We hebben allemaal wel eens zo’n dag dat er gewoon niks wil lukken, onze inspiratie en motivatie lijkt wel aan de andere kant van de aardbol te liggen. Nu kun je natuurlijk denken, morgen weer een dag… Maar wil je toch een productieve dag beleven? Met deze 6 gewoontes word jij een stuk productiever!

@watisdanliefde
@watisdanliefde

De voordelen van productiviteit

Oké, natuurlijk is het logisch dat een hoge productiviteit veel voordelen met zich meebrengt. Productiviteit zorgt er niet alleen voor dat je veel meer gedaan krijgt op een dag, het zorgt er zelfs voor dat datgene wat je gedaan hebt ook een stuk beter gelukt is. Een hogere productiviteit brengt ook een positief gevoel met zich mee, je bent namelijk een stuk tevredener over je eigen prestaties. Daarnaast zorgt het ervoor dat je meer plezier hebt in je werk en veel meer vrije tijd overhoudt.

Gewoontes om je productiviteit te verhogen

Productief wordt je niet zomaar 1-2-3, dat is nog best wel even een uitdaging. Gelukkig zijn er een aantal gewoontes die ervoor zorgen dat jij een stuk productiever wordt!

1. Start met de vervelendste opdracht

Iedereen moet wel eens iets doen wat hij/zij best een beetje vervelend vindt. Als je de hele dag tegen deze vervelende taak zit aan te hikken, dan wordt je productiviteit een stuk lager. Je gaat treuzelen om die vreselijke opdracht maar zo lang mogelijk te vermijden. Start daarom als eerste met deze opdracht, zodat je daarna alleen nog maar leukere dingen in het vooruitzicht hebt. Je zult zien dat je deze taak dan een stuk sneller afhebt.

2. Houd pauzes

We horen je misschien al denken ‘Pauzes zorgen ervoor dat ik meer doe op een dag?‘Jazeker! Door vaker pauze te nemen, raak je minder snel afgeleid op de momenten dat je eigenlijk aan het werk moet zijn. Daarom werkt het maken van een pauzeschema het allerbest. Alleen op de pauzemomenten mag je op je telefoon of echt even iets voor jezelf doen. Dit kost even wat zelfbeheersing, maar na een tijdje wordt dit steeds makkelijker.

3. Plan!

Plannen zorgt voor een hogere productiviteit, als je je zaakjes namelijk op orde hebt, zorgt dit ervoor dat je precies weet wat je moet doen en meteen aan de slag kunt. Ook is het handig om al je zakelijke besprekingen van tevoren in te plannen. Zo zorg je ervoor dat je geen onzingesprekken gaat voeren, maar echt iets te melden of te vragen hebt.

@unsplash
@unsplash

4. Verwijder alles wat je afleidt

Afleiding is een van de grootste oorzaken voor het verminderen van je productiviteit. Het moment dat je afgeleid bent kost namelijk veel tijd, maar het kost ook nog eens een hoop extra tijd om je volledige focus weer bij je werk te hebben. Zorg daarom voor een rustige omgeving, een opgeruimd bureau en weinig afleiding van buitenaf. Zet ook je telefoon of je meldingen uit. Als je geen internet nodig hebt voor je werk, zet dan ook het internet uit.

5. Doe een dutje tussendoor

Dutjes zijn overal goed voor, ook voor je productiviteit. Door een dutje te doen gaan je hersenen namelijk een stuk beter werken. Door een dutje te doen als je focus verliest, moe bent, of je echt een beetje off voelt, kun je daarna weer fris en fruitig aan de gang. Je kunt het beste een dutje doen van 20 minuten.

@pinterest
@pinterest

6. Zorg voor voldoende beweging

Onderzoek heeft aangetoond dat sporten goed is voor je productiviteit. Er komen dan namelijk stofjes vrij in je hersenen, waardoor je een betere stemming hebt, waardoor je je makkelijker kan zetten tot werk. Je hoeft niet eens heel intensief te sporten om deze stofjes vrij te maken. Een kwartiertje fietsen of wandelen is vaak al genoeg om een stuk productiever te worden.

Lees ook: 10x gewoontes die jouw minder productief maken