Jaren heb je kunnen genieten van je studenten-ov, maar nu ben je afgestudeerd en is het toch echt tijd om een eerste auto te kopen. Best spannend. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten en er is zoveel waar je op moet letten… Waar moet je beginnen met je zoektocht? Wij geven je de beste tips voor het kopen van je eerste auto.

@pinterest
@pinterest

Eindelijk is het zo ver…

Eindelijk is het zover: je gaat je eerste auto kopen. Maar nu begint de zoektocht pas. Er zijn een hele hoop auto’s om uit te kiezen, maar gelukkig ook een hoop auto’s die waarschijnlijk een beetje out of your league zijn. Natuurlijk wil je wel een auto kiezen die goed bij jou past. Dit zijn de beste tips om jouw ideale wagen te vinden.

Bepaal je maximale budget

Door een budget in te stellen wordt het kiezen van een nieuwe auto meteen al een stuk makkelijker: er vallen dan namelijk al heel veel auto’s af. Ook moet je vanaf dit moment waarschijnlijk gaan kijken naar auto’s die tweedehands te vinden zijn. Begin je zoektocht en breek die spaarpot maar vast open.

Kies je voor een benzine of een diesel?

Ook heel belangrijk bij het kiezen van een auto is de keuze tussen een diesel of benzine-auto. Een diesel is aan de duurdere kant, maar gaat ook een stuk minder snel achteruit als je veel kilometers maakt. Wanneer je niet zoveel op de weg te vinden bent, kan je net zo goed gaan voor een benzinemotor. De wegenbelasting ligt voor een benzine auto een stuk lager, waardoor je maandelijkse kosten dus ook lager zijn. Een benzinemotor is wel een stukje minder zuinig dan een dieselmotor, je moet dus vaker tanken en dan ook ietsje dieper in de buidel tasten. Benzine is een stukje duurder dan diesel. Wanneer je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt, kun je het beste gaan voor een dieselmotor.

@unsplash
@unsplash

Bepaal je maandelijkse kosten

Voordat je een auto koopt is het slim om te kijken naar het bedrag wat je maandelijks kwijt gaat zijn aan je auto. Kun je dit betalen of wordt het elke maand de eindjes aan elkaar knopen? Bij de maandelijkse kosten voor je auto moet je denken aan de verzekering, wegenbelasting, onderhoud, eventuele reparaties, afschrijvingen en de benzinekosten. Zet alles voor jezelf op een rijtje en maak een goede inschatting van de kosten.

Neem iemand mee in je zoektocht

Misschien ben je zelf al een expert op het gebied van auto’s of juist nog een groentje. Hoe dan ook: het is altijd fijn om iemand mee te nemen. Zelfs als je veel over auto’s weet, kun je je nog laten meeslepen door de mooie praatjes van de verkoper. Neem iemand mee met een kritische blik, die ook nog eens veel verstand heeft van auto’s.

Maak een proefrit

Ook niet onbelangrijk is het maken van een proefrit. Zo weet je meteen of de auto bij jouw rijstijl past en of er misschien wat kleine mankementjes aan de auto zitten. Je kunt hierbij letten op de vering van de auto en de remmen. Test bijvoorbeeld even door heel hard te remmen, dan weet je meteen of je veilig bent. Ook is het handig om te checken of je soepel kunt schakelen en of je de spiegels makkelijk kunt afstellen. Kijk ook even naar de buitenkant van de auto: doen de lichten het, zitten er geen krasjes op en zijn de banden niet beschadigd?

Check de auto en de papieren

Voordat je de auto gaat kopen, is het altijd handig om zelf nog even alles te checken. Doe bijvoorbeeld de radio even aan, test de verlichting, check de banden en kijk even of de ruitenwissers het ook doen. Ga ook even onder de auto liggen om te kijken of deze niet volledig verroest is van de onderkant. Zorg er ook voor dat de eigenaar van de auto alle papieren heeft die nodig zijn, bijvoorbeeld het onderhoudsrapport. Vraag ten slotte naar de Nationale Autopas. Hierop kun je zien hoeveel kilometers de auto heeft gereden, ook kun je met deze pas via het RDW checken wanneer de auto voor het laatst APK gekeurd is.

Onderhandel!

Oké, je hebt een budget, maar dit betekent niet dat je dit gehele budget moet gaan besteden. Zeker als je de auto tweedehands koopt is het handig om te onderhandelen met de verkoper. Ben je zelf geen goede onderhandelaar? Zorg dan dat degene die je hebt meegenomen bereid is om voor jou te onderhandelen.

Heb jij de sleutels van je nieuwe autootje dan eindelijk in handen? Gefeliciteerd! En doe voorzichtig op de weg!

Lees ook: Aha dus zover kun je nog rijden met een lege tank!