Een heerlijke dag op het strand kan natuurlijk niet ontbreken in de zomer. Gelukkig ben jij goed voorbereid met een perfecte bikini en je zonnebrand in de aanslag. Toch kom je na een dagje heerlijk bakken in het zonnetje toch thuis met een pijntje: verbrande lippen. Heel je lichaam heb je ingesmeerd behalve dat ene plekje. Dit is wat je tegen verbrande lippen kunt doen.

Je lippen beschermen

Je lippen zijn natuurlijk niet meteen het eerste waar je aan denkt om in te smeren, als je een dagje naar het strand gaat. Toch is het beschermen van je lippen ontzettend belangrijk. In je lippen zit namelijk geen pigment, waardoor ze heel snel en gemakkelijk kunnen verbranden. Daarom is het belangrijk om je lippen altijd te beschermen als het zonnetje schijnt. Dit doe je door je lippen in te smeren met een lippenbalsem met een zonnefactor.

@disvster Twitter
@disvster Twitter

Oei! Je lippen zijn verbrand

Als je je lippen hebt verbrand, kunnen ze gevoelig zijn en krijgen ze een beetje een roze/rode kleur. Als je lippen héél erg verbrand zijn, kunnen er zelfs blaren op je lippen komen. Je kunt een paar dingen doen om de pijn te verminderen en ervoor te zorgen dat je er misschien ietsje minder lang last van hebt.

Zorg voor verkoeling

Om de pijn een beetje te verzachten is het belangrijk dat je je lippen koelt. Dit doe je door een ijskompres te maken en deze tegen je lippen aan te houden. Hierdoor vermindert de zwelling. Geen ijs in huis? Ga dan voor plakjes komkommer.

Prik je blaren niet door

Hoe verleidelijk het misschien ook is: prik je blaar niet door! Dit zorgt er namelijk voor dat er ontstekingen ontstaan en echt, dat wil je niet. Als je de verleiding écht niet kunt weerstaan, prik de blaar dan door met een schone naald. Is je blaar ontstoken? Dan is het raadzaam om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Smeer je lippen in

Je lippen hebben het flink te verduren gehad en hebben nu een beetje extra aandacht en verzorging nodig. Smeer je lippen daarom in met een lippenbalsem die aloë vera en vitamine E bevat.

Drink water

Wanneer je verbrand bent, betekent dit dat er veel vocht uit je lichaam is verdwenen. Om dit vocht weer aan te vullen moet je dus veel water drinken.

Blijf voorlopig uit de zon

In de zomer wil je natuurlijk het allerliefst naar buiten en in het zonnetje zitten. Als je je lippen hebt verbrandt zul je dit toch even moeten overslaan. Het doet niet alleen pijn om met je verbrande lippen in de zon te zitten, het zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat je lippen weer gezond zijn.

Lees ook: Last van droge lippen? Dit is wat je moet doen