olijfolie tegen huidveroudering

Hét beautygeheim uit je keukenkastje: olijfolie vertraagt huidveroudering volgens wetenschappers

Looks16 mei , 14:00 doorRomy
We smeren ons braaf in met SPF, investeren in serums en slapen het liefst op een satijnen kussensloop. Maar wist je dat één van de krachtigste anti-aging trucs gewoon in je keukenkastje staat? Juist ja: olijfolie. Niet alleen een favoriet van foodies, maar ook een verborgen schoonheidsmiddel. En nee, we overdrijven niet.

Waarom olijfolie zo goed is tegen huidveroudering

De echte kracht van olijfolie zit ’m in de antioxidanten. Namen als oleocanthal en oleuropeïne klinken misschien als nieuwe skincare-ingrediënten, maar je vindt ze gewoon in een flesje extra vierge olijfolie. Deze stoffen helpen je lichaam om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren—dat zijn die onzichtbare boosdoeners die je huid sneller laten verouderen en je cellen beschadigen. En dat is geen marketingpraatje: onderzoek van de University of Córdoba bevestigt dit.

Je lichaam én huid blij met gezonde vetten

Olijfolie zit vol met gezonde vetten zoals oliezuur (dat klinkt al fijn) en linolzuur. Die doen wonderen voor je hart, houden je cholesterol in balans en verlagen je risico op hartziekten en diabetes - problemen die, laten we eerlijk zijn, steeds relevanter worden als we ouder worden. En gezond van binnen = stralend van buiten.
Oh, en nog een leuk weetje: olijfolie helpt ook om je 'slechte' LDL-cholesterol te temmen. De stof eurolopeïne zorgt ervoor dat dat slechte cholesterol zich minder snel aan je vaatwanden hecht. Dat betekent een betere doorbloeding, ook naar je huid toe. Hallo, glow!

Olijfolie als levensverlengend middel?

Een Amerikaanse studie uit 2022 (met maar liefst 92.000 deelnemers!) liet zien dat mensen die dagelijks een halve eetlepel olijfolie nemen, gemiddeld 19% minder kans hebben op vroegtijdig overlijden. Nog indrukwekkender: ze hadden ook significant minder kans op ziektes als Alzheimer, Parkinson, kanker én hartproblemen.

Kleine aanpassing, groot verschil

Wil je zelf profiteren van al deze voordelen? Vervang dan eens 10 gram boter of margarine door olijfolie. Volgens dezelfde studie kan zo’n simpele switch je totale sterftekans al met 8 tot 34% verlagen. Hallo, easy win!
Dus... wat doen we hiermee? Of je nu een scheutje over je pasta giet, je brood in een olijfoliedip doopt of een dressing maakt voor je lunchsalade: iedere druppel telt. Dus, de volgende keer dat je in de supermarkt staat: skip de goedkope zonnebloemolie en kies voor dat mooie flesje extra vierge olijfolie. Je huid, hart én toekomstig zelf zullen je dankbaar zijn.