Af en toe ben je zo moe dat een dutje alles is waar je maar aan kunt denken. En dat is niet zo gek, want een dutje kan af en toe best eens heel goed voor je zijn. Denk maar eens aan je hond of kat, die ligt het grootste gedeelte van de dag voor pampus in de mand. Wij mensen zouden dat ook eens moeten doen. Heb je een keertje wat extra energie nodig? Ga dan voor die powernap!

@pexels.com
@pexels.com

Zoogdieren

Mensen zijn eigenlijk een hele aparte diersoort. We doen alles even anders dan alle andere zoogdieren op deze wereld. Maar liefst 85% van alle zoogdieren doet dagelijks een dutje. Waarom de mens dan niet? Zeker in Nederland of andere niet-warme landen doen we er een schepje bovenop met onze 8 uur slaap aan een stuk door. In andere landen hebben ze het beter bekeken, met bijvoorbeeld de siësta. Inmiddels is er zelfs wetenschappelijk bewijs dat dutjes nemen echt heel goed voor je is.

1. Dutjes compenseren je slaaptekort

Als je elke avond tot laat in de kroeg staat te dansen, is het natuurlijk logisch dat jij die aanbevolen 8 uur slaap nooit haalt. Ook zijn er natuurlijk veel andere redenen die ervoor zorgen dat jij een beetje last hebt van slaaptekort. Powernaps zijn hiervoor dus ideaal.

2. Dutjes verbeteren je stemming en gaan vermoeide gevoelens tegen

Ben jij ook altijd chagrijnig als je slecht of te kort geslapen hebt? Dat kan kloppen, want slaaptekort heeft een hele grote invloed op je stemming. Merk je dat je mood een beetje begint te veranderen? Ga dan snel onder een dekentje liggen voor een verfrissend dutje!

3. Dutjes verbeteren je leervermogen, probleemoplossend vermogen en geheugen

Wanneer je goed slaapt, werken je hersenen een stuk beter. Een dutje tussendoor kan het functioneren van je hersenen zelfs nog een extra boost geven. Het is dus helemaal niet erg om tijdens een tentamenweek of een stressvolle week op het werk eventjes te gaan liggen. Na je dutje kan je dubbel zo hard weer aan de slag.

Hoe doe ik dan het beste een powernap?

Jouw powernap is het meest effectief wanneer je vroeg in de middag een dutje doet, tussen 13:00 en 16:00. Als je op een later moment een dutje doet, is de kans groot dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt. Ook mag je dutje niet te lang duren, ongeveer 10 tot 20 minuten, een half uur is al te lang. Behalve als je echt een halve nacht hebt gemist, dan kun je best even 90 minuten je bed in kruipen. Zet dan wel echt goed de wekker, dan weet je zeker dat je iets aan je dutje hebt.

Lees ook: We moeten verplicht 2 keer per week ’s middags een dutje doen