Ben jij al die zoomgesprekken en andere online vergaderingen ook helemaal zat? Ook met vriendinnen hebben we afgelopen jaar creatief moeten denken om toch nog enigszins sociaal bezig te zijn. Online pubquizzen of kilometers wandelen, het is ons allemaal niet onbekend meer. Langzaamaan schieten de zoomgesprekken of wijnavondjes er toch een beetje bij in. Maar Zoom kan juist een boost geven aan onze vriendschappen.

vrouwelijke vriendschappen gezond FEM FEM

Vriendschappen

Afgelopen jaar is ons sociale leven compleet omgegooid. Het is dan ook niet gek dat jij anders naar je vriendschappen bent gaan kijken of er misschien wel achter bent gekomen dat sommige vriendschappen niet zo goed waren als gedacht. Een onderzoek van het University College in Londen stelde dat 20% van de Britse bevolking het gevoel had dat hun vriendschappen verslechtert waren in de eerste vier maanden van de pandemie. Professor Daisy Fancourt zegt dat dit gevoel nog erger was bij jongvolwassenen, mensen met een slechte mentale gezondheid, mensen met kinderen en mensen met minder inkomen.

Nieuwe communicatie

Ook nu we al maanden hebben kunnen wennen aan het idee van zoom of online evenementen, is de situatie nog niet echt verbeterd. Volgens Kate Leaver, schrijfster van ‘The friendship cure‘, moeten we nieuwe manieren vinden om met anderen te communiceren. ‘Waar we eerst met z’n allen naar de kroeg toe konden en konden dansen zonder te praten, ligt de focus nu op communicatie‘, legt Kate uit. Alleen maar met elkaar appen of videobellen is heel anders dan we normaal altijd deden. Een nieuw idee is dus ‘the silent Zoom call’.

zoommeeting FEM FEM

Comfortabele stilte

Heb jij ook altijd een ongemakkelijk gevoel als je met je vriendinnen een avondje uit bent maar het even helemaal stil is? Dat kunnen we best begrijpen, maar toch is de insteek van een ‘silent Zoom call‘ net even anders. Het gaat er hier namelijk om dat je juist helemaal ok√© bent met de stilte, terwijl je toch ‘bij elkaar bent’. Tijdens zo’n zoom’gesprek’ ben je namelijk helemaal met je eigen ding bezig, met in je achterhoofd dat je toch even iets zou kunnen zeggen als je dat wil. Op deze manier voel je je minder alleen, zonder dat het je de energie van een echt zoomgesprek kost.

Goede band

Psychotherapeut Beverly Blackman zegt ook, dat als je stil kunt zijn in elkaars gezelschap, jullie band een stuk sterker is. Dit zie je bijvoorbeeld bij familie, hele goede vrienden of huisgenoten. Als je niet de hele tijd het gevoel hebt dat je iets hoeft te zeggen, voel je je volledig goed bij elkaar. Stilte laat juist zien dat je je relaxed en verbonden voelt. Het laat ook zien dat je de ander goed kent, bijvoorbeeld zijn/haar gewoontes en humeur. Kijk bijvoorbeeld samen een film of ga samen koken!

Lees ook: hoe je nieuwe vriendschappen maakt als volwassen vrouw