Ben jij ook altijd zo zenuwachtig voor een date? Vooral de allereerste date kan veel spanning met zich meebrengen. Want wat nou als je tijdens het lopen struikelt over een stoeptegel? Dan is die hele eerste indruk verpest. Maar hoe belangrijk is die eerste indruk nou eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

star is born - fem fem
@astarisborn

3 Minuten

Onderzoekers in Canada deden onderzoek naar hoe belangrijk de eerste indruk is die mensen van elkaar hebben. In hun experiment lieten zij 372 mensen met elkaar speeddaten. Voordat de deelnemers massaal begonnen te daten, vulden ze allemaal een persoonlijkheidsquiz in, ook werd er gevraagd naar hun mentale gezondheid. Na 3 minuten kwebbelen over koetjes en kalfjes, werd aan hun date gevraagd om zo’n zelfde persoonlijkheidsquiz in te vullen voor de ander. Wat blijkt? Na die drie minuten heeft de ander al een heel goed beeld van wie jij bent.

Lekker in je vel

Over het algemeen had iedereen na 3 minuten daten een redelijk goed beeld van wie de andere persoon precies was. Dit beeld was nog preciezer wanneer hun date goed in zijn/haar vel zat. De onderzoekers zijn nog er nog niet achter waarom dit effect er is. Wel hebben zij hier verschillende verklaringen voor. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat mensen die positiever in het leven staat meer authentiek (eerlijk) zijn of dat de positieve instelling zorgt voor gevoelens van begrip.

slechte date FEM FEM
@pinterest

Wees jezelf

Na 3 minuten kan iemand dus al redelijk goed bepalen hoe jij in elkaar zit. Om toch een goede indruk op iemand te maken binnen deze beperkte tijd, hebben we een paar tips:

  • Wees jezelf, ga geen rol spelen. Dit is namelijk helemaal nergens voor nodig, zeker nu je weet dat iemand daar toch al na drie minuten achter is. Stel je juist meer kwetsbaar op, doe je niet stoerder voor dan je bent.
  • Wees spontaan. Spontaniteit geeft een vrolijk en zelfverzekerd signaal af. Dit maakt je voor de ander een stuk toegankelijker.
  • Lach! Iemand die vrolijk is maakt een positieve indruk en laat zien dat je goed in het leven staat. Dit is heel aantrekkelijk voor de ander.
  • Wees oprecht ge├»nteresseerd in de ander. Probeer ook de ander te leren kennen, het proces werkt immers van twee kanten.
  • Maak oogcontact. Oogcontact maken is heel belangrijk, het is niet alleen een manier van flirten, maar laat ook zien dat je naar de ander luistert.

Lees ook: Dit is waarom er geen tweede date komt.