De meeste mensen zijn dol op kinderen. Misschien ben je op dit moment zelf wel aan het overwegen om kinderen te nemen, of heb je zelfs net een kind gekregen. In de eerste fase ben je alleen maar bezig met overleven en het verschonen van luiers, je hebt niet eens tijd om na te denken over de kosten die een kind met zich meebrengt. Daarom hebben wij dit even voor je op een rijtje gezet.

@pinterest
@pinterest

Kinderen zijn niet alleen heel erg lief en schattig, nee ze veranderen je leven op heel veel verschillende manieren. Zo ook je portemonnee. Vanaf de geboorte tot aan het 18e levensjaar van je kind komen er allemaal nieuwe dingen op hun pad, die natuurlijk ook geld kosten. Denk aan kleren, meubels, studie, rijbewijs… Sommige mensen zeggen zelfs dat je uiteindelijk wel een miljoen kwijt gaat zijn aan dat schattige baby’tje dat nu nog in de wieg ligt. Maar wat kost een kind nou precies?

Baby

Zelfs al voordat je baby geboren gaat worden, kost je kind al geld. Je hebt misschien nog niet eens een babynaam gekozen of de kinderkamer moet al helemaal af zijn. En dat is niet niks, de gemiddelde babykamer kost zo’n 1500-2000 euro. Als je kind eenmaal geboren is, gaan ook de luiers er als een malle doorheen, jaarlijks kosten die dingen wel 288 euro.

Totale kosten

In Nederland ben je officieel volwassen op je 18e, dus daar gaan we in deze berekening vanuit. De werkelijke kosten die je aan je kind(eren) zult besteden zullen misschien hoger liggen, als je je kind na zijn/haar 18e verjaardag nog financieel ondersteunt. Volgens het Nibud zijn de kosten van een kind moeilijk te berekenen, dit hangt volgens hen namelijk af van je inkomen. Het CBS beweert dat een kind gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen in beslag neemt. Als je gemiddeld 2300 euro per maand verdient, zullen de kosten voor je kind dus ongeveer op 390 euro liggen. Hieronder vallen alle kosten, dus ook onderdak en voeding.


De eerste 12 jaar dat je een kind hebt, zullen jaarlijks het goedkoopst zijn. Tot hun 12e kosten kinderen ongeveer 50.000 euro, dat komt neer op zo’n 4000 euro per jaar. Daarna volgen de duurdere jaren. Je kind kost dan nog zo’n 30.000 euro, dit lijkt minder maar per jaar ben je meer geld kwijt, zo’n 4800 euro. Deze hoge kosten zijn te wijten aan de puberteit. Je kind gaat meer eten, sneller uit kleding groeien, sporten, noem maar op. Ook zijn hogere kosten voor de school van je kind, met misschien zelfs wel extra bijles. Het hebben van een kind kost dus best wel veel geld. Toch moet je je hierdoor niet laten afschrikken, want het hebben van kinderen is het mooiste wat er is.

Lees ook: Science says: mannen veroorzaken meer stress dan kinderen