts over true crime

1. The Other Latif

In de podcast The Other Latif gaat Canadese presentator Latif Nasser op howmanyofme.com op zoek naar zijn naamgenoten. Tot zijn verbazing is er slechts één andere Latif Nasser in de wereld. Wanneer hij op onderzoek uit gaat naar zijn naamgenoot, komt hij erachter dat deze man geen adres, telefoonnummer en zelfs geen Burgerservicenummer heeft. Hij is namelijk gevangene 244 in de beruchte gevangenis Guantanamo Bay. Deze Latif Nasser zou één van de belangrijkste adviseurs van Osama bin Laden zijn geweest. In The Other Latif ga je samen met Latif op een spannende zoektocht naar deze naamgenoot!

2. De Brand in het Landhuis

De Brand in het Landhuis is een zesdelige true crime waarin Simon Heijmans onderzoek doet naar het mysterie van Ewald Marggraff. In de nacht van 6 op 7 december 2003 brak op het landgoed van deze rijke grootgrondbezitter een brand uit, waarna hij dood gevonden werd in de hal. Wat is hier precies gebeurd? Was het vuur aangestoken? En waar is de 160 miljoen euro gebleven die op Marggraffs buitenlandse rekeningen stond? Nu al nieuwsgierig? De podcast is gewoon op Spotify te beluisteren!

3. In the Dark

In de true crime podcast In the Dark wordt elk seizoen een nieuwe mysterieuze zaak belicht. In het eerste seizoen wordt de ontvoering en moord van Jacob Wetterling onderzocht. Het tweede seizoen focust zich op de zaak van Curtis Flowers, die zes keer berecht is voor vier moorden die hij waarschijnlijk niet heeft gepleegd. Je krijgt als luisteraar zoveel mogelijk details te weten over de gruwelijke daden, de investigation en de bewijzen. De true crime liefhebbers mogen deze podcast niet missen!

4. My Favorite Murder

Wie houdt van true crime podcasts maar wel toe is aan iets luchtigers, zal My Favorite Murder zeker kunnen waarderen. In deze podcast bespreken comedians Karen Kilgariff en Georgia Hardstark hun favoriete crime stories. Van de meest gruwelijke moorden tot de gekste misdaden: het komt allemaal aan bod in deze podcast.

5. Bear Brook

In de podcast Bear Brook wordt het jarenlange onderzoek naar de moord van vier ongeïdentificeerde personen in New Hampshire besproken. In het jaar 1985 werden in het Bear Brook State Park de resten van vier dode personen aangetroffen. Deze podcast vertelt je alles over de investigation, de onderzoekers en het ingewikkelde verhaal over een eerdere anonieme seriemoordenaar die wellicht de dader kan zijn. Krijg je al rillingen?

5 Podcasts om makkelijk mee in slaap te vallen

Sleep With Me

Als je het hebt over de bekende Engelstalige slaap-podcast staat deze bovenaan het lijstje. Deze verhalen zijn namelijk zo ingewikkeld dat het haast onmogelijk is om níet in slaap te vallen. Ondanks dat ze een uur duren, doet de maker van deze podcast Drew Ackerman er maar liefst 15 uur over voor 1 aflevering. Tja, als je het doet, moet je het wel goed doen.

Game of Drones

Kan jij ook altijd zo lang discussiëren over afleveringen van Game of Thrones? Dan is dit een podcast waar je iets aan hebt want ja, je valt ervan in slaap, maar je kan ook nog luisteren naar alle bizarre theorieën en recaps van de serie. Deze podcast duurt maar liefst (zet je schrap) 9 úúr. Zo is de kans dat de podcast de volgende ochtend nog steeds bezig is, heel groot.

The Auracle

Ben jij meer van de ASMR? Dan moet je zeker weten The Auracle beluisteren. Door de zweverige geluiden val jij binnen no time in slaap…

Bedtime Stories

Bedtime Stories, de naam zegt het al. Dé verhalen die je wilt horen voordat je gaat slapen. Zo kun je heerlijk wegdromen van de rustige stem die je hoort.

Het Volkskrantgeluid

Kom je moeilijk in slaap? Dan kan de podcast het Volkskrantgeluid je daarbij helpen. Alhoewel de presentatoren Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks praten met mensen achter interessante verhalen en ook spraakmakende verhalen, hebben ze een aantal podcasts die speciaal zijn opgenomen voor mensen met slaapproblemen. Ze praten met ervaringsdeskundigen, een neuroloog en ook bespreken ze een aantal slaapoefeningen. Zoek dus de specials van Het Volkskrantgeluid op genaamd ‘Slaap Lekker’, absoluut de moeite waard om uit te proberen.

3 podcasts om een kijkje te nemen in het mannelijk brein

1. BROERS met Sam & Rijk

De achternaam Hofman komt je waarschijnlijk wel bekend voor. Want naast Tim, maken ook broers Sam (25) en Rijk Hofman (24) een aardige naam in de mediawereld. Met Rijk als youtuber en presentator en Sam als DJ en deelnemer aan Hollands Next Topmodel zijn ze allang niet meer alleen ‘het broertje van’. De BROERS podcast heeft een simpele insteek: Sam en Rijk vertellen elkaar de meest bizarre en uiteenlopende verhalen over dingen die ze hebben meegemaakt. Een waarschuwing: de podcasts is compleet ongefilterd. Dat betekent: veel verhalen over seks, spuitkotsen, Nazi-grappen en scheten. Is het mannelijke brein niet heerlijk? Wees niet afgeschrikt, tijdens het luisteren van deze podcasts schaterlach je net zo hard als de broers om hun eigen grappen doen. Het is niet voor niets al meerdere malen in als nummer 1 podcast van Nederland op Spotify benoemd.

2. Man man man, de podcast

Een andere mannelijke podcast die zelfs de Gouden Podcast prijs heeft gewonnen is Man man man, de podcast. Yup, we krijgen hier inzicht in hoe wel drie mannen denken! Bas Louissen, Chris Bergström en radio-dj Domien Verschuren gaan in deze podcast op zoek naar hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. De drie zijn al een tijd vrienden en dat maakt de dynamiek tussen hun extra leuk en grappig. De succesvolle podcast is al sinds 2018 bezig en heeft inmiddels al zes seizoenen op zijn naam staan! Met onderwerpen die variëren van klussen tot ruzies tot spiritualiteit kunnen we nu eindelijk uitvinden wat de mannen hier van vinden!

3. Zelfspodcast

Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/prodcuer) en Sander Schimmelpennick (journalist/presentator/hoofdredacteur van Quote) zijn een ongewone combinatie en dat maakt de Zelfspodcast zo leuk. De twee jeudgvrienden nemen in de podcast hun leven en de wereld door en doen dat met een behoorlijke lading zelfspot. Elke week staat er een nieuw onderwerp centraal waar de ‘millennials die maar wat doen’ zich over uitlaten. De podcast combineert humor met kennis op een goede manier. Zo leren we ook nog eens wat, naast alles dat we natuurlijk leren over deze heren.

5 podcasts om te lachen

1. De Stijn, Tobi en Jeppe Show

De Stijn, Tobi en Jeppe show is een podcast van, zoals de naam al zegt, Stijn, Tobias en Jasper. Tobias en Jasper zou je kunnen kennen van de hilarische YouTube serie de FOMO-Show, waarin ze onderzoeken of je voor bepaalde activiteiten FOMO moet hebben. Stijn kan je kennen van het bizar populaire programma Streetlab, waar ook Jasper aan mee deed.

Het kan ook niet anders dan dat dit geweldige drietal in dit lijstje staat met de grappigste podcasts. Elke week bespreken ze weer andere onderwerpen. Dat kan gaan van nieuwe trends bespreken tot hele ordinaire en grappige verhalen vertellen. In de aflevering hieronder hebben ze het er over hoe het is om vegan te zijn, red flags en nog veel meer!

2. Relnichten

Relnichten is de podcast van Stijn en Duncan. De jongens zijn allebei gay en absoluut niet bang om gewoon lekker te zeggen wat ze denken. Duncan kan je kennen van TikTok waar hij inmiddels bijna één miljoen volgers op heeft. Stijn kan je kennen van programma’s als ‘Mooi, Man’ en ‘Jong Geleerd, Nooit Gedaan.’

Zoals de titel al een beetje verraad zijn Stijn en Duncan de hele aflevering aan het rellen over verschillende onderwerpen. Dat kan gaan over hun liefdesleven en daten tot geheimen en onzekerheden. In de aflevering hieronder hebben ze het over hun horrordates en Gooische Vrouwen, echt te grappig!

3. Broers

Broers hebben we al eerder voorbij zien komen en is een podcast van de twee broers Sam en Rijk Hofman. Bijna iedereen heeft inmiddels wel van deze podcast gehoord.  In de podcast bespreken Sam en Rijk de meest bizarre en hilarische verhalen. Of het nou gaat om iets wat ze hebben meegemaakt tijdens het uitgaan, tijdens een date of juist vroeger toen ze op de middelbare school zaten, je gaat er gegarandeerd om moeten lachen. Wij moeten zelf altijd als we deze podcast in het openbaar luisteren echt onze best doen om niet heel hard te lachen, dus deze verdient absoluut een plekje in deze lijst.

4. Marc-Marie & Aaf Vinden Iets

Deze podcast is van, zoals ook deze naam al zegt, van Marc-Marie en Aaf. Elke week geven ze hun mening en recenseren ze iets. Dit kan gaan van vliegtuigen en kerstmarkten tot de sportschool en Willem-Alexander. Aan het einde van elke aflevering geven ze hun eindoordeel en het aantal sterren dat ze het geven.

Het is echt een super vermakelijke podcast en absoluut een uniek concept, dus daarom ook zeker eentje voor in dit lijstje. In de aflevering hieronder hebben ze het over het terras, wat zouden ze er van vinden?

5. Geuze & Gorgels

Geuze en Gorgels is een podcast van Monica Geuze en Kaj Gorgels. Monica kennen we natuurlijk allemaal door haar vlogs en we hebben het duo meerdere seizoenen Temptation Island kunnen zien presenteren. Iedereen die ze kent weet al dat deze podcast ook niet anders dan hilarisch kan zijn.

In de podcast vertellen de twee verhalen en helpen ze hun luisteraars met hun ‘first world problems‘ door middel van statements. De super platte humor van dit iconische duo kan echt je hele dag weer goedmaken! In de aflevering hieronder helpen ze een luisteraar met hoe zij het beste om kan gaan met een vriend in de vriendgroep dit helemaal onder de plak zit. En ze geven echt top advies, haha!

5 Nederlandse podcasts over fitness en gezondheid

1. No-nonsense, de podcast

Wanneer jij je levensstijl wilt gaan veranderen, moet jij deze podcast zeker is gaan luisteren. In deze podcast gaat Diede Joosten in gesprek met Nonsense members en experts over dieetculturen, fitness, gezondheid en heel veel zelfliefde. Deze gesprekken worden allemaal gevoerd met wat humor! Heerlijk om te luisteren dus.

2. De Avocado Generatie Podcast

In de podcast De Avocado Generatie hebben het over alles wat hun in het leven bezighoudt. Dit gaat ook over de manier hoe hun leven qua gezondheid. Dit gaat over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale gezondheid.

3. Vrouwen die Sporten: de podcast

Vrouwen die Sporten: de podcast gaat over vrouwen die gesprekken voeren met verschillende sportexperts en vrouwen met een inspirerend sportverhaal. In deze podcast krijg jij iedere twee weken een dosis sportinspiratie, motivatie en leer je alles over jouw lichaam en mindset!

4. Droomlichaam Dinsdag Podcast

Bij Droomlichaam Dinsdag verteld Teni alles over voeding en zelfontwikkeling. Zeker een aanrader om eens te gaan luisteren voor al jouw informatie!

5, Slimmer Presteren

Slimmer Presteren is de podcast over sport, onderzoek en innovatie. In deze podcast vertellen mensen hun verhalen over de grenzen die zij willen verleggen. Dit gaat over het verleggen van grenzen op het gebied van gezondheid!

3 Nederlandse podcasts voor tijdens het koken

1. Jurre’s date

In deze podcast heeft de bekende presentator Jurre Geluk van spuiten en slikken elke week een date met iemand anders. Maar deze personen zijn niet personen die jij zomaar tegen komt in het dagelijks leven. De ene keer zijn de onderwerpen wat heftiger dan de andere keer maar het is zeker een lekkere podcast om te luisteren tijdens het koken.

2. Man man man, de podcast

Hoewel de podcast draait om drie mannen en hun levens, is het ook zeker geschikt voor vrouwen. In Man Man Man, de podcast proberen radio-dj Domien Verschuuren, 538-sidekick Chris Bergström en radiomaker Bas Louissen uit te zoeken hoe mannelijk ze zijn. Er zijn inmiddels al zes seizoenen en het blijft nog steeds één van de best beluisterde podcasts. Je luistert super chill mee met de gesprekken die ze voeren, eigenlijk net alsof ze bij jou aan de keukentafel zitten terwijl jij aan het koken bent. Perfect dus.

3. Kan je even langskomen?

Lucas, een 29-jarige jongeman, woont in Amsterdam, heeft twee kippen en is vrijgezel. Maar toch wordt hij vader. What? Uhm ja, het is van een ‘soort van’ ex. Al weet hij niet goed wie de ex is, want de moeder van het kind is een onenightstand geweest. Het hele verhaal start bij een telefoongesprek met ene K, die eigenlijk nooit belt met Lucas, waarin ze letterlijk begint met de zin: “Kan je even langskomen?” Een podcast over twee mensen die samen een kleine moeten opvoeden. Heerlijk om naar zo een verhaal te luisteren tijdens het koken.

5 podcasts voor tijdens het sporten

1. LoopPraat

LoopPraat is de perfecte podcast voor hardlopers die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Tijdens deze podcast leer je niet alleen over de voordelen van hardlopen, maar krijg je ook inspirerende verhalen te horen van sporters, diëtisten en people like you and me die hun passie hebben gevonden in het hardlopen. Een betere motivatie voor het hardlopen ga je niet vinden!

2. Questcast

Niet iedereen heeft zin om tijdens het sporten te luisteren naar een podcast over sport. Voor wie ook zijn koppie wil gebruiken tijdens een work-out, is de podcast Questcast perfect. In deze podcast worden grote levensvragen besproken zoals: ”Hoe word je gelukkig?” ”Schuilt in ieder mens een moordenaar?” en ”Maken celstraffen de wereld veiliger?” Wanneer je eenmaal aan het luisteren bent, vergeet je binnen no time de vermoeidheid van het sporten!

3. Man Man Man

Wanneer je filosofische gesprekken toch iets te serieus vindt voor tijdens het sporten, maar je wel van lekker geklets houdt, zal de podcast Man Man Man meer in jouw straatje liggen. In deze podcast proberen Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen erachter te komen hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Luister mee met de persoonlijke verhalen van deze drie vrienden alsof je samen met ze in de kroeg zit. Een stuk gezelliger dan alleen in de sportschool!

4. Gezond Verstand

Wie op de gezonde tour is, zal een hoop motivatie en inspiratie van de podcast Gezond Verstand krijgen. In deze podcast vertelt SLAM! DJ Jordi Warners hoe hij in een jaar maar liefst 28 kilo is afgevallen. Samen met Martyn de Jong van Men’s Health praat hij over onder andere gezonde voeding, trainen en een gezond ritme. Een gezond leven is binnen handbereik!

5. Happier with Gretchen Rubin

Je mentale gezondheid is natuurlijk even belangrijk als je fysieke gezondheid. Wie twee vliegen in één klap wil vangen, moet tijdens het sporten eens luisteren naar de podcast Happier with Gretchen Rubin. Schrijfster Gretchen Rubin geeft advies over hoe je op makkelijke en praktische manieren een stuk gelukkiger kan worden. Of het nou over kleine gewoontes of over het veranderen van je mindset gaat: het zet je sowieso aan het denken!