Op Netflix kun je iedere dag wel een andere film of serie kijken. Of je nu gaat voor een gloednieuwe release of een oude klassieker, er blijft voldoende te zien. Dit geldt natuurlijk ook voor de waargebeurde verhalen. Vaak sta je er niet bij stil dat deze films en series gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal en al helemaal niet wanneer ze onwijs bizar zijn. Van films als Catch Me If You Can tot docuseries als The Ted Bundy Tapes en Wild Wild Country, deze waargebeurde toppers zijn écht gebeurd. Ben je geïnteresseerd in een waargebeurd verhaal? Check dan even dit artikel.

Series:

The Serpent

Deze Netflix-miniserie is gebaseerd op het feitelijke en bizarre verhaal van seriemoordenaar Charles Sobhraj. In de jaren 70 had deze crimineel het gemunt op toeristen die in Zuid-Azië de hippie-train verkenden. In 8 afleveringen vol bloedstollende scènes kom jij erachter wat voor moorden hij heeft gepleegd en wat zijn motief was om dit te doen.

Dirty John

De spannende serie Dirty John vertelt het verhaal van John Meehan, die de succesvolle vrouw Debra Newell weet te te verleiden. John lijkt alles voor elkaar te hebben, maar niets is minder waar. Dit wordt dan ook opgemerkt door de omgeving van Debra, maar de beeldschone vrouw is zó verliefd dat ze niet doorheeft hoe manipulatief John is.

Dit verhaal is gebaseerd op een zesdelige podcast en er ik ook een documentaire gemaakt, genaamd Dirty John: The Dirty Truth. Hierin komt onder meer Debra herself, haar dochters en die van John aan het woord. Van deze docu is er inmiddels ook een tweede seizoen verschenen, waarin het waargebeurde verhaal van Betty Broderick wordt verteld.

Delhi Crime

Deze serie gaat over een afschuwelijke groepsverkrachting in 2012, die plaats vond in de Indiaanse hoofdstad Delhi en voor massale protesten heeft gezorgd. In Delhi Crime zien we hoe de indiaanse commissaris Vartika Chaturvedi grondig onderzoek doet naar de daders.

Making a Murderer

In Making a Murder zijn er twee mannen te zien die mogelijk vals worden beschuldigt van een afgrijselijk misdrijf. Het eerste seizoen, die ze over een periode van 13 jaar hebben gefilmd, staat al een poosje op Netflix. Hierin staat het misdrijf en de daaropvolgende rechtszaken centraal. Het tweede seizoen staat gelukkig ook de op streamingsdienst, waarin alles wordt gedaan om de twee vrij te krijgen.

The Keepers

The Keepers vertelt het verhaal van de moord op zuster Catherine Cesnik, die wellicht is vermoord wegens haar kennis over misbruik binnen de katholieke kerk. In deze serie word het verband gelegd tussen de moord en het misbruik. Maar wat is nu de waarheid?

Evil Genius

In augustus 2003 ging het helemaal mis in Amerika tijdens bankoverval. Een pizzabezorger liep met een bom om zijn nek een bank in, waarna de bom ontplofte en zorgde voor een publieke moord. Deze serie gaat dieper in op de persoon achter deze misdaad. Bizar, maar ook onwijs verslavend zodat je blijft kijken.

Unbelievable

Unbelievable verteld het waargebeurde verhaal van Tiener Marie Adler, die aangifte doet bij de politie nadat ze door een gemaskerde indringer is verkracht in haar eigen huis. Later gaan twee vrouwelijke detectives opzoek naar de serieverkrachter.

Films:

22 July

Mocht je niet zo goed tegen geweld kunnen, kijk deze film dan vooral niet! 22 July is gebaseerd op het gruwelijke drama dat zich in 2011 afspeelde op het Noorse eiland Utøya. Hier schoot terrorist Anders Breivik tientallen jongeren dood, die daar op kamp waren. In deze film ben je niet alleen getuige van het gruwelijke misdrijf, maar je ziet ook de rouw en het verwerkingsproces van de nabestaanden.

Catch Me If You Can

Wederom weer een film met de enige echte Leonardo DiCaprio, alleen was hier wel wat jonger. Maar goed, dat ter zijde. In Catch Me If You Can doet oplichter Frank Abagnale Jr. zich voor als piloot, advocaat en arts, om zo bakken met geld te verdienen. Hij is de FBI steeds maar weer te slim af, zodat hij niet langer meer kan vluchten.

The Disappearance of Madeleine McCann

Last but not least: The Disappearance of Madeleine McCann. In deze indrukwekkende docu staat het drama rondom het vermiste meisje Madeleine McCann centraal. Zij verdween in 2007 tijdens een vakantie met haar ouders in Portugal. Een heftig verhaal en mysterie, die tot op de dag van vandaag onopgelost is.

Lees ook: 10x de spannendste thrillers op Netflix + IMDb score