Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dit kunnen heel vervelende gevoelens zijn. Misschien heb je wel genoeg mensen om je heen, maar blijft het gevoel toch bestaan. Mensen willen je graag helpen en erover praten helpt zeker, maar soms heb je toch nog iets extra’s nodig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit eenzame gevoel te verminderen. Wij vertellen je er alles over.

@pexels.com
@pexels.com

Eenzaamheid

Eenzaamheid is vaak een gevoel dat iemand heeft, waarin het sociale netwerk van die persoon niet overeenkomt met wat hun behoeftes zijn. Dit kan liggen aan de grootte van dit sociale netwerk, maar ook aan kwaliteit van dit sociale netwerk. Dit gevoel kan ontstaan doordat er het gevoel is dat vrienden uit elkaar gegroeid zijn of dat anderen hen niet begrijpen. Dit kan heel veel gevolgen hebben. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de negatieve gevoelens te verminderen.

Rituelen

Onderzoekers van de UC Riverside School of Business hebben ontdekt dat bepaalde dagelijkse taken kunnen zorgen voor minder eenzaamheidsgevoelens. Deze dagelijkse taken moeten dan wel als een bepaald soort ritueel worden uitgevoerd. Wanneer dit zo wordt gedaan, heeft de dagelijkse taak meer waarde. Hierdoor voelen mensen zich minder eenzaam, omdat ze meer het gevoel hebben dat wat zij doen meer impact heeft. Ook geeft dit een bepaalde structuur aan de dag, waardoor het niet meer een hele lange berg van hetzelfde lijkt. Het helpt je om uit bed te gaan, dingen te doen en actiever bezig te zijn.

Thee met koekjes

Een dagelijkse taak kan al zoiets simpels zijn als het maken van een kopje thee of het eten van koekjes. Wanneer je een theezakje meerdere keren in je thee doopt en hier bewust mee bezig bent kan dit al een stuk beter gevoel geven. Ook een bepaalde manier van het eten van je koekje kan hiervoor zorgen. Denk bijvoorbeeld aan oreo-koekjes, als je voor jezelf een bepaald ritueel hebt om deze te eten, zul je je beter voelen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je terugdenkt aan je kindertijd. Bedenk dus voor jezelf een aantal rituelen, kijk wat voor jou werkt!

Lees ook: Eenzaam in je relatie? Zo geef jij je relatie een boost