Cafeïne heeft veel meer impact op je lichaam en geest dan je denkt. Daarom is stoppen met cafeïne niet eens zo'n slecht idee. Online vertelt iemand haar ervaringen, nadat ze zeven jaar geleden besloot om geen cafeïne meer binnen te krijgen.
Meer cafeïne dan je denkt
's Ochtends een koffietje, tussendoor een theetje met een stukje chocola en 's avonds een lekker verfrissend colaatje. Heerlijk, maar wel allerlei dingen met cafeïne. Toch denken we hier eigenlijk bijna niet over na. Sterker nog, we zien het juist vaak als iets positiefs om een beetje cafeïne binnen te krijgen. Toch handig na een kort nachtje óf tijdens zo'n middagdipje op de werkvloer. Maar is het wel handig om cafeïne binnen te krijgen of kun je het eigenlijk beter vermijden?
Nadelen van cafeïne
Hoewel cafeïne
veel voordelen heeft, heeft cafeïne dus ook zeker nadelen. Zo kan het voor mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) echt vervelend zijn, omdat cafeïne de klachten kan verergeren. Maar dat is zeker niet alles. Zo kan je heel rusteloos worden van cafeïne en veel stress ervaren. Het kan ook zorgen voor hoofdpijn of duizeligheid. Je kunt last krijgen van hartkloppingen én het kan een grote invloed hebben op je slaap – plafonddienst dus.
Zeven jaar geen cafeïne
Het is dus niet gek dat veel mensen inmiddels wel twee keer nadenken over hun cafeïne-inname. Voornamelijk wanneer je veel van die klachten herkent, zal je de noodzaak sneller voelen om hiermee te stoppen. Online kwamen we het verhaal tegen van een vrouw die al zeven jaar geen cafeïne meer binnenkrijgt. Voor ons was het best interessant om haar ervaringen te lezen.
De vrouw in kwestie stopte zo'n zeven jaar geleden met cafeïne. Dat betekent geen koffie, geen thee, geen energydrankjes, geen chocola en geen cola. Voor veel mensen klinkt dit als een ware hel, en dat was het voor de vrouw destijds ook wel een beetje. Ze stopte namelijk noodgedwongen, omdat ze in verwachting was. Daarna zette ze door. Ook na de bevalling besloot ze cafeïne niet terug te voeren in haar dieet. Het beviel haar wel zonder.
In één klap voelde ze zich namelijk een stuk beter. Of nou ja, het duurde even want de afkickverschijnselen – hier komen we later op terug – namen het in het begin natuurlijk wel even over. Toch begon ze zich na een aantal weken rustiger te voelen. Minder opgefokt, geen angsten meer en minder vermoeid. Ook kon ze ineens een stuk beter in slaap komen. Iets waar ze veel waarde aan hechtte, nadat haar kindje geboren werd. Inmiddels, zeven jaar later, wil ze nooit meer terug naar een leven met cafeïne.
Afkicksverschijnselen
Mocht je nu denken: hey, dat klinkt wel positief. Dan hebben wij nog een paar tips voor je. Het stoppen met cafeïne gaat namelijk lang niet altijd over rozen. Voornamelijk in het begin zal je merken dat je lichaam best wel gehecht is aan cafeïne. Je bent namelijk ongemerkt in een soort vicieuze cirkel beland. Daardoor kan je lichaam in eerste instantie heel heftig reageren. Zorg ervoor dat je voorbereid bent dus! Bereid je voor op meer hoofdpijn en
vermoeidheid én leg je er bij neer dat het de eerste dagen of zelfs weken niet van harte zal gaan. Maar, hou vol! Er komt vanzelf een lichtje aan het einde van de tunnel.